Buget 2017 - La Guvern, sedinta intarzie de ore intregi. CSAT se reuneste pentru aviz pe 31 ianuarie

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:00
5379 citiri
Buget 2017 - La Guvern, sedinta intarzie de ore intregi. CSAT se reuneste pentru aviz pe 31 ianuarie
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul avea in plan, vineri, sa adopte bugetul pe 2017, pentru a putea sa il trimita in Parlament pentru aprobare.

Dupa ce la inceputul saptamanii Ministerul Finantelor a publicat o prima varianta, presedintele PSD Liviu Dragnea s-a aratat nemultumit de modul in care au fost impartiti banii. Premierul si ministrii s-au reunit apoi la sediul PSD pentru a reface bugetul, la discutii fiind prezent si Liviu Dragnea.

Apoi, s-a lucrat la modificari pana joi tarziu in noapte si vineri ar fi trebuit ca la ora 13:00 sa inceapa sedinta de guvern si documentul sa fie adoptat si trimis in Parlament. Sedinta a tot fost insa amanata, presa facand speculatii pe motivul intarzierii.

Initial, s-a spus ca inca se mai lucreaza la ultimele detalii din buget, sindicatele si patronatele anuntasera ca au vazut proiectul si sunt multumite de cum arata.

Dupa ce deja trecusera trei ore si de la guvern nu aparuse niciun "fum alb", jurnalistii de la Digi24 au anuntat ca sursele lor sustin ca de fapt Grindeanu asteapta unda verde de la Cotroceni, bugetul nefiind inca avizat in CSAT. Apoi, tot Digi 24 a aflat ca CSAT va fi convocat pe 31 ianuarie pentru a aviza bugetul.

Ramane de vazut ce va spune Consiliul, avand in vedere ca presedintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul de buget, in special din cauza reducerii bugetelor in domeniul securitatii nationale, despre care seful statului spune ca "e un atentat la siguranta romanilor".

In noua varianta, s-a mai taiat din bugetele SRI si Administratiei Prezidentiale. Amintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, abia intors din SUA de la ceremonia de investitura a lui Donald Trump in functia de presedinte al Americii, s-a aratat foarte nemultumit de sumele pe care ar fi urmat sa le primeasca cele doua institutii si s-a plans ca ministrul de Finante Viorel Stefan e "prea moale".

Antena3 anunta ca la SRI bugetul ar fi fost redus cu 10-15%, in timp ce Administratia Prezidentiala ar urma sa primeasca cu 13% mai putini bani decat in varianta initiala.

Amintim ca in prima varianta de buget pentru Administratia Prezidentiala au fost alocate 46,3 milioane de lei, cu 4% mai putin fata de 2016. Principalele scaderi erau la cheltuielile de capital (investitii), unde fondurile au fost reduse cu 40%.

De asemenea, bugetul de deplasari pentru presedintele Iohannis era cu 1,9% mai mic, iar fondurile pentru protocol scazute cu 15,6%.

In schimb, desi bugetele celor doua camere parlamentare scazusera semnificativ odata cu reducerea numarului de parlamentari, noul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, primea un fond la dispozitia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% fata de cel din 2016.

Se pare ca au ramas cu minus fata de 2016 si bugetele celorlalte servicii. Serviciul de Informatii Externe ar urma sa aiba un buget de 247,06 milioane lei, in scadere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumatate a cheltuielilor de capital, Serviciul de Protectie si Paza ar primi 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%).

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#buget 2017 sedinta guvern, #buget 2017 blocat Iohannis CSAT , #buget