Bugetul pe 2018, dezbatut in viteza de Parlament. Opozitia cere dezbatere reala, dar Tariceanu sustine ca asa e echilibru

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 13:15
3684 citiri
Bugetul pe 2018, dezbatut in viteza de Parlament. Opozitia cere dezbatere reala, dar Tariceanu sustine ca asa e echilibru
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii au decis ca timpii acordati dezbaterilor bugetului pe 2018 sa fie redusi, desi Opozitia a cerut prelungirea acestora. Tariceanu sustine ca s-a incercat gasirea unui echilibru.

Parlamentarii au decis, in sedinta Birourilor Permanente Reunite de luni, ca timpii acordati dezbaterilor Legii bugetului de stat si asigurarilor de stat pentru 2018 sa fie redusi, liderul Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, invocand ca s-a incercat gasirea unui echilibru.

Potrivit propunerii adoptate, "pentru dezbaterea pe articole a Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018, se propune:

  • 5 minute pentru fiecare articol;
  • 1 minut pentru fiecare amendament;
  • fiecare amendament sa fie sustinut de un singur parlamentar;
  • dupa epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun votului, fara a se mai da cuvant pentru sustinere;
  • la anexe se va proceda in mod corespunzator, luand in considerare numarul amendamentelor la fiecare anexa, si totalul acestora"
.

De asemenea, pentru operativitate, se propune sa fie instalate, pentru a fi folosite in timpul dezbaterilor, 2 microfoane in sala, pentru reprezentantul Guvernului si pentru reprezentantul Comisiilor pentru buget, finante si banci ale celor doua Camere ale Parlamentului.

In ceea ce priveste dezbaterea articolelor din Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018, se propune alocarea a 30 de minute.

"Daca acest timp se epuizeaza, amendamentele se supun votului, fara a mai fi sustinute", se arata in documentul citat.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu a declarat, dupa sedinta, ca dezbaterile generale vor incepe la bugetul de stat si bugetul asigurarilor de stat sunt programate sa dureze o ora si jumatate.

"Incepand de marti, de la ora 14:00, marti, miercuri, joi, avem program de dezbateri pe articole, incepand de la ora 14:00, pana la orele 19:00 si vineri de asemenea. Speram sa ne incadram in acest timp, asa incat sa putem vota bugetul de stat si bugetul asigurarilor de stat pana la incheierea sesiunii parlamentare", a adaugat Tariceanu.

Opozitia a cerut "dezbatere reala", insa propunerea a fost respinsa

PNL si USR au cerut, luni, in plen, prelungirea timpului de dezbatere a legii bugetului de stat pentru anul 2018, afirmand ca timpii de dezbatere stabiliti in cadrul sedintei Birourilor Permanente Reunite nu permit o dezbatere reala, insa, propunerea a fost respinsa.

"In baza articolelor 63 si 64 va propun prelungirea termenului de dezbatere. Am inteles graba pentru anumite legi. (Legile-n.r) pe justitie trebuie trecute pe repede inainte, insa bugetul de stat arata directia incotro o ia Romania, incotro vom merge cu finantele tarii, cu suportul economic, pentru ca marea crestere economica sa se regaseasca la nivel de cetatean.

(...) Va solicit sa dezbatem pe indelete bugetul de stat pentru anul 2018, partidele sa se poata exprima atat la dezbaterile generale, cat si la dezbaterile pe articole, sa venim la microfon ca nu ne scoate nimeni din aceasta sala de plen, ulterior, sa dezbatem legea bugetului asigurarilor sociale (...) pentru ca pensionarii sa nu fie segmentul cel mai pacalit prin bugetul pe care il propuneti pentru anul 2018 (...) ", a declarat liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.

Si USR a afirmat ca un minut de dezbatere alocat pentru fiecare amendament este "un timp prea scurt", potrivit interventiei senatorului USR Mihai Gotiu.

In ceea ce priveste acuzatiile Opozitiei, potrivit careia timpii de dezbatere sunt insuficienti, Tariceanu a precizat ca s-a incercat gasirea unui echilibru.

"Sigur ca exista o ploaie de amendamente, am stabilit si timpii. Incercam sa gasim un echilibru intre nevoia de dezbatere si frenezia depunerii de amendamente fara numar", a sustinut liderul Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#dezbateri Buget 2018 , #buget