Ziare.com

Ce trebuie sa faca Guvernul cu banii in plus? Sondaj Ziare.com

de Teodora Bodeanu
Vineri, 05 August 2011, ora 19:37

   

Ce trebuie sa faca Guvernul cu banii in plus? Sondaj Ziare.com
Masurile de austeritate implementate de Guvern au dat roade, iar statul va avea ceva bani in plus de cheltuit in acest an, precum si in 2012, sau, cel putin, asa ne-au spus oficialii Fondului Monetar International, care au incheiat, recent, o misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.

Romania nu are un istoric prea fericit in privinta cheltuirii banilor disponibili si, doar pentru ca am trecut printr-una din cele mai grave crize economice si avem exemple recente despre cum alocarea ineficienta a resurselor poate dauna unei tari - vezi Grecia - nu inseamna ca, in acest an, ne vom descurca mai bine pe acest segment.

In prima jumatate a acestui an, Guvernul a reusit sa obtina un deficit bugetar de 2,07 la suta din produsul intern brut, adica sub nivelul agreat cu FMI, aflandu-se pe drumul cel bun pentru a atinge tinta de deficit de 4,4 la suta din PIB, pe intreg anul 2011.

Avand in vedere si faptul ca veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelul anticipat, iar cheltuielile curente au fost tinute sub control, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca va exista un spatiu bugetar in lunile urmatoare.

Care ar fi cea mai buna alegere pentru utilizarea acestui spatiu bugetar? Nici nu s-a anuntat bine faptul ca am avea putin spatiu bugetar si au si aparut vocile care cereau majorarea salariilor bugetarilor, astfel incat sa fie readuse la nivelul dinaintea taierilor din vara anului trecut.

De altfel, chiar Franks a dat tonul in aceasta directie. "Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor in sectorul public, in lunile care urmeaza", a precizat seful misiunii FMI. De asemenea, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca bugetul poate suporta o crestere salariala de 5 procente, de la 1 octombrie.

Ulterior, chiar au aparut informatii potrivit carora coalitia de la guvernare ar fi hotarat majorarea salariilor bugetarilor de la acea data, insa zvonurile au fost ferm dezmintite de premierul Emil Boc. Cateva zile mai tarziu, prim-ministrul a anuntat ca Guvernul s-a angajat sa majoreze salariile bugetarilor din 2012, daca se va inregistra un progres in reducerea numarului de angajati din sectorul public prin plecari naturale din sistem.

Pe de alta parte, poate banii in plus ar putea fi utilizati mai eficient - cel putin din punct de vedere economic - in investitii. E adevarat, majorarea salariilor ar aduce un plus de imagine coalitiei de la guvernare, intr-un an electoral cum va fi 2012, iar cei aproximativ 1,2 milioane de bugetari ar avea ceva bani in plus. Acest lucru nu s-ar transforma neaparat in beneficii pentru economie: chiar daca li se majoreaza salariile, bugetarii ar putea decide, in mare parte, sa economiseasca banii in plus, avand in vedere experienta nu tocmai placuta a recesiunii.

Pe de alta parte, investitiile ar avea mai multe avantaje: daca banii sunt directionati spre infrastructura, de exemplu, ar exista sanse putin mai mari de a finaliza macar unele din proiectele de constructie de autostrazi sau modernizare de cai ferate incepute. In plus, indiferent de domeniul ales, investitiile de stat ar conduce la crearea de locuri de munca, implicit la ridicarea nivelului de trai a mai multor persoane care, poate, in prezent, nu au loc munca.

Efectul multiplicator nu s-ar opri aici. Pentru derularea proiectelor de investitii, statul ar incheia contracte cu firme private, care ar beneficia, astfel, de o crestere a activitatii, ce s-ar reflecta si in numarul de locuri de munca si in salariile oferite angajatilor.

O alta optiune pentru spatiul bugetar ar putea fi reprezentata de reducerea unor taxe si impozite. O scadere a contributiilor sociale a fost discutata inca de la inceputul anului, de exemplu. Acest lucru ar lasa mai multi bani in buzunarele romanilor si ar da un imbold si companiilor sa treaca, poate, la un proces de angajari mai larg si la stabilirea unor salarii putin mai ridicate. Astfel, banii in plus de la buget ar putea fi utilizati pentru acoperirea "gaurii" create de incasarile mai mici.

Nu ar fi imposibila nici strategia unor noi programe sociale, gen economatele, magazinele cu preturi reduse, pentru pensionari, sau continuarea (eventual extinderea) unor programe gen "Rabla" sau "Prima Casa".

Deocamdata, pana se vor observa care sunt incasarile si cheltuielile bugetare si pentru al treilea trimestru din acest an, Guvernul sta in expectativa, neanuntand nimic concret.

Ziare.com va invita la sondaj: Ce credeti ca ar trebui sa faca Guvernul cu fondurile disponibile? Sa dea salarii mai mari, sa sporeasca investitiile sau poate sa economiseasca?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1622 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Jeffrey Mondialu ' ...

El vine in fata camerelor de luat vederi si anunta ca acordul cu FMI a fost respectat intocmai. Pai, nu era greu sa ne dam seama, dupa saracia lucie in care a fost indusa tara. Ne anunta ca se va elibera a doua transa de imprumut. Dar cu prima ce am facut? Dar cu celelalte transe din trecut ce am facut si de ce nu am platit nimic la datorie, ci am ramas si mai datori si vom continua sa acumulam datorii fara sa vedem efectele lor.

Ne anunta Basescu,faptul ca am avut o crestere economica de 1,5%. Dar nimeni nu o vede si nici nu o simte.

Oare se gindeste el la faptul ca am inceput in ritm alert constructia Catedralei Mintuirii Neamului si ne ofera el mintuirea conducatorului suprem?

Am ajuns de risul reporterilor germani care ne anunta ca la fiecare doua zile a fost construita o biserca si in fiecare zi sint inchise sau darimate trei scoli, iar Basescu ne pune pe “plus".

Ce ar trebui sa mai facem ca sa ne dea FMI-ul si mai mult?

Ce ar trebui sa facem pentru a realiza jocul gunoiului de Jeffrey Frank, care a nenorocit zeci de economii, dar cea mai evidenta a fost Argentina, pe care a adus-o, cu politica FMI promovata de el acolo, in pragul falimentului fara iesire ,in care cea mai mare producatoare de carne de vita mondiala, nu avea carne pentru a oferii cetatenilor ei.

Acest gunoi de Jeffrey Franks si-a facut datoria in Romania, sponsorizat de un alt gunoi in persoana lui Mihai Tanasescu, tot de la FMI si cu acordul celor doi bufoni care conduc Romania, Basescu si Boc.

 

Romania inca are un deficit de 2.07% in numai 6 luni,

nu inteleg cum de are bani in plus???!!! Banii sint in plus atunci cind este excedent, nu?

 

fata de asteptari

nu este vorba de un excedent bugetar, ci un deficit mai mic fata de asteptari

Investitii!

Investiti, investiti, investiti!

Investiti , prin firmele PDL , UNPR si UDMR

Cu comisioanele de rigoare si fara a fi deranjati de raportul cost calitate .

Investitii, dar cu cap

Investitiile bine facute vor genera din nou bani in plus s.a.m.d.

 

sunt mai multe posibilitati

"Ezicsta" mai multe posibilitati : 1) sa-i pastreze pentru pomeni electorale (salarii, pensii, galeti, pungi, etc.) ; 2) sa si-i bage in k.u.r; 3) sa-si cumpere haine groase intrucat la Gherla, Jilava si Targsor e cam frig si 20 de ani...; 4) sa-si cumpere sicrie si locuri de veci intru-cat zidul de la Targoviste i-asteapta si poate ca nu toti vor dori ca hoiturile lor sa ajunga la crematoriu.

 

primul impuls-investitiile,dar

cum Statul este cel mai prost administrator,este preferabil sa se reduca taxele si impozitele pe munca.

 

AUTOSTRAZI .

.

 

autostrazile nu-s bune, carutele n-au voie

Sint vreo 750.000 de carute inregistrate in Romania. Traditia mai intii...

Liber la furat!

Din 89 incoace de cate ori au fost (sau nu) bani in plus la buget, cei de la guvernare nu s-au gandit decat cum sa faca, sub o forma mascata, sa-i fure, sa-si umple buzunarele iar cea mai rapida si "legala" forma de a-i fura a fost prin realizarea de "marete" investitii.
Asa ca de cate ori aud de investitii facute de golanii nostrii de parlamentari si guvernanti am un profund sentiment de greata.
Vis-a-vis de asteptarile guvernului ca vor fi bani "extra" asta este doar vrajeala si praf in ochii nostrii iar adevaratul motiv pentru care au iesit "la rampa" cu o astfel de declaratie este faptul ca au nevoie urgenta de bani la partid pentru anul urmator cand e an electoral.
In rest acelasi sentiment de lehamite.
Super!

 

@Aburelu

Acelasi "sentiment"ma bantuie si pe mine! De la "consultanta",pana la (i)realizarea investitiei,firme "agreate" sau licitatii trucate...romanii sunt saturati cu promisiuni si licurici la capatul tunelului!!!1Platforma pentru solutionarea online a litigiilor