Guvernul vrea sa scoata un miliard de lei din restructurari si zile libere

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 18:56
1808 citiri
Guvernul vrea sa scoata un miliard de lei din restructurari si zile libere
Foto: ZF

In urma reducerii numarului agentiilor guvernamentale la jumatate si a restructurarii a circa 9.500 de posturi, Guvernul spera sa majoreze veniturile la buget cu un miliard de lei, in acest an.

Principala metoda de taiere a costurilor, gasita de Guvern, a fost eliminarea a 121 de agentii. Astfel, din 233, cate erau pana acum, s-a ajuns la un numar de 112. Din aceasta cauza, 9.466 de posturi vor fi restructurate.

Cele mai multe posturi reduse sunt din cadrul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (1.092), urmata de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (920), Inspectia Muncii (808), Arhivele Nationale (548) si Oficiul National al Registrului Comertului (513).

De asemenea, au fost desfiintate Agentia Nationala pentru Investitii Straine, Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, Agentia Nationala a Rezervelor de Stat, Inspectia Sociala si Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, printre altele.

Banii gestionati de diversele agentii vor fi inclusi in bugetul de stat si gestionati "potrivit interesului general si nu interesului particular al unor agentii, care sa-si cumpere barci, limuzine, automobile de lux sau sa cumpere alte sedii luxoase, indiferent daca era voie sau nevoie", a spus premierul Emil Boc, citat de Ziarul Financiar.

In afara de restructurari, Guvernul se bazeaza si pe zilele libere fara plata si limitarea cumulului salariu-pensie, pentru a obtine castigurile scontate, de 954,4 milioane de lei, la bugetul consolidat pentru 2009.

Estimarile au la baza diminuarea cheltuielilor de personal cu 1,5 miliarde de lei si reducerea de venituri la bugetul consolidat de 617,2 milioane de lei.

Reduceri de 15,5 procente in fiecare luna

In perioada octombrie - decembrie 2009, institutiile publice, indiferent de modul de finantare, are obligatia sa taie cheltuielile de personal cu 15,5 procente lunar, in medie, prin aplicarea unor masuri ce includ acordarea de zile libere fara plata personalului, pe o perioada de pana la zece zile lucratoare, reducerea programului de lucru, sau alte masuri care ar avea un efect similar.

Felul in care se vor aplica masurile vor fi stabilite dupa consultarea cu sindicatele sau reprezentantii salariatilor, iar daca nu se poate ajunge la un acord, sau daca nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, nu se vor lua mai mult de patru zile libere intr-o luna.

Pentru anul urmator, Guvernul estimeaza o scadere a cheltuielilor cu personalul de 218,8 milioane de lei, in timp ce, in 2011, acestea se vor diminua cu 228,8 milioane de lei.

In 2012, autoritatile vor economisi 240,7 milioane de lei din costurile cu personalul, iar in 2013, 253,8 milioane de lei.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#venituri buget stat, #reducere cheltuieli personal, #zile libere fara plata , #buget