Cheltuieli nejustificate de 40 de milioane de euro la Apele Romane - sporuri si prime ilegale

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 13:30
3910 citiri
Cheltuieli nejustificate de 40 de milioane de euro la Apele Romane - sporuri si prime ilegale
Foto: Ziare.com

Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a achitat, in 2011, drepturi salariale fara temei legal in valoare totala de 164,99 de milioane de lei, avand abateri si la unele investitii, a aratat Curtea de Conturi in raportul sau anual.

Ministerul Mediului si Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) au avut abateri privind unele investitii sau cheltuieli de personal, potrivit raportului Curtii de Conturi.

La nivelul ANAR, inclusiv la administratiile bazinale de apa subordonate acesteia, nu au fost respectate prevederile legale privitoare la efectuarea cheltuielilor de personal, cu efecte asupra bugetului general consolidat in suma estimativa de 164.990.000 de lei.

Cele mai mari sume au provenit din neaplicarea masurilor de reducere cu 25 la suta a cuantumului brut al salariilor in perioada iulie-decembrie 2010, cu impact asupra anului 2011, respectiv de 67,69 de milioane de lei, achitarea unor drepturi de natura salariala fara temei legal, reprezentand spor de fidelitate de pana la 15 la suta din salariul de baza si indemnizatii de sedinta pentru membrii comitetului de directie, precum si acordarea unor premii cu ocazia zilei de 8 Martie, a Zilei Mondiale a Apei si a unor premii de Craciun (47,9 milioane de lei) si achitarea in cursul anului 2011, contrar prevederilor legale, a unor drepturi de natura salariala reprezentand premiul anual pe anul 2010, prima de vacanta si indemnizatii la iesirea la pensie, in suma estimativa de 34,37 milioane de lei, potrivit raportului pe 2011, adoptat in decembrie 2012.

In plus, ANAR a facut achizitii publice de autoturisme si mobilier fara respectarea interdictiei prevazute de OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009, in valoare estimativa de 801.000 de lei, si a atribuit lucrari suplimentare de executie pentru investitia "Amenajari spatii inchiriate pentru birourile Administratiei Nationale Apele Romane", fara respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice, pe care le-a platit cu 121.000 de lei, se mai arata in document.

Curtea de Conturi mai consemneaza la ANAR si o majorare de 2,9 milioane de lei a valorii devizelor generale de investitii, fara respectarea prevederilor legale, intrucat nu a fost elaborata si aprobata o procedura privind modul de actualizare a acestor devize.

La obiectivul de investitii "Lucrari de protectie si consolidare a falezei pentru zona Olimp Nord, jud. Constanta", au fost efectuate plati nejustificate, ca urmare a suplimentarii nefundamentate a valorii lucrarilor de investitii, in suma estimativa de 567.000 de lei.

De asemenea, ANAR a achizitionat de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor o serie de studii pentru care au fost emise si achitate facturi in suma totala de 4,31 de milioane de lei, fara aplicarea procedurilor prevazute de legislatia referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica si fara a se incheia un contract de achizitie publica.

Totodata, in situatiile financiare si in balanta de verificare sunt evidentiate creante in suma de 20,49 milioane de lei, reprezentand facturi emise de ANAR catre diversi beneficiari, in perioada 2002 -2009, pentru care "nu s-au facut toate demersurile in vederea recuperarii debitului", se mai arata in raport.

Tot la "Apele Romane", arata Curtea de Conturi, nu sunt reflectate real si exact in balantele de verificare, in bilantul contabil si in contul de profit si pierdere operatiuni financiar-contabile in suma estimativa de 136,87 de milioane de lei, reprezentand tranzactii economice pentru care nu se cunoaste momentul efectuarii si nu exista documentele care au stat la baza inregistrarii in contabilitate.

Potrivit anexei nr. 12 la HG nr. 1705/2006, inventarul bunurilor apartinand domeniului public al statului, aflate in administrarea Ministerului Mediului prin ANAR, prezinta o valoare totala de 7,27 miliarde de lei, dar in situatiile financiare anuale, fondul bunurilor din domeniului public al statului este evidentiat la valoarea de 25,4 miliarde de lei, existand o diferenta nejustificata de peste 18 miliarde de lei, mai arata Curtea de Conturi.

Nereguli la Ministerul Mediului

Raportul Curtii indica o serie de neregului si la Ministerul Mediului, in coordonarea caruia functioneaza Administratia Nationala "Apele Romane".

Printre altele, Ministerul Mediului a majorat nejustificat cu suma de 1,997 milioane de lei valoarea actualizata a unor obiective de investitii, prin aplicarea eronata a procentului de cinci la suta (reprezentand diferenta dintre 24 la suta valoarea noului TVA si 19 la suta valoarea vechiului TVA) la valoarea ramasa de executat, a depasit cu suma de 1,13 milioane de lei valoarea actualizata a unor obiective de investitii si a efectuat plati in suma de 4,88 milioane de lei fara intocmirea documentelor justificative prevazute in contracte, respectiv a proceselor verbale de receptie a lucrarilor executate.

Curtea de Conturi a facut o serie de constatari si in ceea ce priveste managementul resurselor financiare pentru protectia mediului, imbunatatirea conditiilor de viata si de munca la Ministerul Mediului, aratand ca nu au fost intreprinse toate masurile in vederea indeplinirii atributiilor prevazute de lege referitoare la urmarirea, verificarea si inspectarea realizarii obligatiilor de mediu ce decurg din contractul de privatizare a SNP Petrom SA.

Totodata, Curtea de Conturi atrage atentia ca nu au fost luate toate masurile ce se impuneau in vederea solicitarii si asigurarii prin bugetele de venituri si cheltuieli ale detinatorilor de baraje si lacuri de acumulare a unor surse financiare necesare finalizarii si functionarii in conditii de siguranta a barajelor si lacurilor de acumulare. Astfel, a rezultat faptul ca dintr-un total de 180 de baraje de importanta exceptionala si deosebita, un numar de 74 baraje nu erau autorizate sa functioneze in conditii de siguranta.

Tot la acest capitol, se mai arata in raport ca Ministerul Mediului nu a intreprins toate masurile in vederea aprobarii listelor siturilor contaminate istoric, orfane, abandonate si lista siturilor contaminate actual, astfel ca nu au fost stabilite si prevazute in documentele cadastrale restrictiile de utilizare a terenurilor cuprinse in siturile contaminate, si nu au fost identificate situatiile in care se pot aduce prejudicii solului si subsolului, in vederea stabilirii responsabilitatilor pentru refacerea mediului geologic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Curtea Conturi Apele Romane, #cheltuieli nejustificate Apele Romane , #buget