Care ar fi cea mai eficienta masura propusa in programele de guvernare? - Sondaj Ziare.com

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 07:00
4676 citiri
Care ar fi cea mai eficienta masura propusa in programele de guvernare? - Sondaj Ziare.com

USL si ARD si-au lansat programele de guvernare, in care au facut numeroase promisiuni legate de reducerea fiscalitatii, cresterea salariilor si stimularea economiei.

Formatiunea de dreapta vrea sa aduca cota unica de impozitare la unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeana si mizeaza pe o scadere de la 16%, cat este in prezent, la 12%, incepand cu anul 2013.

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

"Asta inseamna ca in Romania vor veni mai multi bani, mai multe investitii straine, iar companiile romanesti vor ramane cu mai multi bani pentru dezvoltare. Fiecare roman va avea mai multi bani in buzunar pentru ca va plati mai putin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus in 2005 cota unica a generat mai multe venituri la buget si a fost principalul stimulent al cresterii economice din anii urmatori", se arata in programul de guvernare al ARD.

In schimb, contracandidatii lor propun o impozitare progresiva din 2014, cu mentinerea plafonului maxim de 16%. Cota unica va fi mai mica pentru romanii care castiga mai putin, si anume 12%, respectiv 8%, avand in vedere ca se va aplica in functie de venituri.

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Insa membrii USL nu au specificat care va fi nivelul castigurilor pentru care se va calcula aceste impozite.

Cele doua formatiuni propun cresterea salariului minim. ARD vrea sa-l mareasca la 850 de lei din ianuarie 2013 si la 1.000 de lei din ianuarie 2015, iar USL vrea sa ajunga la 1.200 de lei in 2016.

"Angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru. Angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim", isi motiveaza cei de la ARD intentia.

Propunerile sunt similare si in ceea ce priveste CAS-ul, pe care ambele partide doresc sa il reduca cu 5 puncte procentuale.

In schimb, in timp ce ARD vrea sa mentina TVA la 24%, USL promite ca aceasta va ajunge la 19% pana in 2016.

Legat de proiectele de infrastructura, alianta lui Victor Ponta este cea mai bogata in promisiuni, avand in vedere ca USL isi propune sa finalizeze, in doar 4 ani, 4 tronsoane de autostrada si doua canale pe Dunare, pe langa drumurile judetene si alte proiecte.

In schimb, ARD mizeaza pe lucrarile deja incepute in mandatul 2009-2012, pe care spera sa le finalizeze in urmatorii 4 ani.

Ambele formatiuni vor sa continue privatizarile, USL, prin majorarea capitalului social, in timp ce ARD considera ca va reusi sa privatizeze CFR Marfa si Tarom, precum si vanzarea pachetelor minoritare detinute de stat la alte firme.

Ziare.com va invita la sondaj: Care ar fi cea mai eficienta masura propusa in programele de guvernare?

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sondaj programe de guvernare ARD UDL, #programe guvernare ARD USL, #masuri programe guvernare ARD USL , #buget