Bugetul UE pentru 2013 a fost adoptat - cati bani sunt pusi in joc

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 17:16
3416 citiri
Bugetul UE pentru 2013 a fost adoptat - cati bani sunt pusi in joc

Parlamentul European (PE) a votat, miercuri, bugetul Uniunii Europene pentru 2013, eliminand incertitudinile legate de finantele regiunii pentru anul viitor.

Potrivit Fox Business, suma aprobata este de aproximativ 133 de miliarde de euro.

Votul favorabil dat de PE a indepartat temerile conform carora unele programe europene, inclusiv Erasmus, ar ramane fara bani in urmatoarele luni.

"Am reusit sa evitam o criza bugetara, in ciuda celei economice", a precizat Goran Farm, un europarlamentar socialist din Suedia.

Bugetul pentru anul 2013 a fost adoptat cu 498 de voturi pentru, 162 impotriva si 12 abtineri.

Cu toate acestea, inca exista indoieli in ceea ce priveste situatia financiara a UE pe termen lung, avand in vedere ca negocierile pentru bugetul de un trilion de euro, disponibil in perioada 2014-2020, s-au amanat pentru inceputul anului viitor.

Potrivit presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, acesta trebuie sa fie moderat, iar banii cheltuiti cu atentie, fiind distribuiti, in masura de 50 la suta, catre infiintarea de locuri de munca.

"Mai avem nevoie de timp pentru a finaliza acest proiect, pentru ca este bugetul pentru restul deceniului. Urmatoarele saptamani vor fi cruciale", a precizat Van Rompuy, despre bugetul 2014-2020.

Ce prevede bugetul UE pentru 2013

Bugetul UE pentru 2013 limiteaza platile la o suma maxima de 132,84 milioane de euro, care reprezinta o crestere putin mai mare fata de rata inflatiei, care a fost de 2,9%.

In plus, s-au mai deblocat 6 miliarde de euro, care pot fi folositi pana la sfarsitul lui 2012.

Aceasta suma va acoperi gaurile de finantare pentru proiectele de cercetare, educatie si creare de noi locuri de munca, marind astfel cheltuielile pe 2012 la 135 miliarde de euro, cel mai mare nivel din istoria UE.

Tensiuni la nivel inalt

La sfarsitul lunii noiembrie, discutiile dintre liderii europeni legate de bugetul UE pe 2013 au fost boicotate, dupa ce statele membre au refuzat sa aprobe o cerere pentru mai multe fonduri in 2012.

Nordicii, care contribuie cel mai mult la bugetul blocului, au fost contrariati de cererile pentru cresteri ale cheltuielilor UE, ceea ce ar contrazice taierile bugetare si politicile de austeritate implementate in unele state.

Initial, limita platilor era de 137,8 miliarde de euro. Spre deosebire de guvernele nationale, UE nu se poate imprumuta pentru a finanta deficitul, asa ca trebuie sa se asigure ca bugetul sau este perfect echilibrat in fiecare an.

Aproximativ trei sferturi din bugetul anual al UE se indreapta catre subventii pentru agricultura si drumuri, poduri si alte proiecte de infrastructura in tarile membre sarace din estul si sudul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#aprobare buget UE 2013, #buget UE 2013 aprobat, #buget 2013 Uniunea Europeana , #buget
Comentarii