Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Hotelierii vor sa angajeze propriii salvamari, iar statul sa le deduca cheltuielile

Marti, 01 Iulie 2014, ora 20:01
1485 citiri
Hotelierii vor sa angajeze propriii salvamari, iar statul sa le deduca cheltuielile

Nemultumiti de absenta salvamarilor pe plaje, hotelierii de pe litoral vor sa angajeze propriii salvatori, dar cer statului deducerea cheltuielilor cu salariile acestora.

Hotelierii de pe litoral sunt nemultumiti pentru ca autoritatile locale nu au reusit pana acum sa asigure prezenta unor salvamari in statiunile de la malul marii, au spus reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Suntem deja la sfarsitul lunii iunie, iar pe jumatate din plaje turistii nu sunt supravegheati de nimeni", a declarat Mohammad Murad, presedintele FPTR.

Potrivit sursei citate, autoritatile locale, din bugetul carora ar trebui sa se asigure salariile salvamarilor, spun ca nu au bani pentru plata acestui serviciu, iar salvamarii refuza sa-si inceapa misiunea in statiuni sau fac voluntariat in asteptarea banilor.

"Doua milioane de romani vin anual pe litoral si nu putem trece cu vederea faptul ca viata lor e pusa in pericol. Nu vrem sa se ia masuri doar dupa ce se intampla o tragedie. Din pacate, in Romania, doar in astfel de situatii lucrurile se pun in miscare", a avertizat oficialul FPTR.

De aceea, patronii de hoteluri de pe litoral solicita rezolvarea urgenta a acestei probleme. In caz contrar, hotelierii sunt dispusi sa-si angajeze propriii salvamari, dar daca se va ajunge la aceasta situatie, atunci cheltuielile pentru plata salariilor salvatorilor ar trebui deduse din taxele si impozitele platite de hotelieri, au argumentat reprezentantii FPTR.

"Ca in fiecare an, problema este pasata de la primarie la Ministerul de Finante si invers. Noi, insa, avem grija de fiecare data sa ne achitam toate darile atat catre bugetul statului, cat si catre bugetul local. Daca noi nu primim inapoi nimic, atunci macar siguranta turistilor care vin la mare ar trebui sa fie in atentia autoritatilor, fie locale, fie centrale", a subliniat Mohammad Murad.

Pe litoralul romanesc ajung in fiecare an aproape doua milioane de turisti, dintre care aproximativ 50.000 sunt straini.

Potrivit Mediafax, operatorii de plaje sustin ca vina pentru lipsa salvamarilor este a Guvernului, deoarece a interzis ca finantarea serviciilor de salvare sa mai fie asigurata de stat.

"Am luat la cunostinta despre aceasta hotarare a Guvernului la inceputul lunii iunie. Guvernul nu mai asigura fondurile necesare pentru finantarea posturilor de salvamari si au delegat aceasta sarcina autoritatilor locale, care nu au inclus in buget pentru acest an activitatea de salvamar si nu au fonduri.

Iar daca nu sunt bani, nu sunt nici salvamari", a declarat Vasile Dragan, presedintele Asociatiei Operatorilor de Plaje din sudul litoralului.

Pe plajele dintre Mangalia si Olimp lucreaza acum 28 de salvamari, in timp ce necesarul este de 65.

C.S.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#salvamari hotelieri bani stat, #plata salvamari litorali , #buget