Episod caragialesc in Parlament: "Si asa si asa" cu votul pe amendamentele Opozitiei

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:51
4289 citiri
Episod caragialesc in Parlament: "Si asa si asa" cu votul pe amendamentele Opozitiei
Foto: Site Camera Deputatilor

Sedinta plenului reunit al Parlamentului de miercuri, la care trebuia sa se continue dezbaterile pe buget, s-a intrerupt la scurt timp de la reluarea ei, dupa pauza de pranz. PDL a acuzat Puterea ca a incalcat procedurile si a cerut sa se accepte discutarea a aproape 900 de amendamente.

Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc, care l-a inlocuit pe Valeriu Zgonea. Ea a inceput cu un apel nominal pentru prezenta, in conditiile in care reprezentantii PP-DD remarcasera ca in sala nu mai exista cvorum dupa plecarea PDL, acuzand USL ca nu si-a adus la lucru parlamentarii pentru a dezbate si sustine proiectul de buget al propriului Guvern.

Chestiuni colaterale?

Liderul deputatilor PDL, Mihai Stanisoara, a solicitat presedintelui de sedinta sa ceara staff-ului comisiilor de specialitate sa aduca toate documentele rezultate in urma discutiilor pe buget. "Sa vedem cate sunt amendamentele scoase din raport pentru ca nu au fost sustinute de initiatori. Noi am identificat sute de amendamente. V-am cerut in marja de timp sa le sustinem", a declarat acesta.

In replica, Viorel Hrebenciuc a insinuat ca democrat-liberalii au iesit din sala si acum nu gasesc scuze ca sa revina la dezbateri. "Au fost 13.500 de amendamente si noi discutam de 3 amendamente", a afirmat Hrebenciuc, adaugand: "Pentru mine este valabil raportul pe care comisiile l-au inaintat plenului Parlamentului. Alte chestiuni le consider colaterale(...) Oricine poate sa vina cu amendamente sa le fluture. Daca faceti dovada...".

Mihai Stanisoara a continuat spunand ca democrat-liberalii au identificat sute de amendamente care ar fi trebuit sustinute astazi in plen. "E un abuz de putere! Staff-ul comisiilor avea obligatia sa prezinte aceste documente. Daca staff-ul comisiilor apartine numai USL, sa ne spuneti".

Scandal la dezbaterea bugetului - PDL a parasit plenul Parlamentului

PDL cere demisia lui Rusanu de la sefia Comisiei de Buget: A comis un abuz!

Copy-paste

La tribuna a venit liberalul Dan Radu Rusanu, presedintele comisiei de buget finante, care a negat acuzatiile, spunand ca el nu a dat dispozitii staff-ului sa nu se inregistreze amendamentele depuse de Opozitie, dar este posibil ca acelea sa nu fi sosit la timp de la comisiile de specialitate sau sa nu fi fost sustinute in comisii. "Nu avea rost sa le retinem!", a explicat el, precizand ca daca au venit dupa ora 16 la comisii, ceea ce s-a intamplat in vreo 3 cazuri, atunci nu au fost retinute in raportul comisiei pentru a fi ulterior dezbatute in plen.

"Dar pot fi sustinute acum aici, daca exista dovada ca au fost trimise de la comisiile de specialitate", a spus Rusanu.

Deputatul liberal a afirmat ca in raportul comisiei au fost preluate toate amendamentele complete, nu si pe cele care se refereau la articole eliminate din legea bugetului sau in care se cereau majorari cu "X milioane de lei", adica fara precizarea exacta a sumei.

"Ati depus amendamente fara sa nominalizati localitatile. De bun simt era sa nu le preluam!", a mai adaugat el, sustinand ca PDL are 6-8 amendamente care, probabil din cauza ca "staff-ul tehnic a venit dupa o anumita ora nu le-a preluat".

Rusanu a mai declarat de la tribuna parlamentului ca daca PDL identifica numarul curent din lista al amendamentelor invocate, atunci si le poate sustine.

"Realitatea este ca nu va cunoasteti nici macar amendamentele pe care le-ati depus, pentru ca, asa cum ati declarat, ati dat copy-paste", a incheiat Rusanu, facand trimitere la declaratiile democrat-liberalilor care au spus ca au preluat miile de amendamente depuse la buget de USL pe cand era in opozitie.

Unde e dovada?

Mihai Stanisoara a continuat sa invoce dreptul PDL de a-si sustine sutele de amendamente.

"Inventati un alt regulament? Nu puteti sa preluati numai ce vreti dumneavoaastra de la comisie! Le respingeti sau le admiteti, nu puteti sa preluati ce vreti. Este o alta forma de abuz", a afirmat el.

Viorel Hrebenciuc si-a dat acordul, punand o conditie PDL: sa faca dovada ca la 16:30 au fost depuse amendamentele cu pricina.

"Pe acest principiu, faceti dumneavoastra dovada ca nu le-ati primit", i-a replicat Stanisoara.

Hrebenciuc nu s-a lasat impresionat si a anuntat ca se merge mai departe: "Trecem la vot".

"Nu inventati X-ul!" versus "O dezbatere de lupta politica"

Nemultumit, deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante, a luat cuvantul.

"Pentru adevar: domnul presedinte Rusanu a supus la vot in cadrul comisiei de buget spunandu-ne sa nu prezentam amendamente cu cifre, spunad foarte clar ca vor fi preluate la amendamente respinse(...) Amendamentul 9 prevede 1 miliard de lei pentru autoritatile locale. Nu inventati dumneavoastra X-ul. Cunoasteti suma prevazuta in buget pentru autoritatile locale", a declarat democrat-liberalul.

In ajutorul lui Viorel Hrebenciuc a sarit vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, cel care participa la conducerea sedintei plenului reunit in locul lui Crin Antonescu, absent miercuri din parlament.

"Este evident ca toate discutiile nu au legatura cu bugetul, e o dezbatere de lupta politica. In aceasta dimineata am stabilit foarte clar niste lucruri, domnul presedinte Zgonea a condus sedinta. Comisia de specialitate a venit cu documente la prezidiu (...) expunerea s-a facut de la microfon. Este o dezbatere care cel mult ar putea sa aiba loc in comisiile de specialitate, pe anumite proceduri. Nu este o discutie care se produce in plen, nu are rost sa se faca in plen!", a sustinut senatorul PSD, intentionand sa presese astfel asupra continuarii dezbaterilor.

Dovada, in format electronic

In replica, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat: "Procedura a prevazut ca amendamentele sa fie trimise la comisia de buget sub forma electronica. Avem aceasta dovada, am trimis in timp util. Nu e vorba de amendamentele noastre, e vorba de nevoile comunitatii. 873 de amendamente nu au fost luate in consideratie, vroiam sa le sustinem. Aici sunt 130, ele continua sa vina de la colegii nostri", a spus el.

Imperturbabil, presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a anuntat de la prezidiu: "Multumesc. Trecem mai departe", supunand la vot prin ridicare de maini un amendament la bugetul Ministerului Public, care a fost admis in cateva secunde cu 262 de voturi pentru.

Amendamente ... de acum incolo

Mihai Stanisoara nu s-a lasat, cerandu-i lui Hrebenciuc o pozitie oficiala, in calitate de presedinte de sedinta. "Domnul Rusanu a spus ca putem sustine amendamentele, dumneavoastra nu ati spus nimic", a declarat el.

Cum Viorel Hrebenciuc a cerut liderilor de grup sa se puna de acord, Stanisoara a cerut pauza de consultari.

"Aveti 15 minute pauza de consultari", a anuntat presedintele de sedinta in timp ce in sala s-a auzit o voce: "Bai, comunistule!".

In doar cateva minute, Viorel Hrebenciuc a anuntat si rezultatul "consultarilor": vor putea fi sustinute de PDL doar amendamentele care se refera la bugetele neadoptate pana la momentul respectiv.

"Tot ce s-a votat pana acum ramane, nu se mai revine asupra acestui subiect", a spus Hrebenciuc, dand drumul la votul pe banda rulanta.

Sute de voturi numarate in cateva secunde

Amendamentele Opozitiei au fost respinse cu voturi numarate in doar cateva secunde, acestea dandu-se prin ridicare de mana, cata vreme plenul reunit are loc intr-o sala fara sistem de vot electronic dupa ce numarul de parlamentari a crescut foarte mult dupa 9 decembrie.

Astfel, banii ceruti de la buget pentru o parcare in Navodari, judetul Constanta, sau pentru diverse alte obiective locale nu au primit aprobare din partea deputatilor si senatorilor prezenti.

Remarcand ca, totusi, se numara mult prea repede sute de voturi, deputatul PDL Tinel Gheorghe a luat cuvantul pe procedura. El a semnalat faptul ca cei doi secretari care participa la numaratoare sunt "numai de la putere" si a cerut sa fie lasat sa participe si un secretar al opozitiei. "Sa fim siguri si pe ce numarati. Intotdeauna numarati mai mult la dumneavoastra decat sunteti", a declarat el.

In replica, Viorel Hrebenciuc a sustinut ca secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, care asigura numaratoarea corecta a voturilor, "nu este din partea puterii, ci din partea minoritatilor nationale", uitand se pare ca Victor Ponta a fost propus, la Cotroceni, ca premier pentru acest al doilea mandat, de USL si grupul minoritatilor.

Consultari de 20 minute. Ponta, unicul candidat

Urmatoarele amendamente sustinute de PDL au picat rand pe rand, cand cu 94 de voturi pentru si 212 impotriva, cand cu 95 de voturi pentru si 211 impotriva, indiferent daca era vorba de reabilitari de drumuri in Olt sau de suplimentarea bugetului pentru o baza sportiva in Suceava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#dezbateri buget PDL Rusanu, #amendamente PDL buget 2013 , #buget