Bugetul, pe masa alesilor: Ponta a omis sa enumere si taxele noi

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 12:13
2751 citiri
Bugetul, pe masa alesilor: Ponta a omis sa enumere si taxele noi
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a prezentat in Parlament marti, principalele masuri incluse in bugetul de stat pe anul 2014, care includ indexarea pensiilor, cresterea salariului minim, subventii pentru agricultura si bani pentru autostrazi.

Prim-ministrul a omis, insa, sa enumere si noile taxe care vor fi aplicate incepand cu anul viitor.

"Bugetul reflecta realitatea sociala si economica a tarii si programul politic al aliantei care a castigat clar alegerile parlamentare. Bugetul unei tari este cel care reflecta vointa majoriatii populatiei si conceptia despre dezvoltarea Romaniei pe care un Guvern si o majoritate parlamentara trebuie sa o prezinte", si-a inceput Victor Ponta discursul inainte de dezbaterile din plen.

"In 2013, prin votul dumneavoastra si prin masurile prevazute in buget, s-a indreptat o parte din ce a fost consdierat o politica de saracire si austeritate, in 2013 fiind intrefite salariile tuturor bugetarilor, cat si pensiile. In septembrie s-a incheiat plata pensiilor retinute in mod ilegal de Boc (Emil Boc, fost premier in guvernarea PDL - n.red.), s-au oprit hotaririle judecatoresti prin care am platit bugetarilor sumele aferente taierilor de salarii, s-a facut dreptate si militarilor, diplomatilor, s-a asigurat cofinantarea pentru toate programele europene, dar si subventiile din agricultura. S-a redus TVA la paine, am platit arieratele bugetelor locale, datoriile din sanatate au fost si ele platite si am achitat in avans subventiile pentru asigurarea continuarii dezvoltarii agricole", a continuat premierul.

El a mentionat ca obiectivul principal al guvernarii USL pentru 2014 este de a face ca fiecare cetatean sa simta in propriile sale venituri o crestere economice si o dezvoltare certificata de toate institutiile internationale.

"Pentru ca fiecare cetatean sa vada singur aceste lucruri, avem prevazute masurile: indexarea pensiilor cu 3,76%, adica peste inflatie, cresterea salariului minim la 850 de lei pana la 1 iulie, iar apoi 900 lei, de care vor beneficia 900.000 de angajati, venitul minim garantat se va mari cu 5%, vor fi platite subventiile in agricultura. Pentru categoriile speciale unde dorim sa dam mesaj politic, adica medici rezidenti si profesori debutanti vor fi cresteri substantiale si vom achita in continuare drepturile obtinute in instanta in urma taierilor ilegale", a punctat premierul.

Care sunt obiectivele economice

Pe zona economica, premierul a anuntat ca bugetul pe 2014 prevede pastrea cotei unice, cresterea garantiei pentru IMM si ajutoare de stat pentru crearea locurilor de munca, cofinantarea tuturor fondurilor europene, investitii pentru proiecte locale. l a reiterat ca scaderea CAS cu 5% ramane un obiectiv important pentru 2014.

De asemenea, seful Guvernului a promis ca va pastra TVA redusa la paine si ca va decide impreuna cu parlamentarii la ce categorii de produse va mai aplica aceasta masura. In plus, el a aratat ca a dat mai multi bani la sanatate, educatie si ca in 2014 se vor finaliza unele proiecte culturale imporante, dar si ca se vor demara mari proiecte de infrastructura cu bani de la buget, precum autostrada Transilvania si cea care leaga Comarnic de Brasov.

"Bugetul este asteptat de fiecare dintre cetatenii Romaniei, cred ca aici, in Parlament, este locul in care trebuie sa se poarte toate discutiile, chiar si polemice, pe aceasta tema, insa vreau sa va rog ca la finalul acestor dezbateri sa va ganditi ca in afara acestei cladiri sunt 20 milioane romani care asteapta cresterea pensiilor, sprijinul pentru viata lor de zi cu zi si, dupa ce se epuizeaza bataliile politice obisnuite, sa avem aprobata, promulgata si posibil de aplicat aceasta lege care va face viata romanilor mai buna", a spus Ponta parlamentarilor la final.

Ponta a uitat de taxe

Totusi, la prezentarea in Parlament a bugetului, premierul nu a mentionat si taxele si impozitele noi care vor fi aplicate incepand din 2014.

Printre ele se numara impozitul pe cladiri speciale, care va afecta o multime de companii din domenii precum telecomunicatii, energetic sau de infrastructura.

De asemenea, Guvernul a anuntat ca va introduce o acciza suplimentara la carburanti, de 7 eurocenti pe litru, pentru a obtine finantare pentru drumuri, dar si ca va indexa accizele cu inflatia.

In plus, primarii vor decide singuri cu cat vor creste taxele si impozitele locale.

Presedintele nu vrea sa aprobe bugetul

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu va accepta cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti si va retrimite bugetul in Parlament. Tot din acest motiv el a decis sa nu semneze nici memorandumul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

In replica, premierul Victor Ponta a precizat ca cetatenii vor fi cei mai afectati de decizia presedintelui.

"Daca o face doar pentru a sicana guvernul si parlamentul, cei care vor suferi vor fi pensionarii, care nu vor mai primi pensiile marite, cei cu salariul minim, care nu vor primi salariul marit. Aproape toti romanii vor avea de suferit pentru o hachita a celui care intra in ultimul an de mandat", a declarat, luni, Victor Ponta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Victor Ponta buget Parlament, #Ponta buget Parlament, #Ponta discutii buget, #discutii buget Parlament , #buget