Dragnea si Grindeanu s-au suparat pe Comisia Europeana si-l arata cu degetul pe Ciolos. Raspunsul nu a intarziat: Absurd, obraznicie, prostie?

Marti, 23 Mai 2017, ora 17:15
11134 citiri
Dragnea si Grindeanu s-au suparat pe Comisia Europeana si-l arata cu degetul pe Ciolos. Raspunsul nu a intarziat: Absurd, obraznicie, prostie?
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul PSD, Liviu Dragnea, si premierul Sorin Grindeanu sunt nemultumiti ca Bruxelles-ul ne-a transmis, luni, un avertisment legat de obiectivul bugetar pe termen mediu.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, marti, la Parlament, ca anul trecut "nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depasiri".

Atat prim-ministrul, cat si liderul PSD au precizat ca este posibil ca Romania sa transmita un raspuns Comisiei Europene privind acest avertisment.

"Anul trecut, liniste. Nu am auzit nici eu, nici romanii n-au auzit de aceste temeri legate de depasiri si uite ca s-au depasit. S-a depasit acest deficit, fara a se intampla investitii majore, a incepe proiecte majore in Romania si acesta este un lucru extrem de grav", a sustinut premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca aceste semnale date de Comisia Europeana sunt "profund incorecte".

"Cand state mari au sarit peste deficitul de 3%, nu a fost nicio reactie de la Comisia Europeana. In Romania, cand nici macar nu se pune problema sa depasim deficitul de 3%, ne tot arata cartonase galbene sau ne atentioneaza. Programul de guvernare va fi pus in practica, deficitul nu va fi depasit, in schimb, vrem sa fim lasati sa dezvoltam Romania.

Toate aceste semnale care sunt date, bazate pe nu stiu ce, din punctul meu de vedere, sunt profund incorecte - cele care vin de la Comisia Europeana. Nu cred ca asa trebuie procedat cu un stat membru, chiar daca este vorba de Romania", a subliniat Dragnea.

Intrebati daca va exista un raspuns din partea Romaniei la avertismentul Comisiei Europene, cei doi am raspuns ca "este posibil".

"Am o intalnire chiar azi cu domnul Tariceanu si discutam si cu domnul prim-ministru, pentru ca, din punctul meu de vedere, nu e corecta aceasta abordare. Totusi, Romania este un stat membru cu drepturi depline, indicatorii macroeconomici arata foarte bine, in schimb primim tot felul de ingrijorari. Anul trecut a fost liniste si pace cand Romania o luase in jos foarte tare", a aratat Dragnea, citat de aceeasi agentie.

Dragnea a facut aceste declaratii si luni

Explicatiile au venit de la un fost consilier al lui Ciolos

In replica, Ionel Danca, ex-consilier pentru proiecte economice de dezvoltare regionala al fostului premier Dacian Ciolos, spune ca "deficitul bugetar in 2016 a fost la limita de 3% din PIB, iar deficitul structural, masurat in cadrul mecanismului de realizare a MTO, a fost de 2,6% din PIB".

Acesta arata ca tehnocratii i-au avertizat pe social-democrati cu privire la prudenta in cheltuielile bugetare, avertisment ignorat. Prin urmare, Comisia Europeana a transmis un avertisment oficial.

"In 2016, pe fondul masurilor de reducere a TVA si altor taxe (cu un impact de cca. 10 miliarde lei), la care au fost adaugate alte initiative legislative aprobate de majoritatea din Parlament, in special in zona de salarii si beneficii sociale, deficitul bugetar a fost in corzi si pus la incercare tot timpul.

Si chiar daca tehnocratii avertizau ca nu exista spatiu fiscal si resursa bugetara, coalitia majoritara condusa de PSD a ignorat apelul Guvernului Ciolos la prudenta in cheltuielile bugetare.

Ar fi ridicol, daca nu de-a dreptul o obraznicie, ca aceeasi oameni politici care au fost avertizati in 2016 ca prin masurile lor legislative risca sa destabilizeze echilibrul bugetar, acum sa spuna cu un ton de revolta de ce nu a protestat nimeni anul trecut ca facem depasiri ale deficitului bugetar asumat!!

(...) Ce spune acum Comisia Europeana este ca in 2016 a fost o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu, care impune adoptarea unor masuri de corectie. In Raportul privind convergenta Romaniei, Guvernul Ciolos a trimis anul trecut un raspuns cu privire la masurile care trebuie adoptate pentru reincadrare in MTO.

La inceputul acestui an, Comisia a cerut Guvernului Grindeanu sa prezinte pana in aprilie 'masuri credibile' pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar. Si dupa raspunsul trimis de Guvernul Grindeanu, iata, Comisia revine si transmite un AVERTISMENT OFICIAL", a scris pe Facebook Ionel Danca.

De asemenea, acesta avertizeaza ca nu numai ca Romania nu a adoptat masuri "pentru incadrarea in obiectivul bugetar pe termen mediu", insa risca totodata "un derapaj bugetar semificativ prin legea salarizarii unitare si alte masuri de reduceri fiscale care pot duce la un deficit bugetar de 3,5% din PIB in 2017 si 3,9% in 2018".

Cu alte cuvinte, sustine Danca, Romania se indreapta deja spre procedura de deficit excesiv.

"Din pacate, insa, Dragnea, Grindeau si Olguta nici nu vor sa mai auda de avertismentele Comisiei si i-l trimit pe presedintele Juncker la Ciolos sa-i explice. Absurd, obraznicie, prostie? Doar o imensa iresponsabililtate", mai noteaza fostul consilier al lui Dacian Ciolos.

Dorian Filote: Dragnea minte

La randul sau, Dorian Filote, fostul purtator de cuvant al lui Dacian Ciolos, a afirmat ca este convins ca Dragnea nu a citit recomadarile specifice de tara publicate de Comisia Europeana, pentru ca ar fi aflat de acolo mai multe lucruri interesante.

"Ar fi aflat, spre exemplu, ca Franta si Spania sunt deja in procedura de deficit excesiv, din 2015 respectiv 2016, adica fix ce ne asteapta si pe noi daca prognoza de deficit de 3,5% se confirma. Da, exact acel deficit cauzat de masurile nesustenabile luate anul acesta de guvernul PSD - ALDE.

Mai mult, ar fi aflat ca Franta are 4 recomandari de tara, cu una mai mult decat Romania, recomandari la fel de pertinente, dure si directe, cu tot entuziasmul adus de victoria lui Macron, s.a.m.d", scrie Filote pe Facebook.

"Asadar, domnule Dragnea, mai usor cu victimizarea populista si cu plansul de mila bietei tarisoare in vreme ce o bagati cu spor la apa. Si, as zice, sa mai si cititi inainte sa vorbiti si sa dezinformati oamenii in mod deliberat. #Dragneaminte", mai noteaza el.

Si Ciolos reactioneaza

Totodata, fostul premier Dacian Ciolos afirma ca a explicat deja romanilor de ce deficitul a fost depasit prin masuri populiste adoptate anul acesta de guvernarea PSD-ALDE.

"Vad ca cineva care are azi toate fraiele puterii, dar si responsabilitatea acestora, imi cere sa-i explic domnului Juncker cum sta treaba cu deficitul bugetar din Romania anului 2017.

Nu am ce sa-i explic eu domnului Juncker. Am explicat deja romanilor de ce deficitul a fost depasit prin masuri populiste adoptate anul acesta de guvernarea PSD-Alde", scrie pe Facebook Dacian Ciolos.

Fostul premier mai noteaza ca "adevarata problema e ca neputinta aceasta a domnului Dragnea de a explica fenomene economice, in ciuda unor decizii de cheltuieli anuntate triumfalist, se va traduce prin pierderi ce se vor simti in buzunarul romanilor. Pentru ca exista riscul major ca ceea ce da acum cu o mana, sa trebuiasca luat mai tarziu cu doua, tocmai din cauza iresponsabilitatii".

Amintim ca, marti, Legea salarizarii a fost votata de plenul Senatului, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Comisia Europeana a transmis luni dupa-amiaza un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 fata de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al Romaniei, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul CE.

De asemenea, reprezentantii institutiei europene au anuntat ca vor cere Consiliului sa adopte o recomandare pentru ca Romania sa ia masuri adecvate in vederea corectarii abaterii semnificative anuntate de catre CE.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Comisia Europeana Romania obiectiv bugetar, #deficit bugetar romania, #Dragnea Grindeanu obiectiv bugetar, #Ciolos obiectiv bugetar , #buget