Concluziile lui Dragnea dupa negocierile pe buget: Firea sa se intalneasca cu primarii de sectoare si sa decida cum impart banii

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 18:13
4717 citiri
Concluziile lui Dragnea dupa negocierile pe buget: Firea sa se intalneasca cu primarii de sectoare si sa decida cum impart banii
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Liviu Dragnea a precizat, miercuri seara, ca va exista o alocare de la buget in crestere cu 27% pentru administratia locala fata de anul trecut. Cat despre Bucuresti, Gabriela Firea va trebui sa se aseze la masa cu primarii de sectoare si sa decida cum impart banii Capitalei.

Acestea sunt concluziile intalnirii de azi dintre liderii coalitiei de guvernare si edilii din Asociatia Municipiilor, asa cum le-a prezentat la iesire liderul PSD.

Dragnea a dat asigurari ca nimeni nu va primi bani mai putini fata de anul trecut, iar acolo unde o localitate sau un judet nu va putea acoperi sarcinile sociale, Guvernul va suplimenta finantarea cu bani de la bugetul de stat.

"Eu i-am ascultat. Le-am spus ca in discutiile cu reprezentatii Guvernului si cu dl Tariceanu vor avea bugeturile de anul trecut si o parte din municipii vor avea veniturile mai mari.

E o crestere de 27% pe toata administratia locala din cotele defalcate. Vor fi niste modificari. Adica Guvernul va suplimenta de la bugetul de stat, acolo unde orice localitate care nu poate acoperi toata cresterea. Se mareste cota care ramane la localitate la 60%. Guvernul va aloca sumele necesare.

Daca cumva vreun sat si vreun judet nu le acopera. La consiliile judetene vor merge cu 450 lei pe locuitor, ca sa fie o limita minima", a declarat Liviu Dragnea.

Firea sa imparta banii cu primarii de sectoare

Cat despre situatia "falimentara" reclamata de Gabriela Firea pentru Bucuresti, Liviu Dragnea sustine ca atat edilul Capitalei, cat si cei 6 primari de sectoare ar trebuie sa se duca, joi, la o intalnire la Ministerul de Finante pentru a stabili exact cum se impart banii.

"La Primaria Capitalei eu le-am spus ca trebuie sa se duca la o intalnire toti primarii de sectoare si primarul general, la o intalnire la Ministerul de Finante. Cei sapte sa decida, pentru ca s-au mai intalnit o data. Cei sase primari de sector au semnat o hartie catre Ministerul de Finante. Sa mai faca o intalnire si impreuna sa hotarasca. Din punctul meu de vedere, cum decid ei asa vom aproba si in Parlament", a mai spus Dragnea.

Negoita: Abordarea e gresita

La randul sau, la iesirea de la intalnire, Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor si primarul sectorului 3, a confirmat ca va mai exista o discutie la Ministerul de Finante, subliniind ca abordarea a fost gresita la intalnirea de miercuri.

"Ne-am spus punctele de vedere. Abordarea consider ca este gresita atunci cand ne raportam la anii anteriori: fata de 2018, nu pierdeti bani.

Nu e in regula deloc atata vreme cat toate au crescut, salariile au crescut. (...) Dupa ce am spus lucrurile acestea, a spus: Eu nu am atributii, haideti la Ministerul de Finante maine sa mai facem o discutie.

In consecinta, asteptam un mesaj. Maine suntem la Minsiterul de Finante si mai discutam o data pentru ce se intampla in municipii si ce se intampla in Bucuresti", a precizat Negoita.

Bugetul e greu de facut - sedinta de guvern e vineri

Este a treia zi de discutii pe buget, dupa ce la inceputul saptamanii negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.

Guvernul urma sa se reuneasca marti pentru adoptarea bugetului, insa cum inca exista neintelegeri se amana sedinta pentru ziua de vineri, a confirmat Liviu Dragnea.

"Am inteles ca vineri vor adopta proiectul de lege, dupa care vine in Parlament. Eu am avut o singura discutie. M-au chemat si am venit", a subliniat liderul PSD.

Oricum miercuri si joi Viorica Dancila este din nou plecata la Bruxellles.

Amintim ca primarii municipiilor din tara s-au declarat nemultumiti de alocarea bugetara. Edilii, reuniti in Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), condusa de Robert Negoita, au discutat si cu premierul Viorica Dancila la Palatul Victoria, insa tot fara rezultat.

Iata ce spunea marti primarul Capitalei despre proiectul de buget - Firea: Va fi primul buget de faliment al Capitalei. Bucurestenii o vor duce mai rau

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Dragnea buget primarii 2019, #Dragnea Firea buget Bucuresti , #buget