Datoriile firmelor care fac lucrari alocate de stat ar putea fi reduse

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 13:24
903 citiri
Datoriile firmelor care fac lucrari alocate de stat ar putea fi reduse

Firmele care presteaza lucrari sau servicii a caror finantare este asigurata de la bugetul de stat vor putea obtine reduceri ale datoriilor.

Senatul a adoptat, in calitate de prima camera, o propunere legislativa care prevede compensarea creantelor agentilor economici care presteaza lucrari sau servicii a caror finantare e asigurata prin alocari de la bugetul de stat in baza unor HG, cu datoriile pe care statul le are fata de operatori.

"Aceasta propunere legislativa vine in sprijinul agentilor economici care la aceasta ora sunt in blocaj total si priveste compensarea creantelor catre stat, ale sumelor pe care agentii le datoreaza bugetului de stat in urma executarii unor servicii din fonduri de la bugetul de stat stabilite prin Hotarare de Guvern.

Sunt foarte multe lucrari si prestari de servicii pe care agentii economici le-au efectuat in urma unor alocari de la bugetul de stat prin HG, bani care nu au fost platiti de un an, doi, poate chiar mai mult. In schimb, agentilor economici li se percep penalitati pe creantele datorate. Este normal sa fie o compensare doar pe aceste creante datorate in urma acestor lucrari, nu a tuturor creantelor catre stat", a explicat initiatorul, senatorul PNL Cristinel Bigiu.

Comisia pentru buget din Senat a dat un raport favorabil propunerii legislative care "reglementeaza completarea Codului de procedura Fiscala in sensul compensarii creantelor unui debitor operator economic, provenite din livrari de bunuri, prestari de servicii pentru obiective de investitii publice a caror finantare se asigura din alocatii bugetare, cu creantele administrate de organele fiscale".

"Initiativa doreste sprijinirea agentilor economici care au de primit sume de la diverse institutii si administratii publice locale reprezentand contravaloarea bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate pentru obiective de investitii publice a caror finantare este asigurata prin alocari de la bugetul de stat in baza unor hotarari de Guvern. Neachitarea de catre aceste institutii publice a prestatiilor realizate, datorita nevirarii sumelor respective de la bugetul de stat catre bugetele locale, pune agentii economici in postura de a nu-si putea achita obligatiile fiscale catre bugetul de stat", se arata in expunerea de motive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#datorii firme, #datorii buget stat , #buget