Bugetul pe 2016, votat cu o larga majoritate de Parlament

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 12:21
6579 citiri
Bugetul pe 2016, votat cu o larga majoritate de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii si senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016, urmand sa dea vot final si asupra proiectului bugetului asigurarilor sociale.

S-au inregistrat 309 voturi pentru si 13 voturi impotriva. Numarul amendamentelor admise de plen la acest proiect este de 22, iar cele respinse - 309.

Initial, votul pe legea bugetului de stat era programat la ora 16:00, insa a fost dat in jurul orei 12:00.

Bugetul pe 2016 a fost adoptat inainte de plecarea premierului Dacian Ciolos la reuniunea de iarna a Consiliului European, care se desfasoara in perioada 17-18 decembrie.

Dacian Ciolos, desemnat de Iohannis sa participe la Consiliul European. Suspendarea Schengen, pe agenda

Anterior, marti, bugetul pe 2016 a fost adoptat pe articole si anexe.

Vot crucial pentru bugetul pe 2016 dat in Parlament

Bugetul de stat a fost adoptat in procedura de urgenta, fara ca Parlamentul sa aduca mari modificari fata de forma inaintata spre dezbatere de catre Guvern, la sfarsitul saptamanii trecute.

De altfel, comisiile de buget-finante ale celor doua Camere au lucrat in acest weekend, in ritm alert, astfel incat plenul sa poata da votul final miercuri, conform calendarului stabilit de conducerea Legislativului.

Iohannis a tinut un discurs in Parlament: Mesaje legate de economie

Tot miercuri, insa inainte de votul pe buget, presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs in Parlament, la un an de mandat. Cu aceasta ocazie, el a abordat si cateva teme economice.

Iohannis, in Parlament: Cea mai tragica lectie a anului 2015 si revenirea la normalitate

Presedintele a subliniat ca isi doreste o crestere economica, iar aceasta sa se reflecte in viata de zi cu zi a cetatenilor. "O Romanie puternica stie sa investeasca, sa atraga bani europeni si sa creeze locuri de munca", a subliniat seful statului.

Printre domeniile esentiale, Klaus Iohannis a mentionat Sanatatea si Educatia.

Bugetul, intre dezvoltare si populism

Vicepremierul Vasile Dancu sustine ca este vorba despre un buget in mare masura de dezvoltare: "Am incercat sa suplimentam acolo unde era vorba despre proiecte de investii, ca la ministerul Dezvoltarii, care pot produce efecte pe orizontala. Am suplimentat sumele de la Educatie si Sanatate. Am avut si lucruri impuse, nu puteam sa nu respectam deciziile fostului guvern trecute prin Parlament. Pe de alta parte, trebuia sa si corectam acolo unde se poate spre o viziune de dezvoltare", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, prof. univ. dr. Mircea Cosea respinge critica dur bugetul guvernului Ciolos: "Ne aflam in fata unui buget din categoria sa fie bine ca sa nu fie rau, (...) este tot un cont contabil, tot o pusculita guvernamentala, tot un document sortit a fi rectificat de cate ori va fi nevoie", a spus acesta, pentru Ziare.com.

Bugetul 2016 - dezvoltare sau populism? Viziune sau pace politica?

Si prof. univ. dr. Cristian Paun are cateva critici la adresa bugetului, el precizand pentru Ziare.com ca exista un procent ridicat de "costuri fixe" care trebuie acoperite indiferent ce se intampla cu economia - cheltuielile cu pensiile, cu salariile in sectorul bugetar, cu asigurarile de sanatate. De asemenea, aminteste ca anul viitor este unul electoral si ca succesul guvernarii depinde de pacea cu politicienii.

La randul sau, analistul Constantin Rudnitchi avertizeaza, intr-o declaratie acordata Ziare.com, in legatura cu deficitul bugetar mai mare decat cel asumat de Romania in tratatele europene, dar si despre anvelopa salariala in crestere.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#buget 2016 adoptat Parlament, #buget 2016 parlament , #buget