Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce e gresit in buget? De ce fug investitorii? - Interviu cu analistul Florin Citu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:36
3895 citiri
Ce e gresit in buget? De ce fug investitorii? - Interviu cu analistul Florin Citu

Cea mai mare problema a bugetului pe anul viitor este ca majoreaza cheltuielile cu personalul, asistenta sociala, bunuri si servicii, lasand un spatiu foarte mic pentru investitii, apreciaza analistul economic Florin Citu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Florin Citu atrage atentia ca asa numita taxa pe stalp va aduce, intr-adevar, venituri la buget, pentru ca este foarte greu sa ascunzi cladirile speciale, dar efectul previzibil este o crestere a preturilor si tarifelor: "Din pacate este inca o taxa pe care trebuie sa o plateasca pana la urma consumatorul, angajat la stat sau in sectorul privat."

Florin Citu a explicat care ar fi singurele modalitati de crestere a locurilor de munca, dar si masurile prin care guvernul ar putea stimula investitiile, atat cele straine, cat si din capitalul autohton.

Care sunt cele mai mari probleme pe care le constatati in bugetul pe 2014?

La prima vedere structura bugetului din 2014 nu difera de structura bugetelor din anii anteriori. Ca procent din PIB nu vedem schimbari majore. Totusi, in interiorul cheltuielilor creste un dezechilibru care a fost prezent in toate bugetele.

Cheltuielile cu personalul, asistenta sociala, bunuri si servicii acapareaza o parte din ce in ce mai mare - peste 70%. Astfel, cheltuielile curente cresc ca procent din totatul cheltuielilor lasand din ce in ce mai putin spatiu pentru partea de cheltuieli cu capitalul, asa numitele investitii.

Tinta scazuta de colectare, de numai 32%, este si ea criticabila?

Din punctul meu de vedere guvernul nu ar trebui sa aiba o tinta de venituri. Ar trebui sa aiba un obiectiv de minimizare a cheltuielilor pe termen lung avand in vedere structura economiei. Altfel spus tinta ar trebui sa fie un surplus la buget.

S-a vorbit destul de putin despre asa numita "taxa pe stalp". Care considerati ca vor fi efectele ei?

Este o taxa care va aduce venturi la buget, pentru ca nu poti sa ascunzi cladirile speciale. Singurul efect va fi o crestere a preturilor pentru produsele si serviciile companiilor care trebuie sa plateasca aceasta taxa. Din pacate este inca o taxa pe care trebuie sa o plateasca pana la urma consumatorul, angajat la stat sau in sectorul privat.

Evaziunea fiscala este unul dintre hadicapurile majore ale Romaniei. Care ar fi masurile eficiente de combatere a ei?

Exista doua masuri simple care functioneaza: simplificarea sistemului fiscal concomitent cu reducerea poverii fiscale si aplicarea legii in absolut toate cazurile de evaziune.

In toate programele electorale si de guvernare din ultimii ani, locurile de munca a fost o prioritate in cele din urma ratata. Cei mai multi asteapta ca ele sa fie o consecinta a investitiilor de la bugetul de stat. Aceasta este cheia?

Nu, dupa cum vad eu ca functioneaza economia. Sau este dar numai daca statul isi propune sa mareasca numarul de angajati platiti de la buget. Istoria recenta ne arata ca reducerea fiscalitatii pentru forta de munca si capital duce la cresterea numarului de ore lucrate, a consumului, dar si a numarului de angajati.

Consumul, un indicator al iesirii din criza, se mentine scazut in Romania. De ce nu creste el si cum ar trebui stimulat?

Sunt trei motive pentru care consumul se afla sub nivelul anilor 2011 si 2012:

1) Cresterea salariilor in sectorul public a fost finantata de taxe mai mari si imprumuturi la buget. Ambele au un efect negativ pentru consum.

2) Venitul disponibil a continuat sa scada din cauza cresterii taxelor/accizelor din economie, inclusiv a taxelor locale.

3) Un salariu minim pe economie mai mare a contribuit la cresterea somajului si bineinteles la un consum scazut.

Singura solutie pe termen scurt pentru relansarea consumului este reducerea taxelor pe venit si munca.

Care ar fi masurile fezabile de stimulare a capitalului autohton, ratate de toate guvernele de pana acum, fie ele de dreapta, fie de stanga?

In general, nu exista masuri directe prin care un guvern poate sa stimuleze acumularea de capital. Rolul guvernului este acela de a "pregati" terenul: un sistem legislativ simplu si transparent, un sistem fiscal simplu, transparent si previzibil, sa reduca costurile intrarii unor companii pe o piata (licentele) si sa permita companiilor care nu mai fac fata sa iasa imediat (faliment).

Investitiile straine au ajuns la nivelul din perioada guvernarii Vacaroiu. Ce ii deranjeaza pe investitorii straini in Romania, de ce am ajuns o destinatie de evitat?

Exact ce spuneam la intrebarea anterioara. Capitalul, indiferent ca este autohton sau din import, raspunde la fel in fata birocratiei, coruptiei, opacitatii politicilor economice. Este singura explicatie in acest moment.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#buget 2014, #investitii straine Romania, #locuri de munca , #buget
Comentarii