Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar

Luni, 22 Mai 2017, ora 16:17
4172 citiri
Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Comisia recomanda Consiliului European sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017, in vederea corectarii acestei abateri semnificative, se arata intr-un comunicat al Bruxelles-ului.

Executivul comunitar precizeaza ca este prima oara cand se aplica aceasta procedura a cadrului de guvernanta economica al UE.

Prin aceasta li se ofera autoritatilor posibilitatea de a lua masuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.

In 12 iulie 2016, Consiliul UE a recomanda Romaniei sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016 si sa realizeze o ajustare bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017, cu exceptia cazului in care obiectivul bugetar pe termen mediu este respectat printr-un efort mai redus.

Pe baza datelor din toamna anului 2016, s-a descoperit ca Romania a inregistrat o abatere semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu.

"Luni, Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Consiliul UE a adoptat ulterior o recomandare in care confirma nevoia ca Romania sa adopte masurile necesare pentru a se asigura ca avansul nominal al cheltuielilor guvernamentale nu va depasi 3,3% in 2017, ceea ce corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

Pe baza estimarilor de primavara publicate recent de CE, exista riscul unei devieri semnificative de la ajustarea recomandata in 2017", arata documentul citat.

In 2018, tinand cont de situatia sa fiscala, Romania ar urma sa faca ajustari suplimentare pentru a atinge obiectivul sau bugetar pe termen mediu, de realizare a unui deficit structural de 1% din PIB.

Conform Pactului de Crestere si Stabilitate, ajustarea se va translata in cerinta unei rate nominale de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare care sa nu depaseasca 4,3%, care ar corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

"In absenta modificarii politicilor, exista riscul unei abateri semnificative de la acea cerinta in 2018.

In plus, estimarile de primavara publicate recent de CE previzioneaza un deficit guvernamental general de 3,5% din PIB si 3,7% din PIB pentru 2017 si 2018, peste plafonul de 3% din PIB acceptat in Uniunea Europeana. Per ansamblu, opinia Consiliului este ca vor fi necesare noi masuri semnificative incepand din 2017 pentru a indeplini prevederile Pactului de Crestere si Stabilitate, pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivei fiscale", subliniaza CE.

In concluzie, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa ia masuri in 2017 pentru a garanta respectarea recomandarilor Consiliului in scopul corectarii abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Pentru 2018, Comisia Europeana revine cu recomandari privind ajustarea politicii fiscale in linie cu cerintele incluse in Pactul de Crestere si Stabilitate, care se translateaza intr-un efort fiscal substantial pentru anul viitor.

De asemenea, institutia sfatuieste Romania sa asigure aplicarea cadrului bugetar si sa consolideze si mai mult conformarea fiscala si colectarea impozitelor, sa lupte impotriva muncii la negru, prin controale sistematice si integrate.

De asemenea, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa intareasca politicile activate si serviciile publice integrate, concentrandu-se pe cei exclusi de pe piata fortei de munca, sa adopte legea privind egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei, sa stabileasca un mecanism transparent pentru stabilirea salariului minim, in consultare cu partenerii sociali, sa imbunatateasca accesul la educatia de calitate, in special in randul rromilor si a copiilor din zonele rurale, sa combata platile informale din sistemul sanitar si sa creasca disponibilitatea serviciilor de ingrijire medicala ambulatorie.

Potrivit unei estimari preliminare publicate in aprilie de Eurostat, un numar de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene- n.red.) egal sau mai mare de 3% din PIB.

Spania a inregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franta un deficit de 3,4% din PIB iar Romania si Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Comisia Europeana avertisment Romania, #Romania obiectiv bugetar , #buget