Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 07:14
2984 citiri
Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Daca vrem mai multi bani pentru scoli, sanatate sau drumuri, cu bugetul actual este aproape imposibil, sustine premierul Victor Ponta, fiind necesare, astfel, masuri urgente de crestere a incasarilor la buget.

Oficialii institutiilor de resort au indicat, in ultima perioada, posibilitatea unei modificari de amploare a politicii fiscale, prin introducerea de noi impozite, modificarea sistemului de impozitare a proprietatii sau chiar prin incurajarea, prin recompense materiale, a spiritului civic. Cel putin aceasta din urma nu ar functiona in Romania, unde predomina mai degraba spiritul delatiunii, potrivit prim-ministrului, care i-a transmis initiatorului ideii "se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect".

Intr-adevar, in contextul in care Romania are printre cele mai reduse venituri fiscale din Uniunea Europeana in pofida nivelului ridicat de taxare, se impun schimbari atent gandite. Viziunea Guvernului si a partenerilor internationali ai Romaniei cu privire la solutionarea acestei contradictii va fi proiectata in Strategia bugetar-fiscala pentru perioada 2013-2016, iar directia aleasa acum va influenta in cele din urma capacitatea statului de a asigura finantarea corespunzatoare a unor domenii esentiale.

"Nu trebuie sa se inceapa cu masuri care sa creasca veniturile la buget, ci cu masuri care sa stimuleze cresterea economica, atragerea de investitii, atat romanesti, cat si straine, si sa conduca, implicit, la crearea de locuri de munca.

Orice strategie trebuie sa isi propuna, inainte de mariri de taxe, masuri de imbunatatire a legislatiei fiscale, in asa fel incat sarcina fiscala sa fie mai echitabil distribuita, prin eliminarea exceptiilor si intarirea cotei unice", a spus avocatul Gabriel Biris pentru Ziare.com.

Mult mai important, sunt necesare masuri de combatere eficienta a evaziunii fiscale, constand in modificarea legislatia fiscale, modernizarea ANAF, combaterea fraudei de TVA sau combaterea muncii la negru, a adaugat avocatul.

De exemplu, pentru combaterea muncii la negru trebuie actionat in doua directii: cresterea gradului de conformare voluntara prin reducerea sarcinii fiscale in special la extreme, la veniturile foarte mici si la veniturile foarte mari, dar si masuri coercitive, sanctiuni mai severe pentru angajare la negru, mergand pana la confiscarea mijloacelor folosite pentru comiterea infractiunii.

Pe langa lupta cu evaziunea, o strategie eficienta in ceea ce priveste companiile de stat, o prioritizare a investitiilor si chiar impozitarea proprietatilor mai mari, inclusiv a locuintelor mostenite, care reprezinta "in ultima instanta un bun economic", pot avea rezultate vizibile la buget, considera analistul Constantin Rudnitchi.

Sa incercam si metoda reducerii taxelor

In opinia acestuia, ar trebui testata si metoda reducerii anumitor taxe si impozite, chiar daca exista riscuri.

"In ceea ce priveste scaderea unor taxe si impozite, nu stim cat de mare va fi gradul de conformare, cati dintre cei care beneficiaza de aceasta taxa scazuta isi respecta obligatiile fiscale. Dar cred ca la un moment dat trebuie incercata si aceasta varianta. Acesta ar putea fi un moment bun", a precizat analistul pentru Ziare.com.

Desigur, oricare ar fi politica de taxare, aceasta nu poate functiona in afara unei strategii unitare care sa abordeze fondul a trei elemente interdependente, a aratat Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

"Sunt trei elemente: nivelul taxarii, colectarea si cheltuiala, toate trei trebuie sa fie eficientizate, altfel e clar ca vom ajunge la distorsiuni fundamentele.

Degeaba ai un nivel de taxare ridicat daca tu nu colectezi, degeaba colectezi daca veniturile sunt prost cheltuite", a explicat Matei Paun pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#incasari buget, #taxe impozite, #modificari fiscale , #buget