Bugetul UE Austeritatea a castigat lupta - urmeaza batalia finala, votul din PE

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 10:36
2772 citiri
Bugetul UE Austeritatea a castigat lupta - urmeaza batalia finala, votul din PE
Foto: Arhiva

Sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europen au ajuns vineri la un acord, dupa zeci de ore de negocieri, asupra bugetului multianual pentru perioada 2014-2020.

Faptul ca pentru prima data in istoria UE, bugetul multianual va fi mai mic decat cel din perioada bugetara precedenta - 960 de miliarde de euro, a facut inconjurul presei internationale.

Disputele din interiorul triunghiului Germania - Marea Britanie - Franta au dominat prima zi a summitului de la Bruxelles.

Fara a anunta o ruptura in alianta asumata cu Parisul inca din timpul mandatului fostului presedinte, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel s-a aratat mult mai deschisa propunerilor lui David Cameron, premierul Marii Britanii, noteaza The Guardian.

Angela Merkel a preferat sa gireze propunerile acestuia, declarand la sosirea la Bruxelles ca este nevoie de noi reduceri ale cheltuielilor bugetare. Noul proiect bugetar a fost realizat tinand cont de pozitia exprimata in noiembrie de Merkel, care cerea taieri aditionale in valoare de 30 de miliarde de euro.

Premierul britanic a reusit sa impuna un buget de austeritate, cu sprijinul cancelarului german, noteaza si Le Figaro.

Extenuanta aventura a adoptarii bugetului european - Corespondenta de la Bruxelles

Bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020 a fost adoptat, vineri, insa cu pretul tensiunilor politice care pot lasa urme adanci in relatiile dintre Francois Hollande si David Cameron si, bineinteles, Angela Merkel, scriu jurnalistii francezi.

Subiectul este dezbatut si de tabloidul The Sun, care il prezinta pe David Cameron ca marele invingator al summit-ului. "De la o figura retrasa, David Cameron a devenit noul campion al reformei in Europa", scriu acestia.

Si Reuters scrie despre victoria "istorica" a lui David Cameron, comparat de sustinatorii sai fostul lider conservator Margaret Thatcher.

Subiectul bugetului UE este abordat si de Associated Press, care prezinta reactiile liderilor europeni.

"Acordul a fost cel mai bun la care se putea ajunge in acest moment. Bugetul este sub cel pe care Comisia il considera potrivit pentru situatia economica", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, precizand ca va fi un buget al moderatiei, tinand cont de conditiile economice dificile.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a salutat la randul sau "importantul acord" pe tema bugetului UE obtinut gratie vointei de "compromis" a tuturor liderilor statelor membre. "Eforturile au dat rezultate", a spus Merkel. "Sunt multumita, toti s-au aratat dispusi la compromisuri", a adaugat cancelarul german, subliniind ca liderii UE au dat un semnal de "solidaritate".

Batalia nu s-a incheiat - urmeaza votul decisiv

Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scadere bugetara din istoria Blocului comunitar. Comisia Europeana solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro.

Parlamentul European va dezbate bugetul pentru perioada 2014-2020 la sesiunea sa plenara din luna iulie. Fara acordul Parlamentului, bugetul nu va putea intra in vigoare.

PE a anuntat deja ca nu este de acord cu actuala forma a bugetului multianual. Cele patru grupuri politice din PE (conservatori, socialisti, liberali si ecologisti) au anuntat vineri ca ar putea respinge bugetul convenit de liderii europeni.

"Acest acord nu va intari competitivitatea economiei europene. Dimpotriva, nu va face decat sa o slabeasca. Nu este in interesul cetatenilor europeni", au apreciat parlamentarii europeni.

"Parlamentul european nu poate accepta in forma actuala acordul convenit astazi in Consiliul European", se arata intr-un comunicat al parlmentarilor, citat de Deutsche Welle.

Mai mult, Martin Schulz, presedintele PE si fostul lider al grupului socialist din care face parte, a propus ca votul asupra bugetului multianual 2007-2013 sa fie unul secret. Un vot secret ar maximiza sansele ca bugetul sa fie respins.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#buget UE tensiuni, #buget UE vot PE, #Cameron invingator summit Bruxelles , #buget