Bugetul pe 2013 a fost adoptat de Guvern (Video)

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 14:52
3441 citiri
Bugetul pe 2013 a fost adoptat de Guvern (Video)

Bugetul Romaniei pe anul 2013 a fost adoptat, miercuri, de catre Guvern.

Acesta este bazat pe o crestere economica de 1,6% si se estimeaza ca cheltuielile vor fi de 128 miliarde de lei, iar veniturile vor creste la 98 miliarde de lei. Deficitul rezultat este de 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).

Incasarile din TVA sunt estimate la 52,95 miliarde lei, in crestere cu 2,26% fata de 2012, suma din care se aloca 14,64 milioane lei pentru bugetele locale.

Pe de alta parte, cheltuielile de personal se ridica la 19,55 miliarde lei, mai mari cu 13,98% fata de anul trecut, iar cele cu bunuri si servicii la 4,33 miliarde lei, cu 2,97% mai mici, potrivit proiectului remis Ziare.com.

Cursul mediu anticipat de Guvern este de 4,5 lei, iar inflatia la 4,3%.

Guvernul isi propune sa ajunga la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune nerambursabile pana la sfarsitul anului 2015 in intervalul 50 - 80 %, bani europeni utilizati si returnati de Comisia Europeana.

Nivelul estimat al datoriei guvenamentale brute conform metodologiei UE pentru sfarsitul lui 2012 este de 38,1% din PIB in timp ce datoria guvernamentala neta, reprezentand datoria guvernamentala bruta diminuata cu rezerva in valuta la dispozitia Trezoreriei statului este estimata la 35,5% din PIB.

Pentru sfarsitul anului 2013, pe fondul unui deficit bugetar sub 3% din PIB, se estimeaza ca nivelul datoriei brute va fi de 38,7% din PIB, iar datoria guvernamentala neta de 36,2% din PIB.

"Bugetul a fost construit ca un proiect de dezvoltare economica, pe indicatori macroeconomici in crestere, avem o crestere de 15,4 miliarde de lei la cheltuilelile bugetului general consolidat, orientata pentru investitii si cofinantari la fonduri europene, am prevazut o serie de prevederi astfel ca cheltuielile sa fie axate pe investitii prioritare si sa reducem arieratele", a explicat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, intr-o conferinta de presa.

El a amintit ca in sedinta de Guvern de marti a fost adoptat un pachet de masuri fiscale, care au rolul de a asigura o simplificare atat a Codului fiscal, cat si a impozitarii veniturilor pentru IMM.

In plus, s-a aprobat extinderea bazei de impozitare a veniturilor din agricultura si trei proiecte de ordonanta, prin care s-au impozitat veniturile suplimentare din productia de gaze naturale, o taxa pe transportul electricitatii si a gazelor naturale, dar si un impozit de 0,5% pe extractia resurselor naturale, cu exceptia gazelor naturale, care au fost reglementate in acest an.

"Masurile au rol de a creste veniturile cu 3 miliarde de lei, sume alocate pentru cofinantarea fondurilor europene, pentru subventia la consumatorii vulnerabili si o mica parte pentru acoperirea deficitului bugetar", a explicat Daniel Chitoiu.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a mentionat ca in 2013 veniturile cresc mai rapid, din cresterea economica si din efectul pachetului fiscal adoptat marti de guvern.

"In plus, avem o noua abordare privind dezvoltarea: consolidarea fiscala nu trebuie sa insemne austeritate, ci salarii si pensii mai mari, precum si cresterea salariului minim. Astfel, pensia medie creste la 759 lei, salariul minim creste pana la 800 de lei la 1 iulie, iar in prima etapa la 750 de lei in februarie, iar in acest buget intra si salariile reintregite ale angajatilor la stat", a sustinut Liviu Voinea.

El a adaugat ca marirea cheltuielilor reprezinta un stimul pentru cresterea economica, care eate prudenta, pentru a nu mai fi nevoita aplicarea unei rectficari negative.

"Am facut o reforma a investitiilor publice, care este axata pe 2 chestiuni: finantam din bani europeni ce am putea sa obtinem de la Bruxelles, ca urmare, va avea in acest an un proces de trecere a multor proiecte de investitii de pe finantare nationala pe cea europeana, lucru care va elibera resurse. In plus, am facut si prioritizarea investitilor", a completat Voinea.

Cresc preturile la gaze pentru populatie

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta, marti, prin care se stipuleaza suprataxarea companiilor de gaze. Astfel, statul va lua 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

"Obiectivul OUG este de impozita veniturile suplimentare", a precizat Daniel Chitoiu.

De asemenea, Liviu Voinea a punctat ca se impoziteaza niste sume obtinute fara nici un efort de catre producator.

Suprataxarea companiilor de gaze: Cati bani merg la familiile sarace si cat creste pretul

In plus, ministrul Finantelor a anuntat ca pretul gazelor va creste de la 1 iulie pentru populatie, conform calendarului liberalizarii.

"Romania s-a angajat atat cu UE, cat si cu FMI sa liberalize pretul la gaze pana in 2018 si cu operatorii economici pana la sfarsitul anului 2014", a completat acesta.

Principalele masuri fiscale pentru anul 2013

-Majorarea plafonului de deducere fiscala pentru cheltuielile de cercetare - dezvoltare de la 20 la 50%

-Limitarea unor cheltuieli care nu se considera ca sunt direct conexate activitatii desfasurate - nededucerea cheltuielilor de amortizare a autoturismelor destinate transportului de persoane pentru partea de valoare care depaseste 18.000 lei pe an amortizare pentru fiecare autoturism

-Impozit simplificat de 3% pentru contribuabili a caror cifra este mai mica de 65.000 euro

-Impozitarea indemnizatiei (diurnei) primite de angajati pe perioada delegarii - detasarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice

-Revizuirea bazei de impunere a veniturilor din activitati agricole prin stabilirea unor norme de venit

-Majorarea accizei pentru bere cu 10%

-Devansarea cu trei luni a calendarului de crestere a accizei la tigari

-Se includ in baza de calcul a contributiilor sociale indemnizatiile (diurnei)

primite de angajati pe perioada delegarii - detasarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice

Bugetul a fost trimis in Parlament

Documentul a fost trimis in Parlament, unde se pot depune amendamente, in urmatoarele 5 zile, iar ulterior se va dezbate in fiecare Comisie.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a precizat ca in realizarea bugetului s-a tinut cont atat de lucrurile cele mai importante asumate politic, cat si de elementele care pun bazele unei stabilitati economice.

Bugetul pe 2013: Cum imparte Ponta banii - De unde taie si unde suplimenteaza

"Am avut ultimele discutii legate de buget cu FMI, avem aproape toate conditiile indeplinite, ateptam si aprobarea de la Consiliul Fiscal, de saptamana viitoare toti ministrii sa se pregateasca sa mearga la consiliile de specialitate sa prezinte bugetul, ca sa raspundeti in fata Parlamentului", a explicat premierul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#buget 2013 adoptat Guvern, #buget 2013 adoptat, #Guvern buget 2013 , #buget