Cum omoara Guvernul gaina cu oua de aur (Opinii)

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 23:58
7622 citiri
Cum omoara Guvernul gaina cu oua de aur (Opinii)

In discursul tinut cu ocazia celei de-a doua investiri in functie, Barack Obama a sublinat din nou faptul ca o societate puternica se bazeaza pe clasa de mijloc.

Nici macar nu a rostit vreun lucru original. Rolul extrem de important, fundamental, al clasei medii este deja un truism in toate societatile civilizate si prospere din lume.

Si motivele sunt cel putin doua: clasa medie este cea mai buna sursa de venituri pentru buget prin taxele si impozitele pe venituri si proprietati pe care le plateste, pe de alta parte, este cea mai mare consumatoare de bunuri si servicii, adica un motor de crestere economica si, implicit, platitoare de TVA. In orice societate normala la cap, clasa medie este gaina care face ouale de aur.

Romania nu iese din acest tipar, doar ca, in buna traditie a basmului, Guvernul Ponta s-a pus cu batele fix pe aceasta gaina si pare decis sa n-o slabeasca pana n-o lasa lata.

Nu e vorba, nici celelalte guverne nu s-au omorat de dragul ei, pentru ca Romania nu a avut niciodata o guvernare autentica de dreapta, dar intre a nu stimula si a sufoca e o mare diferenta.

Bugetul pregatit pentru 2013 aduce numai deservicii clasei de mijloc, fie ei angajati din mediul privat, patroni de calibru mic si mediu, celor cu profesii liberale, oameni cu venituri peste medie si cu credite la banca.

Promisiunea facuta lor de catre USL si principala modalitate in care puteau fi ajutati era scaderea cat de mica a fiscalitatii, in special a CAS. Nu s-a intamplat, dimpotriva, fiscalitatea creste de fapt, prin majorarea, aproape obligatorie, a taxelor si impozitelor locale.

Daca reducerea fiscalitatii nu se poste, se poate, in schimb, majorarea salariilor bugetarilor, nu cu mult, dar orice e mai mult decat 0.

Majorarea salariului minim pe economie nu este o veste buna decat pentru Guvern, care spera sa incaseze impozite mai mari pe salarii, si pentru cei mai saraci si mai necalificati dintre angajati, adica in niciun caz pentru clasa medie.

In schimb, pentru patroni aceasta majorare obligatorie, care nu se bazeaza pe vreo crestere economica serioasa (dimpotriva prognoza in acest punct de vedere a fost revizuita in jos) este o problema, care s-ar putea lasa inclusiv cu concedieri sau macar cu blocarea unor noi angajari.

Pentru ca majorarea salariului minim nu inseamna doar banii in plus pusi in mana angajatilor, ci si banii in plus datorati statului pentru majorarea salariala.

Suprataxarea companiilor din domeniul energiei este o masura care avantajeaza tot numai Guvernul, pentru ca e greu de crezut ca darile in plus nu se vor regasi in facturi. Inclusiv in facturile intreprinderilor mici si mijlocii care si asa de-abia supravietuiesc in vremuri grele.

Si tot ele urmeaza sa primeasca peste ceafa si impozitul de 3% pe cifra de afaceri, pe care, culmea, USL nu stia cum sa-l demonizeze pe vremea cand fusese introdus de Cabinetul Boc.

Faptul ca scad sumele destinate investitiilor este o alta veste proasta pentru mediul privat si implicit pentru clasa medie.

Proiectul noii taxe auto urmeaza aceeasi logica. Ea creste substantial pe segmentul masinilor pentru nivelul mediu si scade in cazul masinilor fie noi si foarte scumpe, fie foarte vechi si foarte poluante, precum Daciile, ceea ce este perfect aberant cat timp invocam principiul poluatorul plateste.

Defavorizata este din nou clasa medie si de castigat au extremele, in primul rand populatia saraca, bazin principal de voturi pentru stanga, dar mai mult consumatoare decat contributoare la buget.

Planurile ministrului Sanatatii defavorizeaza tot clasa medie, care prin contributiile sale, aplicate unor venituri peste medie, alimenteaza cel mai consistent bugetul asigurarilor de sanatate, dar care nu va mai putea beneficia de serviciile dorite in spitale private.

In schimb, de banii clasei medii vor beneficia mai degraba neplatitorii de asigurari sociale sau cei care contribuie cu sume foarte mici. In invatamant, se pregateste acelasi lucru, prin anularea principiului finantarea urmeaza elevul. Daca parintele vrea scoala de stat bine, daca nu - copilul lui nu mai beneficiaza de niciun leu din taxele si impozitele platite de el si trebuie sa plateasca integral taxa de la scoala privata.

Atacata din toate partile, si cu toate armele, gaina cu oua de aur va sucomba. Dar fara ouale ei, nu cred ca Guvernul are cum sa se descurce.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#buget clasa mijlocie, #buget 2013 mediul privat , #buget