De ce conteaza atat de mult negocierile pe bugetul UE?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 19:25
2250 citiri
De ce conteaza atat de mult negocierile pe bugetul UE?

Liderii europeni se vor intruni la Bruxelles, pentru a decide modul in care Uniunea Europeana, parteneriatul politic si economic dintre cele 27 de state din regiune, isi va distribui cheltuielile in urmatorii sapte ani.

Dezbaterile se vor desfasura in jurul propunerii de buget formulata de Comisia Europeana, care vizeaza un plafon al cheltuielilor de 1.030 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, scrie Associated Press.

Bugetul presupune o contributie din partea fiecarei tari echivalenta cu 1% din produsul intern brut. O parte din acesti bani sunt investiti apoi in Europa in diverse proiecte menite sa consolideze situatia economica a regiunii, prin subventii pentru domenii esentiale cum sunt agricultura si pescuitul sau alte proiecte comune, precum controlul vamal si diplomatia. Aproximativ 80% din buget este redistribuit statelor membre pentru cheltuieli, iar restul banilor merg la Comisie.

Toate cele 27 de tari trebuie sa ajunga la un acord in privinta cheltuielilor pentru ca bugetul sa fie aprobat.

Propunerea de buget a CE a primit ulterior o serie de amendamente din partea unor oficiali europeni sau a unor state membre, care au cerut reducerea bugetului cu pana la 200 de miliarde de euro.

Cantitatea de bani acordata UE face obiectul unor dispute aprinse in mai multe state membre. Interesul national este predominant, iar alegatorii de acasa vor judeca modul in care politicienii au luptat pentru interesele lor.

De o parte se afla tarile beneficiare, Polonia, Portugalia, dar si Romania. Guvernele acestor tari se bazeaza pe un buget mai mare pentru a asigura cresterea economica si se tem ca orice diminuare ar putea sa afecteze programele si finantarile pe care conteaza.

Reducerile ar afecta in special fondurile de coeziune si cele pentru agricultura, esentiale pentru tara noastra, premierul Victor Ponta avetizand ca Romania ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului in cazul in care vor fi mentinute propunerile privind reducerile alocarilor de fonduri pentru beneficiari.

Daca in actuala perioada de programare Romania a avut la dispozitie aproape 34 de miliarde de euro pentru coeziune si pentru agricultura, Romania ar putea primi din 2014 intre 40 de miliarde de euro si 45 de miliarde de euro, potrivit unei analize a Centrului Roman pentru Politici Europene.

De partea cealalta, tarile puternice argumenteaza ca UE nu ar trebui sa astepte mai multi bani, in conditiile in care guvernele din intreaga regiune isi ajusteaza bugetele pentru a tine sub control deficitele si datoria publica.

De ce conteaza?

UE joaca in rol crucial in vietile fiecarui european. Iata cateva domenii in care a facut o diferenta:

Dezvoltare economica

Uniunea Europeana sustine ca a finantat sute de mii de proiecte in infrastuctura, de la instalarea unei retele de banda larga menita sa transforme economia in nordul Marii Britanii la moderizarea unei parti a retelei de drumuri din Malta si Gozo.

Competitie si comert

Comisia Europeana a obligat Microsoft sa includa mai multe optiuni de browsere, pe langa Internet Explorer. UE ar putea decide, de asemenea, sa impiedice preluarea de catre compania aeriana Ryanair a rivalului Aer Lingus in cazul in care se va constata ca absenta competitiei pe piata aeriana irlandeza ar putea afecta clinetii. Cand companii din acelasi sector de activitate au stabilit in mod artificial preturi ridicate, UE a aplicat amenzi de sute de milioane de euro.

Democratie

Oficialii UE acorda o atentie sporita respectarii principiilor democratice in statele membre si ameninta cu sistarea unor ajutoare vitale in cazul in care constata amenintari la adresa drepturilor fundamentale ale omului.

De exemplu, in ultimul an, UE a fost preocupata de faptul ca Ungaria, care a aderat in 2004, aluneca pe cale autoritarismului in conditiile in care libertatea presei si independenta justitiei au fost supuse unui control strict. UE a lansat actiuni legale impotriva Ungariei, a amenintat sa opreasca banii pentru dezvoltare si l-a chemat pe premierul ungur Viktor Orban la Bruxelles pentru a da explicatii.

Razboi si pace

Scopul initial al UE, de a face un alt razboi in Europa de neconceput, ramane valid in prezent. Onservatorii nationali se tem ca daca Uniunea s-ar destrama, nationalismul tot mai puternic ar putea genera noi conflicte .

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#buget UE negocieri, #bani UE, #fonduri europene , #buget