Guvernul adopta, in sfarsit, rectificarea bugetara. Dancila spune ca e pozitiva si ca asigura plata pensiilor si salariilor

Luni, 12 August 2019, ora 15:09
9206 citiri
Guvernul adopta, in sfarsit, rectificarea bugetara. Dancila spune ca e pozitiva si ca asigura plata pensiilor si salariilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul adopta in sedinta de azi cele doua proiecte de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat si a asigurarilor sociale de stat pe 2019.

Premierul Viorica Dancila a precizat ca rectificarea este pozitiva si ca se vor asigura sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor si tuturor indemnizatiilor sociale.

"In sedinta de guvern de azi vom adopta proiectul rectificarii bugetare pe care ministrul Finantelor l-a prezentat in prima lectura in sedinta precedenta. Asa cum am spus si data trecuta, este o rectificare pozitiva, prin care asiguram sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor si tuturor indemnizatiilor sociale, pentru buna functionare a tuturor institutiilor, cat si pentru continuarea investitiilor in domeniile prioritare", a spus Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a subliniat ca bugetul Ministerului Sanatatii ramane la nivelul alocat la inceputul anului, iar banii vor fi utilizati pentru reabilitarea spitalelor, continuarea programelor de sanatate si plata salariilor.

"Bugetul Ministerului Sanatatii ramane la nivelul alocat la inceputul anului. Fondurile vor fi utilizate in continuare pentru dotarea si reabilitarea tuturor unitatilor sanitare din tara, precum si pentru continuarea programelor nationale de sanatate, asigurarea medicamentelor compensate si plata majorata a salariilor pentru cadrele medicale", a explicat premierul.

In ceea ce priveste Ministerul Educatiei, premierul spune ca institutia va beneficia in continuare de fonduri mai mari 42,4% fata de anul 2018. Insa despre reducerea cu aproape 1 miliard a bugetului ministerului, Dancila precizeaza ca se refera in principal la programul "Merg la scoala", care nu a fost pregatit pentru a putea fi implementat pana la sfarsitul acestui an.

"Educatia va beneficia in continuare de fonduri mai mari cu 42,4% fata de anul 2018, iar daca intarzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele incepute in educatie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele scolare pentru copiii din familiile cu venituri reduse.

Reducerea de aproximativ 1 miliard de lei a bugetului Ministerului Educatiei se refera in principal la programul "Merg la scoala", care din pacate nu a fost pregatit pentru a putea fi finantat si implementat pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate initial", a declarat Viorica Dancila.

Totodata, premierul a afirmat ca la institutiile unde au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate si creditele de angajament.

"Fondurile prevazute la rectificare asigura plata salariilor pana la finalul anului. Mentionez ca la institutiile unde au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene, precum si a lucrarilor de investitii", a mai mentionat Dancila.

Premierul a subliniat ca mai multe detalii vor fi oferite de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern.

Proiectul de rectificare a bugetului statului si cel pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 au fost prezentate in prima lectura in cadrul sedintei de guvern de joi.

Insa rectificarea bugetara nu a fost adoptata in sedinta de joi, intrucat Executivul a vrut sa o analizeze in detaliu, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

"Decizia Guvernului a fost sa mai analizeze in detaliu fiecare aspect, astfel incat sa nu mai existe tot felul de interpretari in spatiul public", a spus Nelu Barbu joi.

Consiliul Fiscal critica dur rectificarea bugetara

Consiliul Fiscal (CF) al Romaniei a criticat dur, joi, rectificarea bugetara, afirmand ca are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite ca le va obtine prin rectificarea bugetara pe care o va adopta joi. Mai exact - sustin specialistii CF - proiectia Guvernului e cam optimista.

Printre altele - sustin specialistii CF - calculele nu certifica faptul ca Guvernul ar putea incasa cat si-a propus.

"Consiliul Fiscal are rezerve insemnate fata de nivelul propus al veniturilor bugetare - mai ales in cazul celor din TVA si contributii de asigurari sociale - identificand un minus de venituri cumulat situat intre 5,8-6,8 mld. lei", se arata intr-un comunicat remis redactiei de CF.

Mai mult, sustin specialistii citati, e prea devreme pentru a stabili daca masurile de eficientizare a colectariii propuse de Guvern vor fi sau nu eficiente.

"Consiliul Fiscal apreciaza ca un eventual impact bugetar pozitiv atat al masurilor de crestere a eficientei colectarii, cat si al amnistiei fiscale nu poate fi luat in considerare ex ante in proiectia veniturilor bugetare avand in vedere principiul prudentei, statuat de LRFB", se mai arata in documentul citat.

Totodata, CF sustine ca este greu de crezut ca Guvernul va reusi sa cheltuiasca putin, asa cum si-a propus.

Ministere importante pierd bani la rectificare

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:

  • Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei),
  • Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei),
  • Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei),
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei),
  • Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei),
  • Ministerul Educatiei Nationale (-1,03 miliarde lei),
  • Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei) .

Totodata, si bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) va fi redus cu 71,66 milioane de lei. In schimb, bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate si bugetele Serviciului de Informatii Externe (SIE) si Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, dar primarii sunt in continuare nemultumiti de banii primiti.

Iata reactiile dupa publicarea rectificarii:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#rectificare bugetara Guvern , #buget