Guvernul vrea bani de pe urma persoanelor cu handicap si le si ia o sursa importanta de venit

Marti, 08 August 2017, ora 20:40
12316 citiri
Guvernul vrea bani de pe urma persoanelor cu handicap si le si ia o sursa importanta de venit
Foto: Ziare.com

Guvernul va obliga firmele si institutiile publice cu cel putin 50 de angajati sa aiba cel putin 4% salariati persoane cu dizabilitati, altfel vor trebui sa plateasca o taxa cu mult mai mare la stat. Dar guvernantii nu se opresc aici si prin masurile pe care vor sa le aplice vor afecta veniturile persoanelor cu handicap.

Potrivit Pro Tv, noile reguli vor fi aplicate incepand cu luna septembrie, iar Romania este singura tara din Europa care recurge la aceasta masura.

Firmele si institutiile publice care nu se incadreaza in aceste prevederi, vor trebui sa plateasca, pentru fiecare loc neocupat din minimul cerut de lege, o suma egala cu salariul minim brut, scrie Profit.ro.

Suma este de cel putin doua ori mai mare decat pana in prezent. Astfel, pana acum, angajatorii cu cel putin 50 de salariati care nu respectau aceasta prevedere erau obligati fie sa plateasca, pentru fiecare loc neocupat din minimul cerut de lege, o suma egala cu jumatate din salariul minim brut, fie sa cumpere, de aceeasi suma, produse sau servicii realizate de persoane cu handicap, in unitati protejate autorizate. In acest mod, suma obligatorie pe care erau nevoiti sa o plateasca era "amortizata".

Practic, daca pana acum aveau optiunea de a obtine servicii sau produse in schimbul sumelor virate la bugetul de stat, de acum incolo acest lucru nu va mai fi posibil. Astfel, nu doar ca firmele si institutiile publice care nu respecta prevederile vor avea costuri mai mari, ci persoanele cu dizabilitati care pana acum beneficiau de pe urma vanzarii produselor si serviciilor, in conditiile mentionate mai sus, nu vor mai putea face acest lucru pe viitor.

Sunt 530 de unitati protejate autorizate in Romania, adica institutii unde cel putin 30 la suta dintre angajati sunt persoane cu handicap, si sunt firme unde aproape toate serviciile si produsele erau achizitionate in acest mod.

"95% din contractele noastre sunt pe aceasta lege", a declarat, pentru StirileProTv.ro, directorul unei unitati protejate.

Si patronii sunt suparati. Pe langa faptul ca vor avea costuri duble, nici nu mai au garantia ca banii ajung la persoanele cu dizabilitati, avand in vedere ca ii vor vira direct la stat si nu exista nicio prevedere ca acesti bani vor fi folositi exclusiv pentru integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati.

In 2016, suma castigata de stat in baza acestei legi a fost de 174 de milioane de lei de la 7.400 de angajatori, iar in acest an, pana acum, 124 de milioane de lei de la 7.500 de angajatori.

In Romania exista, mai putin de 35.000 de persoane cu handicap angajate in institutii publice sau firme. Numarul persoanelor cu dizabilitati in Romania este de circa 800.000.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#guvern taxa angajati dizabilitati, #stat taxa angajati handicap, #persoane handicap angajati firme , #buget