A treia zi de negocieri pe buget. UPDATE Firea lanseaza noi atacuri la Dragnea: Bugetul incalca mai multe legi

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 14:28
9667 citiri
A treia zi de negocieri pe buget. UPDATE Firea lanseaza noi atacuri la Dragnea: Bugetul incalca mai multe legi
Foto: Arhiva Ziare.com

Coalitia de guvernare negociaza de trei zile si Romania tot nu are proiect definitiv de buget pentru 2019, desi suntem deja in februarie.

O noua sedinta a avut loc in aceasta dimineata, iar la ea au participat liderii PSD, ALDE si UDMR. A lipsit insa Viorica Dancila, premierul al carui Guvern trebuie sa adopte bugetul si sa il trimita apoi in Parlament. De altfel, ea nu a participat nici la intalnirea de ieri.

Discutiile s-au incheiat in jurul orei 14:00, pentru ca Liviu Dragnea si ministrul de Finante participa la o intalnire cu o delegatie a primarilor de municipii.

UPDATE 2 Negocierile de la Parlament s-au incheiat. Liviu Dragnea si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, au sosit la intalnirea cu primarii. "Am venit sa ascult", a declarat Liviu Dragnea, la intrare, intrebat fiind daca are vreo solutie pentru problemele primarilor, potrivit Mediafax.

Primarul Gabriela Firea a ajuns deja la sediul AMR si a continuat atacurile la adresa liderului PSD.

"Pana acum s-a decis soarta Capitalei cu usile inchise, cu oameni care nu aveau dreptul legal. Proiectul de buget presupune o taiere de 80 de milioane de euro, 25% din buget, vor fi afectate toate serviciile publice din Capitala, termoficare, transport public, camine pentru copii, pentru persoane fara adapost etc.

A arunca un mar otravit ca s-au alocat fonduri la primariile de sectoare e o manipulare de cea mai joasa speta. Prin noua filosofie bugetara se incalca mai multe legi. Daca vrei sa te razbuni pe un om, trebuie sa respecti legislatia in vigoare. Daca nu reusim sa modificam bugetul, ne vom adresa si altor foruri. O ranchiuna politica nu se va rasfrange asupra bucurestenilor. Era mult mai grav daca taceam din teama, din frica", a spus Firea.

Totodata, ea acuza ca tot ceea ce se intampla cu bugetul Capitalei este o decizie politica la cel mai inalt nivel.

"Liviu Dragnea sa faca ce a promis: sa transfere centura si metroul la Primaria Capitalei si sa nu ne mai blocheze toate proiectele din Bucuresti. Am vorbit si la Guvern, dar oamenii dau din umeri, e o decizie politica la cel mai inalt nivel, dar ne batem cu ea. Se joaca la ruleta soarta bucurestenilor", a completat primarul Capitalei.

UPDATE 1 Liviu Dragnea a venit mai tarziu la Parlament pentru discutiile despre buget. Liderul PSD urmeaza sa decida daca va merge la intanirea cu delegatia primarilor de municipii, au spus surse politice, pentru Mediafax.

Primii care au ajuns la Parlament sunt Calin Popescu Tariceanu si Varujan Vosganian.

Ore intregi de discutii, niciun rezultat

La discutiile de marti au fost prezenti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si liderii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Chitoiu.

Degeaba au discutat acestia ore intregi pentru ca nu s-a ajuns la un acord. In schimb, potrivit Digi24, s-au facut diverse simulari pe procentele alocate administratiilor locale din cotele de TVA si impozitul pe venit.

Un scenariu de lucru este ca cheltuilelie sociale sa revina la bugetul de stat si astfel sa fie potolita revolta primarilor din marile orase.

Alta idee dezbatuta este ca orasele sa primeasca bani in functie de cat sunt de potente financiar, adica cele mai bogate sa primeasca mai putin, iar cele sarace mai mult.

Se schimba OUG "lacomiei"?

Potrivit unor surse citate de TVR, se iau in calcul si modificari importante la ordonanta "lacomiei".

E vorba de modificari in ceea ce priveste taxele din energie si telecomunicatii, care ar putea fi prorogate, adica efectele lor sa fie amanate, sa fie recalculate aceste taxe, dar exista si varianta ca acestea sa se aplice pentru o perioada limitata de timp.

Guvernul urma sa se reuneasca marti pentru adoptarea bugetului, insa cum inca exista neintelegeri se amana sedinta pentru ziua de vineri, a confirmat pentru Antena3 Mihai Fifor, presedintele Consiliului National al PSD.

Oricum miercuri si joi Viorica Dancila este din nou plecata la Bruxellles.

Amintim ca primarii municipiilor din tara s-au declarat nemultumiti de alocarea bugetara. Edilii, reuniti in Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), condusa de Robert Negoita, au discutat cu premierul Viorica Dancila la Palatul Victoria miercurea trecuta.

Primarii au cerut ministrului Finantelor Eugen Teodorovici alocarea unui procent de 30% din bugetul national catre administratia locala, in conditiile in care in prezent sustin ca primesc mai putin de 20%.

Iata ce spunea chiar azi primarul Capitalei despre proiectul de buget - Firea: Va fi primul buget de faliment al Capitalei. Bucurestenii o vor duce mai rau

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#buget 2019 Dragnea primari, #Dragnea Firea buget , #buget