Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%

Vineri, 02 Martie 2018, ora 10:26
2780 citiri
Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu o crestere economica record pentru 2017, cu care Guvernul nu a incetat sa se laude, veniturile la bugetul de stat au crescut in ianuarie cu aproape 17% pe total, dar cele fiscale au urcat doar cu 6%, in conditiile in care cheluielile bugetului general consolidat au avut un avans de 26%.

Desi data la care Ministerul de Finante trebuie sa publice executia bugetara este ziua de 25 a fiecarei luni (sau prima zi lucratoare de dupa), abia joi, 1 martie, am putut vedea ce s-a intamplat cu incasarile la bugetul de stat in luna ianuarie.

Potrivit notei publicate de Finante si care insoteste datele economice, concluzia ar putea sa para incurajatoare: executia bugetului general consolidat pe ianuarie arata o crestere de venituri totale cu 16,8%, fata de ianuarie 2017, in suma absoluta de 22,4 miliarde de lei.

Se remarca, insa, un decalaj consistent intre veniturile fiscale - plus de sase procente - si veniturile totale - plus de aproape 17 procente.

Astfel, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 1,98 miliarde lei, insemnand 0,21% din PIB, fata de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB, inregistrat in luna ianuarie 2017.

Defalcat pe categorii, se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in ceea ce priveste incasarile din contributiile de asigurari (+23,1%), din impozitul pe salarii si venit (+12,6%) si din veniturile nefiscale (+10,5%).

Totodata, bugetul a inregistrat un plus de venituri din fondurile europene, de 1,2 miliarde de lei, dar acest lucru este explicat si de faptul ca o parte a subventiilor agricole a fost luata chiar in prima luna a anului.

Au crescut si incasarile din impozite si taxe pe proprietate, cu 41,4% fata de luna ianuarie 2017, iar incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii cu 17,8%. In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se inregistreaza o crestere de 7,8%.

Au fost si surse de venit care au inregistrat scaderi: incasarile din accize sunt mai mici cu aproape 15 procente.

Daca ne uitam insa si la cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, acestea au crescut cu 26,4% fata de 2017, cu 20,4 miliarde de lei.

Astfel, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 13%, crestere datorata, in principal, potrivit notei MF, majorarii cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei, si cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungand la 1.000 lei.

Cheltuielile de personal au crescut si ele, cu 18,5%, crestere determinata in principal de majorarile salariale, ca urmare a aplicarii noii legi a salarizarii.

Incepand de joi, salariile medicilor si asistentilor medicali din sistemul public de sanatate au crescut direct la nivelul pe care Legea Salarizarii il prevede pentru anul 2022.

O veste excelenta pentru un sistem vital mult subfinantat in ultimii 27 de ani. Insa lucrurile sunt departe de a fi simple.

Cheltuielile cu bunuri si servicii sunt pe un plus de 27,1% fata de anul precedent, cresterea provenind, in principal, de la bugetul fondului national unic de sanatate si de la bugetele locale, potrivit Fianantelor.

Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 7%, fata de 2016, cel mai mare avans din 2008 pana in prezent, dar in acelasi timp a crescut si rata anuala a inflatiei, indicator care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, din cauza unei cresteri semnificative a preturilor.

Astfel, rata anuala a inflatiei a urcat in luna ianuarie la 4,32%, cel mai inalt nivel din iulie 2013 pana acum, arata primele estimari publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).

La Guvern, insa, s-au citit doar datele care arata cresterea economica, nu si cele care vorbesc despre rata anuala a inflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#buget executie bugetara cheltuieli , #buget