Ce aduce rectificarea bugetara (Video)

Joi, 23 August 2012, ora 18:07
4483 citiri
Ce aduce rectificarea bugetara (Video)

Premierul Romaniei, Victor Ponta, si ministrul de Finante, Florin Georgescu, au prezentat, joi, modificarile aduse prin rectificarea bugetara.

"Am lucrat pe un buget construit cu o filosofie anti-sociala si pe termen foarte scurt. Multe domenii aveau asigurata finantarea doar pana in toamna. Trebuia sa facem o realocare din zonele pe care le-am criticat inca de pe vremea cand eram in Opozitie, unde s-au facut investitii total nepotrivite, de exemplu in partii de schi in locuri unde nu ninge sau piscine la sate.

Am aprobat rectificarea bugetara, pornind de la obligatia de a pastra tara noastra intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta in totalitate acordurile si obligatiile pe care Romania le-a avut cu creditorii internationali", a declarat premierul, dupa sedinta de guvern.

Ponta vrea sa ii dea mai multi bani lui Constantin - Ce s-a discutat despre rectificarea bugetara

Prim-ministrul sustine ca toate masurile adoptate se incadreaza in cifrele macroeconomice stabilite cu FMI, desi acest lucru a implicat unele restrictii.

Declaratiile lui Victor Ponta, privind rectificarea bugetara:

- Cele doua obligatii fundamentale asumate din prima zi: reintregirea salariilor si restituirea acelor parti din pensii incasate ilegal. Ele au figurat pe primul loc in efortul bugetar si am asigurat banii pentru salarii care erau deja, ne lipseau sumele pana la sfarsitul anului pentru rambursarea pensiilor.

- Am identificat in buget banii necesari pentru o categorie speciala si defavorizata de catre vechiul Guvern, adica insotitorii pentru persoanele cu dizabilitati, carora le vom da indemnizatiile. Nu putem sa lasam aceste persoane intr-o situatie imposibila.

- Angajarea in cadrul MAI si a altor institutii adiacente a absolventilor din 2011 si 2012.

- In cazul Justitiei, am prevazut sumele necesare pentru angajarea unui numar de 564 judecatori si grefieri, magistrati si personaj auxiliar.

- La Educatie, am finalizat atat pregatirile pentru clasa zero, cat si sumele pentru burse si doctoranzi.

- Am acordat 600 milioane de lei pentru administratie publica, suma care va asigura plata arieratelor institutiilor lasate sa moara din punct de vedere financiar.

- Agricultura: se asigura subventiile pentru crescatoriile de porci, pasari, cat si inceperea proiectelor pentru sprijinirea producatorilor agricoli afectati de seceta.

- Bani pentru respectarea unor angajamente ale Romaniei ca tara, asumate in trecut, dar pentru care nu a fost alocat niciun ban. Un exemplu este Festivalul tineretului olimpic european de la Brasov. Am reusit sa salvam prestigiul tarii, pe ei nu ii intereseaza cine e premier sau ministru, ci daca suntem in stare sa organizam asa ceva.

- Problema pe care nimeni nu poate sa o mai rezolve, vizand o politica absolut gresita din 2010-2011, si anume fondurile europene. Auditurile au relevat in cursul acestor ani grave deficiente in modul in care Romania le-a accesat, iar ele vin la decont in cursul anilor 2012-2014. E o tragedie pentru Romania, pentru ca nu doar ca nu am accesat fondurile europene, ci s-ar putea sa ne trezim ca vom da inapoi bani, afectand proiectele viitoare.

- Am descoperit 3 proiecte cu mari deficiente, 2 desfasurate de CJ Bistrita si unul in judetul Alba, unde Comisia Europeana a descoperit grave erori, insa vreau sa intelegeti ca, pentru ceea ce s-a facut ilegal si gresit, ei trebuie sa fie sanctionati penal. Din cauza lor, nu vom mai putea deconta noi sume pe programul operational de mediu. E cea mai mare nerealizare a Romaniei in ultima perioada.

Ministrul de Finante: Cursul mediu luat in calcul este de 4,45 lei/euro

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a mentionat ca s-au finalizat negocierile cu creditorii externi si ca revizuirea bugetara a fost realizata si "a curpins acele masuri mentionate anterior de premier, pornind de la o crestere economica revizuita in jos, de la 1,5%, la 1,2%, ca efect al cresterii economice incetinite din UE, principalul nostru partener comercial, dar si din cauza secetei si climatului politic tensionat, intr-o oarecare masura".

El a mai mentionat ca rata inflatiei pentru luna decembrie este si ea revizuita, de la 3%, la 3,5%. In plus, deficitul extern luat in calcul este de 4%, acesta fiind "raportat la realitatile in piata".

De asemenea, a fost modificata si prognoza pentru cursul valutar, de la 4,21 la 4,45 lei/euro. "Este o medie pentru perioada urmatoare si consideram ca increderea investitorilor va creste. E un nivel rezonabil", a sustinut ministrul de Finante.

El a spus ca PIB-ul in termeni nominali este de 607 miliarde de lei, fiind usor mai ridicat din cauza inflatiei si a cursului, dar si din cauza revizuirii PIB-ului realizat in 2010 si 2011, care, pe data bazelor finale, a fost mai mare decat pe baza datelor preliminare.

"Partenerii internationali ne-au permis o crestere a deficitului bugetar de la 1,9%, la 2,2% din PIB, deoarece am realizat acoperirea salariilor pentru refacerea puterii de cumparare si am reusit sa restituim banii retinuti ilegal din pensii. Am alocat anumite sume pentru autoritatiile locale, pentru a asigura functionarea in bune conditii a institutiilor publice", a completat Georgescu.

El a subliniat ca nu iesim din cadrul acordului cu FMI privind factura salariala, care va fi de 6,7% din PIB, nivel care se situeaza sub cel de 7%, cat e plafonul maxim.

Georgescu a mai anuntat ca de la 1 ianuarie 2013 se va introduce plata TVA la incasarea facturii, iar din luna octombrie a acestui an va intra in vigoare taxa clawback, intr-o forma modificata, dupa cererile celor din industria medicamentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Ponta rectificare bugetara, #Ponta modificari buget, #Ponta fonduri europene, #Ponta plata arierate, #Georgescu rectificare bugetara, #Georgescu curs valutar , #buget