Investitorii straini: Nu mai vrem taxe si impozite introduse peste noapte

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 17:07
2288 citiri
Investitorii straini: Nu mai vrem taxe si impozite introduse peste noapte

Investitorii straini saluta faptul ca in bugetul pe 2015 nu sunt prevazute noi taxe si impozite, dupa ce, anul acesta, au fost modificate sau introduse "peste noapte" impozite care au afectat activitatea companiilor, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Mihai Bogza, intr-o conferinta de specialitate.

"As vrea sa salut faptul ca Guvernul a anuntat ca, in noul buget, nu vor mai fi cresteri de taxe. Una dintre plangerile constante ale mediului de afaceri a fost ca apareau peste noapte aproape - si s-a intamplat in 2014 destul de multe ori - modificari de impozite care ne afectau masiv si reduceau predictibilitatea si transparenta mediului de afaceri.

Ei bine, pentru 2015, lucrurile par sa se fi imbunatatit. Sa vedem daca de la planificare pana la realizare nu va fi un pas foarte mare", a explicat Bogza.

Consiliul Fiscal critica bugetul pe 2015: Incasari supraevaluate, cheltuieli subestimate

Acesta a adaugat ca, in ultima perioada, modul in care este structurat dialogul reprezentantilor mediului de afaceri cu autoritatile s-a imbunatatit foarte mult.

"Vorbesc de modul de structurare, nu de rezultatele obtinute. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei are intalniri cu primul ministru si membri ai Cabinetului in fiecare luna, in care incercam sa rezolvam probleme concrete pe care le vedem si care, odata inlaturate, zicem noi, ar contribui la imbunatatirea mediului de afaceri.

Din pacate, multe dintre ele sunt mai degraba probleme reactive, adica de genul 'a aparut un draft de lege care ni se pare ca produce probleme majore pentru mediul de afaceri', incercam sa explicam acest lucru si sa blocam legea respectiva sau sa o imbunatatim substantial", a aratat Bogza.

Buget 2015: Mai multi bani pentru Transporturi si Agricultura, mai putini la Sanatate si Cultura

Potrivit acestuia, in discutiile cu autoritatile, investitorii au venit cu propuneri concrete privind stimularea investitiilor in Romania, referitoare la imbunatatirea sectorului public, de care depinde in mare masura stimularea afacerilor.

Printre acestea se numara, in opinia presedintelui FIC, schimbarea structurii salariilor in institutiile care se ocupa de gestionarea investitiilor, pentru ca acolo oamenii fie nu sunt competenti, fie nu sunt motivati. Alte masuri se refera la prioritizarea investitiilor si la imbunatatirea managementului in companiile de stat, proces care, in opinia lui Mihai Bogza, a fost dezamagitor.

Bugetul pentru 2015, publicat de Finante: Impozite, salarii si investitii

Situatia investitiilor

Presedintele FIC a afirmat ca investitiile straine in Romania s-au stabilizat la un nivel de doua miliarde pe an, in ultimii ani, foarte redus.

Mai mult, o parte importanta din aceste investitii este reprezentata de consolidari ale unor investitii mai vechi in tara noastra, care au inregistrat pierderi, iar actionarii au adus resurse pentru a le mentine in viata.

Pe de alta parte, capitalul autohton este insuficient, este de parere Mihai Bogza, iar activitatea justitiei din ultima perioada a scos la iveala faptul ca o buna parte a acestui capital este alcatuit "pe baze putrede", din afaceri incorecte, derulate cu statul.

In plus, investitiile publice au avut o evolutie dezamagitoare in ultimii ani, a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#investitori straini buget 2015, #investitii buget 2015, #buget 2015 , #buget