Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 13:53
5765 citiri
Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!
Foto: Facebook/Darius Valcov

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat marti cum au reusit specialistii Guvernului sa convinga FMI sa accepte un proiect de buget pe 2015 bazat pe un deficit de 1,83% din PIB.

Nivelul este mai mare decat cel vehiculat initial, de 1,4%, si considerabil mai ridicat decat a cerut delagatia Fondului Monetar, in timpul negocierilor, de 0,9%, solicitare catalogata drept inacceptabila de catre Executiv.

Darius Valcov a lamurit ca, in timpul discutiilor de saptamana aceasta, expertii Guvernului au convins FMI ca estimarea de 0,9% se bazeaza pe o discrepanta istorica, pe masuri aplicate in anul 2013, si ca "trebuie sa plecam de la ce se intampla astazi".

"Este o discrepanta istorica, sunt masuri care s-au aplicat in perioada 2013, acest lucru nu s-a intamplat anul acesta (...) si au inteles ca trebuie sa accepte si sa pornim negocierile de la alt nivel. In final, specialistii nostri au convins ca situatia este alta si ca trebuie plecat de la ce se intampla astazi si ca trebuie sa punem in paranteza discrepantele istorice", a declarat ministrul.

Valcov a adaugat ca este posibila scaderea TVA si la alte produse, pe langa pachetele all-inclusive, "daca vom avea incasari" anul viitor. In bugetul pe 2015 este inclusa, printre altele, scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism, de la 24% la 9%.

De asemenea, Ioana Petrescu, ministrul de Finante, a vorbit despre bugetul pe 2015, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

"Negocierile au fost dure, prioritatile noastre au fost fara taxe mai mari, fondurile europene si un deficit cat mai mare posibil, pentru ca masurile adoptate in 2014 sa fie continuate si in 2015. Investiile publice cresc, dar nu vreau sa dau cifre despre buget, pentru ca noi am negociat pana la ora 12 fara 5 si ultimele date sunt introduse in sistemul informatic exact acum", a precizat Petrescu.

Anterior, premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din Produsul Intern Brut.

FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

"Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel incat vineri dimineata sa aprobam bugetul si sa il trimitem catre Parlament", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca discutiile tehnice vor continua pe parcursul zilei, insa cele mai importante lucruri au fost deja stabilite.

Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?

Seful Guvernului a tinut sa mentioneze ca in cadrul acestui deficit bugetar nu a fost prinsa si cresterea cheltuielilor pentru Aparare cu 0,3% din PIB, avand in vedere ca reprezentantul Comisiei Europene nu este mandatat pentru a accepta sau refuza aceasta cerere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Valcov deficit FMI, #deficit bugetar FMI, #Guvern FMI deficit Guvern , #buget