Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 07:26
5897 citiri
Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor
Foto: Sorin Dinu

Economia Romaniei creste pe baza consumului, care e stimulat atat de modificarile aduse la nivelul taxelor, cat si de o serie de cresteri salariale. Intr-un fel, tara noastra adopta modelul de pana in anul 2008.

De altfel, sectorul privat cu capital romanesc se zbate intr-o zona crepusculara, generata de mai multi factori, cum ar fi:

  • - modelul de privatizare adoptat de statul roman si incapacitatea de a intelege ca rolul sau este de administrator, fara interferenta politica;
  • - dorinta statului de mentinere a unui status quo pentru companii de stat, desi realitatea arata ca nici insolventa nu mai poate acoperi proasta administrare din trecut (un caz elocvent ar fi Oltchim) ;
  • - impactul politico-economic care a generat si sutinut coruptia prin faptul ca a reusit sa cucereasca punctele nodale ale sectorului, astfel incat pana la finalul curateniei, multe companii vor fi afecate de gangrena indusa de companiile apartinand retelelor de frauda si coruptie;
  • - supraindatorarea companiilor private printr-un model gresit de finantare adopatat in anii de boom.
  • In acest context, Romaniei ii lipsesc motoarele de tractiune corespunzatoare nivelului de dezvoltare economica, in speta este vorba de solutiile aplicate in toata lumea dupa criza din '29-'33.

    Investitia masiva in infrastructura, aplicand modelul bazei reglementate a activelor, parteneriatul public-privat combinat cu atragerea de capital in principalele companii din acest domeniu sunt masurile ce vor putea stimula economia romaneasca mai bine decat orice alta cheltuiala bugetara cu impact minim asupra defcitului bugetar.

    Dar acest lucru e posibil doar in contextul unei masive reconstructii institutionale si urmand cele mai bune reactii in ceea ce priveste combinarea finantarii private cu cea publica, pentru a maximiza eficienta.

    In esenta, inseamna ca va trebui sa scoatem la lumina toate costurile aferente oricarui serviciu sau activitate publica si sa inovam in materie de finantare si administrare de active publice. Trebuie sa avem o evaluare de piata a tuturor activelor publice si o raportare constanta in ceea ce priveste modificarile de valoare.

    Cresteri salariale pentru bugetari

    Cheltuielile de personal din administratia publica in anul 2015 au fost de circa 52 miliarde de lei. Insa o crestere a salariilor bugetarilor inseamna un plus de aproape 10 miliarde lei.

    Sursa: Revista Economistul

    Cresterea cheltuielilor de personal va reduce la jumatate surplusul operatiunilor curente ale bugetului consolidat din 2015 (22,85 miliarde de lei), ceea ce va adanci deficitul primar si, in contextul celorlate cresteri de cheltuieli bugetare promovate de Parlament, va majora riscul implementarii unei noi perioade de consolidare fiscala.

    In consecinta, va fi nevoie in viitorul apropiat fie de reduceri de cheltuieli, fie de concedieri de personal, pentru a echilibra balanta.

    Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%

    Ce e de facut

    Cred ca cel mai bine ar fi fost o abordare diferita in discutiile legate de lefurile bugetarilor si de salariul minim. Ea ar trebui sa fie bazata pe o reforma a administratiei publice, fundamentata pe o analiza din mai multe puncte de vedere:

  • - eficienta costurilor,
  • - analiza cost-beneficiu si analiza de utilitate a institutiei, postului sau serviciului furnizat, asa cum sunt ele aplicate in statele mai dezvoltate (in special in lumea anglo-saxona)
  • - justificarea costului respectiv (nu la gramada, ci asa cum se face un buget in orice firma privata).
  • In ceea ce priveste salariul minim, nu cred ca acesta ar trebui modificat cu nici macar un ban.

    Opinia mea este ca, daca nu se va intampla asa, atunci situatia va genera cresterea costurilor salariale prin reajustarea intregii grile, astfel ca multe companii isi vor pierd din competitivitate.

    O crestere a salariului minim poate duce la concedieri si/sau la inlocuirea oamenilor cu roboti ori digitalizarea proceselor de productie.

    Sursa: Revista Economistul

    Activitatile bugetului consolidat al statului:

    • operatiuni curente, care include toate activitatile legate de colectarea veniturilor curente, fiscale si nefiscale, ale statului si cheltuielile referitoare la personal, bunuri si servicii, transferuri, inclusiv cele legate de plata pensiilor si alto cheltuieli de asistenta sociala.
    • operatiuni cu fonduri nerambursabile care includ sumele avansate de catre stat pentru fondurile europene, inclusiv contributia nationala si rambursarile anuale incasate din partea Comisiei Europene.
    • operatiuni de capital care includ investitiile publice si veniturile realizate din capital de catre stat (venituri din vanzarea de activelor din patrimoniul public, dividende etc.).
    • operatiuni legate de datoria publica si activitati similare care include in principal plata dobanzilor si a ratelor de capital aferente datoriei publice.
    • operatiuni financiare care includ operatiunea de consolidare a bugetului public prin care ratele de capital pentru datoria publica inregistrate la cheltuieli sunt reluate ca venituri printr-o operatiune a carei logica economica nu este explicata prin nici o nota.
    • alte operatiuni care includ activitatile cu impact minor asupra bugetului in ultima perioada dar in partea de inceput a perioadei includea n principal donatiile catre bugetul public.
    • angajamente care reprezinta diferenta dintre veniturile de incasat si cheltuielile de platit ale bugetului consolidat.
    • Sorin Dinu este cercetator senior in cadrul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane

    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
    Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
    Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
    Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
    #efecte crestere salarii, #crestere salariu minim, #economie Romania , #buget