Iohannis a promulgat bugetul pe 2016

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 13:33
2526 citiri
Iohannis a promulgat bugetul pe 2016
Foto: presidency.ro/arhiva

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2016.

In afara de aceste decrete, seful statului a mai semnat si decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016Presidency.ro.

Bugetul pe 2016, votat cu o larga majoritate de Parlament

Bugetul a fost adoptat, miercuri, in Parlament, prilej cu care premierul Dacian Ciolos a transmis ca "in ciuda limitarilor existente si a perioadei scurte avute la dispozitie", considera ca a reusit sa construiasca un buget echilibrat "ce are ca prioritati educatia, sanatatea, cercetarea si investitiile".

"Va pot asigura ca vom face toate eforturile pentru a garanta transparenta executiei bugetare, in asa fel incat cetatenii sa stie cum sunt intrebuintate fondurile publice", a scris atunci pe Facebook Dacian Ciolos.

Bugetul, intre dezvoltare si populism

Vicepremierul Vasile Dancu sustine ca este vorba despre un buget in mare masura de dezvoltare: "Am incercat sa suplimentam acolo unde era vorba despre proiecte de investii, ca la ministerul Dezvoltarii, care pot produce efecte pe orizontala. Am suplimentat sumele de la Educatie si Sanatate. Am avut si lucruri impuse, nu puteam sa nu respectam deciziile fostului guvern trecute prin Parlament. Pe de alta parte, trebuia sa si corectam acolo unde se poate spre o viziune de dezvoltare", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, prof. univ. dr. Mircea Cosea respinge critica dur bugetul guvernului Ciolos: "Ne aflam in fata unui buget din categoria sa fie bine ca sa nu fie rau, (...) este tot un cont contabil, tot o pusculita guvernamentala, tot un document sortit a fi rectificat de cate ori va fi nevoie", a spus acesta, pentru Ziare.com.

Bugetul 2016 - dezvoltare sau populism? Viziune sau pace politica?

Si prof. univ. dr. Cristian Paun are cateva critici la adresa bugetului, el precizand pentru Ziare.com ca exista un procent ridicat de "costuri fixe" care trebuie acoperite indiferent ce se intampla cu economia - cheltuielile cu pensiile, cu salariile in sectorul bugetar, cu asigurarile de sanatate. De asemenea, aminteste ca anul viitor este unul electoral si ca succesul guvernarii depinde de pacea cu politicienii.

La randul sau, analistul Constantin Rudnitchi avertizeaza, intr-o declaratie acordata Ziare.com, in legatura cu deficitul bugetar mai mare decat cel asumat de Romania in tratatele europene, dar si despre anvelopa salariala in crestere.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Iohannis promulgat lege buget, #Iohannis buget 2016 , #buget