Iata raportul privind executia bugetara, criticat de Iohannis: Incasarile la buget sunt sub tinta asumata de Guvern

Luni, 07 Mai 2018, ora 23:45
4468 citiri
Iata raportul privind executia bugetara, criticat de Iohannis: Incasarile la buget sunt sub tinta asumata de Guvern
Foto: Ministerul de Finante

Bugetul general consolidat, in primul trimestrul al anului 2018, a inregistrat un deficit in valoare de 4.458,5 milioane lei (0,48% din PIB) sub nivelul prognozat pentru perioada analizata de 0,97% din PIB (8,96 miliarde lei), se arata in raportul privind executia bugetara publicat azi de Ministerul de Finante.

Raportul a fost criticat dur de presedintele Klaus Iohannis, in cadrul unei declaratii de presa, la finalul careia a cerut "imperios" demisia premierului Viorica Dancila.

Seful statului a spus ca, desi Romania a inregistrat o crestere economica foarte mare, aceasta nu se regaseste nici in veniturile populatiei, nici in cele ale bugetului de stat.

Potrivit raportului publicat de Ministerul de Finante, veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat in proportie de 95,1% si au reprezentat 3,8% din PIB.

Iohannis a afirmat insa ca acestea ar fi trebuit sa creasca, pe masura ce a crescut economia.

"Veniturile fiscale - acestea ar fi trebuit sa creasca pe masura ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai ca nu au atins cota programata, si aici s-a ratat tinta programata cu 5%", a subliniat presedintele.

In ceea ce priveste incasarile din impozitul pe profit, acestea au fost in valoare de 3.689,1 milioane lei si au reprezentat 0,4% din PIB, gradul de realizare fiind de 95,2%.

"Aceasta chestiune este la fel de grava. Este o reflectare a faptului ca, intr-adevar, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. Veniturile pauza", a spus Iohannis despre incasarile din impozitul pe profit.

Totodata, incasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost in suma de 13.287,4 milioane lei, respectiv 1,4% ca procent in PIB, gradul de realizare al programului de incasari trimestrial fiind de 91,4%, se arata in raportul Ministerului de Finante.

"TVA trebuia sa fie asa, stalpul de baza, pilonul de baza al bugetului. Aici nerealizarea fata de program este de 9% si, poate va amintiti, eu am avertizat atunci cand s-a discutat bugetul pe 2018 ca este nerealist, se bazeaza pe un optimism nemotivat", a fost replica lui Iohannis, in legatura cu incasarile din TVA.

Iata si alte date din raportul privind executia bugetara din primul trimestru din 2018

- Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 66.377,2 milioane lei, reprezentand 7,2% din PIB, au inregistrat o crestere cu 11,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, gradul de realizare a programului trimestrial fiind de 95,5%.

- Veniturile incasate din economia interna (fara fonduri de la Uniunea Europeana) au fost in suma de 62.109,0 milioane lei, reprezentand 6,7% ca pondere in PIB si un grad de incasare fata de tinta estimata pentru trimestrul I de 99,0%.

- Incasarile din accize au fost in suma de 5.847,2 milioane lei si au reprezentat 0,6% din PIB, gradul de realizare al programului de incasari stabilit pentru trimestrul I fiind de 87,6%.

- Veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat in proportie de 95,1% si au reprezentat 3,8% din PIB. Comparativ cu anul anterior veniturile fiscale s-au redus cu 1,5%, iar ca pondere in PIB sau redus cu 0,4 puncte procentuale de la 4,2% in primul trimestru al anului 2017 la 3,8% in trimestrul I 2018 in special ca urmare a diminuarii incasarilor din impozitul pe venit determinate de reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% incepand cu 1 ianuarie 2018.

- Incasarile din impozitul pe venit au fost in suma de 6.574,3 milioane lei reprezentand 0,7% ca procent in PIB si au inregistrat un grad de realizare al programului trimestrial de incasari de 115,5%, grad de realizare datorat, in principal, incasarilor din luna ianuarie.

- Incasarile din impozitele si taxele pe proprietate s-au realizat in proportie de 95,8%, dar comparativ cu incasarile din trimestrul I 2017 au crescut cu 4,5%.

- Incasarile din accize au fost in suma de 5.847,2 milioane lei si au reprezentat 0,6% din PIB, gradul de realizare al programului de incasari stabilit pentru trimestrul I fiind de 87,6%.

- Incasarile din impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale s-au realizat in proportie de 96,7%, pe fondul cresterii importurilor extracomunitare de bunuri din primele 2 luni ale anului 2018 cu 16,3%.

- Incasarile din contributii de asigurari au reprezentat 2,4% din PIB si au inregistrat un grad de realizare al programului de incasari de 105,6%.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#raport executie bugetara, #Klaus Iohannis executie bugetara , #buget