Iese minciuna la suprafata. Dovada ca Vasilescu trebuia pierduta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 08:43
44519 citiri
Iese minciuna la suprafata. Dovada ca Vasilescu trebuia pierduta

Rectificarea bugetara de luna aceasta scoate la iveala o suma de minciuni economice si politice ale Guvernului si ofera niste dezlegari foarte interesante in privinta remanierii.

In primul rand, constatam nu numai ca este o rectificare negativa, deci se taie bani, dar este una care arata, dupa cum spune senatorul liberal Florin Citu, venituri bugetare substantial mai mici si fata de ceea ce proiecta bugetul in forma initiala, si fata de estimarile facute in urma cu doua luni de ministrul de Finante.

Lipsesc 24 de miliarde de lei din ceea ce se estimase in septembrie si 16 miliarde fata de estimarile bugetare initiale.

Deci este clar ca toata cresterea economica cu care se lauda Guvernul nu aduce rezultatele scontate. Este o dovada cuantificabila a falimentului politicilor acestui guvern suit pe o crestere artificiala si nesanatoasa.

Si va mai aduceti aminte cum facea Dragnea comisie de ancheta ca sa verifice de ce veniturile prognozate prin proiectul de buget pe 2016 nu au fost atinse de Guvernul Ciolos? Diferenta era de 10 miliarde de lei, nu 16, nu 24 de miliarde.

Apoi, constatam ca Guvernul este nevoit sa taie bani din zona investitiilor pentru a acoperi costul dobanzilor pentru imprumuturile pe care le angajeaza pentru a acoperi cheltuielile curente amplificate de populisme.

1 miliard de lei primeste in plus Ministerul Finantelor numai pentru dobanzi. Inca 700 de milioane pentru fondul de rezerva al premierului, care a fost alimentat si in septembrie pentru ca ajunsese la zero.

Guvernul indatoreaza Romania in ritm ametitor. In primele sapte luni ale anului, datoria totala a ajuns la 97,5 miliarde de euro. Intr-o singura zi, 4 octombrie, spre exemplu, Guvernul s-a imprumutat de pe pietele financiare internationale 1,75 miliarde de euro.

Sunt imprumuturi cu scandente mari, dar si unele rostogolite pe cateva luni. Cu cat gradul de indatorare creste si imaginea Romaniei este deteriorata de actiunile acestui guvern, criticate in documente internationale, cu atat dobanzile cresc. Deci de acum inainte, ne putem astepta ca acestea sa inghita tot mai multi bani.

Cresterea economica bazata pe un consum umflat prin cresteri nesustenabile de salarii pentru bugetari se face, de fapt, pe datorie, creand o bula pe care Guvernul nu o mai poate ascunde.

De unde se iau bani?

Top trei al amputarilor sunt: Ministerul Transporturilor pierde 1,16 miliarde de lei, deci putin mai mult decat ce se duce pe dobanzi, Ministerul Cercetarii si Inovarii pierde 228,9 milioane de lei, Ministerul Educatiei Nationale ramane fara 198 milioane de lei.

Adica se iau bani exact din zonele de care depinde dezvoltarea solida a Romaniei, pentru ca fara infrastructura si fara educatie nu ai absolut nicio sansa ca natiune si mai devreme sau mai tarziu nu vei mai avea nici macar cum sa te imprumuti pentru a acoperi populismele.

Dl Teodorovici spune ca s-au luat banii care n-au fost cheltuiti. Transporturile au pierdut peste 1 miliard care ar fi trebuit sa fie doar partea de cofinantare romaneasca pe proiecte care nu au fost realizate.

Doar ministrul Sova e de vina? Si cine l-a pus acolo? Cum sa performeze un domeniu in care ministrii se schimba precum anotimpurile?

Dar nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru asta. Pierderea banilor pentru Transporturi, despre care a vorbit si comisarul Corina Cretu, e privita ca un fel de fatalitate. Pe cine sa acuzi pentru seceta, viscol sau lipsa drumurilor?

Si nu in ultimul rand rectificarea aceasta arata si o harta politica. Campionul absolut al taierilor este Ministerul Transporturilor. Cine ar fi trebuit sa-l preia? Cumva Olguta Vasilescu? Cea pe care Liviu Dragnea voia sa o trimita la Transporturi tocmai pentru a-i scadea din popularitatea castigata mai ales cu promisiunile din legea pensiilor.

In schimb, vedem ca Dezvoltarea, care nu era pregatita pentru dna Vasilescu, capata un plus de aproape 200 de milioane de lei.

Mai pierde si Educatia, care a ajuns la dna Andronescu. Eu cred ca aici Liviu Dragnea a luat, pe romaneste, o mare teapa. A propus-o pe dna Andronescu ca s-o cumpere, mizand pe faptul ca presedintele o va respinge. Avea nevoie sa ii inchida gura, dar o considera in continuare extrem de periculoasa pentru pozitia lui.

Si acum iata-l cu dna Andronescu insurubata la Educatie, unde isi va face din nou imagine, dupa cum a si inceput renuntand la hulitele manuale unice.

De aceea, dna Andronescu se poate astepta la tot felul de bete in roate inclusiv prin taieri de bani, ceea ce vedem ca a si inceput.

Nenorocirea e ca toate acestea se intampla pe banii tarii si pe viitorul ei, care zilnic se scurge prin terminalele aeroportului Otopeni si pe la Nadlac.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#rectificare buget noiembrie 2018 , #buget