Ziare.com

Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar

Luni, 22 Mai 2017, ora 16:17

   

Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar
Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Comisia recomanda Consiliului European sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017, in vederea corectarii acestei abateri semnificative, se arata intr-un comunicat al Bruxelles-ului.

Executivul comunitar precizeaza ca este prima oara cand se aplica aceasta procedura a cadrului de guvernanta economica al UE.

Prin aceasta li se ofera autoritatilor posibilitatea de a lua masuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

In 12 iulie 2016, Consiliul UE a recomanda Romaniei sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016 si sa realizeze o ajustare bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017, cu exceptia cazului in care obiectivul bugetar pe termen mediu este respectat printr-un efort mai redus.

Pe baza datelor din toamna anului 2016, s-a descoperit ca Romania a inregistrat o abatere semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu.

"Luni, Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Consiliul UE a adoptat ulterior o recomandare in care confirma nevoia ca Romania sa adopte masurile necesare pentru a se asigura ca avansul nominal al cheltuielilor guvernamentale nu va depasi 3,3% in 2017, ceea ce corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

Pe baza estimarilor de primavara publicate recent de CE, exista riscul unei devieri semnificative de la ajustarea recomandata in 2017", arata documentul citat.

In 2018, tinand cont de situatia sa fiscala, Romania ar urma sa faca ajustari suplimentare pentru a atinge obiectivul sau bugetar pe termen mediu, de realizare a unui deficit structural de 1% din PIB.

Conform Pactului de Crestere si Stabilitate, ajustarea se va translata in cerinta unei rate nominale de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare care sa nu depaseasca 4,3%, care ar corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

"In absenta modificarii politicilor, exista riscul unei abateri semnificative de la acea cerinta in 2018.

In plus, estimarile de primavara publicate recent de CE previzioneaza un deficit guvernamental general de 3,5% din PIB si 3,7% din PIB pentru 2017 si 2018, peste plafonul de 3% din PIB acceptat in Uniunea Europeana. Per ansamblu, opinia Consiliului este ca vor fi necesare noi masuri semnificative incepand din 2017 pentru a indeplini prevederile Pactului de Crestere si Stabilitate, pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivei fiscale", subliniaza CE.

In concluzie, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa ia masuri in 2017 pentru a garanta respectarea recomandarilor Consiliului in scopul corectarii abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Pentru 2018, Comisia Europeana revine cu recomandari privind ajustarea politicii fiscale in linie cu cerintele incluse in Pactul de Crestere si Stabilitate, care se translateaza intr-un efort fiscal substantial pentru anul viitor.

De asemenea, institutia sfatuieste Romania sa asigure aplicarea cadrului bugetar si sa consolideze si mai mult conformarea fiscala si colectarea impozitelor, sa lupte impotriva muncii la negru, prin controale sistematice si integrate.

De asemenea, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa intareasca politicile activate si serviciile publice integrate, concentrandu-se pe cei exclusi de pe piata fortei de munca, sa adopte legea privind egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei, sa stabileasca un mecanism transparent pentru stabilirea salariului minim, in consultare cu partenerii sociali, sa imbunatateasca accesul la educatia de calitate, in special in randul rromilor si a copiilor din zonele rurale, sa combata platile informale din sistemul sanitar si sa creasca disponibilitatea serviciilor de ingrijire medicala ambulatorie.

Potrivit unei estimari preliminare publicate in aprilie de Eurostat, un numar de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene- n.red.) egal sau mai mare de 3% din PIB.

Spania a inregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franta un deficit de 3,4% din PIB iar Romania si Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2030 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

europenii

astia inculti n-au citit programul de guvernare al lui dragnea.
sa vezi ce o sa mearga europa in slavi cand le-o da dragnea cu programul lui de guvernare peste ochi, sa invete si astia din europa cum se guverneaza.
ma scuzati, nu-i numai al lui dragnea, programul.
parca l-a consiliat si ministrul ala de finante din vremea lui puie monta, care -si ascundea banii furati prin ziduri si cimitire.
il asteptam pe marean 666 sa le dea lectii europenilor cum se cresc salariile la bugetari ca sa creasca colectarea dew impozite la stat!!!:)))

 

Nu se poate !!! Draqnea aspus ca totul duduie, ca suntem cei mai,

ca nici Ponta nu mintea atat de bine :)))
Si acum ne spun astia de la Europa ca suntem pe care sa cadem cu bottle in apa?

Ori Europa, ori Draqnea, cineva din astia doi MINTE!
Cred ca Europa minte... Draqnea, nu se poate asa ceva!

 

cum cine .. europa normal ..

ca doar .. (voi nu ati reusit sa citit articolul.. normal)
e vorba de ciolosenia pamantului ..de ala cu 0 pt raomania ..platforma esecurilor ...etc .. :))

"avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Comisia recomanda Consiliului European sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017, in vederea corectarii acestei abateri semnificative, se arata intr-un comunicat al Bruxelles-ului."

nu #rezist in strada ?
nu e voie ?

liniste totala la comentarii ..doar 2 aiuriti care nu ai citit decat titlul manipulator al ziare.com "ne abatem" , nu ne-am abatut ..anul trecut ..sub glorioasa thenocratie iohanisto-ciolosita !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor