Ziare.com

Jaf de sute de milioane de euro la institutii publice

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 23:30

   

Jaf de sute de milioane de euro la institutii publice
Un raport al Curtii de Conturi pe 2011 a dezvaluit numeroase nereguli la institutiile de stat din Romania.

Potrivit Digi 24, printre acestea se numara Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Secretariatul General al Guvernului si Institutul National de Statistica.

Astfel, la Autoritatea de Reglementare in Comunicatii, o suma exorbitanta a fost cheltuita pe masini scumpe, deplasari in strainatate in tari exotice, cursuri de specializare fara legatura cu domeniul de activitate sau pe achizitii de cladiri si de terenuri, depasind bugetul.

La Autoritatea pentru Regulamentarea Comunicatiilor, de exemplu, s-au cheltuit sute de mii de euro pe reinnoirea periodica a parcului auto, iar alte milioane de euro au fost irosite pe inchirierea sau cumpararea unor sedii. In 3 ani si jumatate, institutia a cheltuit 7 milioane de euro doar pentru chirie si utilitati.

S-au alocat sume mari si pentru deplasari in interes de serviciu. Cu ocazia participarii la o conferinta in Mexic, ANCOM a cheltuit 850.000 de lei, din care o suta de mii de lei pentru prestatii artistice.

La Secretariatul General al Guvernului s-au facut plati ilegale de 8,7 milioane de lei in 2011, pentru lucrari de constructii. Regia de Administrare a Patrimoniului Statului a fost principalul beneficiar al acestor sume. A primit un sfert din suma totala.

Curtea de Conturi a depistat si probleme in evidentele contabile. La Transporturi au fost modificate valorile de inventar ale unor bunuri de aproape 200 milioane de lei.

Totodata, din bugetul Ministerului s-au acordat bani pentru investitii nejustificate la Compania de Drumuri, de 90 de milioane de lei. Din aceasta suma, 4 milioane au fost virate necuvenit Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi doar pentru ca angajatii ministerului au calculat gresit diferenta de curs valutar.

La capitolul Finante, s-a descoperit ca veniturile bugetare au fost supraestimate, iar asta a dus la cresterea deficitului bugetar.

Nereguli s-au gasit si la Loteria Romana, unde conducerea a acordat contracte cu dedicatie. Angajatii companiei nu publicau termenele de depunere a ofertei pentru ca in cursa finala sa ramana doar compania care trebuia sa castige.

Si la Institutul National de Statistica sunt nereguli privind achizitiile publice. Facturile cu probleme insumeaza 7,5 milioane de lei.

La Nuclearelectrica, detinuta de Ministerul Economiei, s-au cheltuit bani pe servicii fictive, iar pentru unele facturi s-au facut plati ilegale, la sume supraevaluate. Potrivit raportului de audit, statul a alocat 1,38 de miliarde de lei pentru o majorare de capital la Nuclearelectrica, dar aceasta nu a avut loc.

Totodata, Fondul de Rezerva Bugetara a fost majorat de zece ori in 2011, alocarile s-au facut fara a exista o justficare pentru urgenta. Principalii beneficiari sunt Ministerul Sanatatii, cu 622 milioane de lei, Ministerul Transporturilor cu 581 milioane de lei si Ministerul Dezvoltarii, cu 150 milioane de lei.

Nici Ministerul Sanatatii nu a scapat de auditul Curtii de Conturi, astfel ca, in 2011, s-au cheltuit ilegal 300.000 de lei, la spitalul judetean din Satu Mare si din Buzau, pe medicamente si hrana pentru persoane care figurau internate in aceste doua unitati, dupa ce acestea au decedat. Banii s-au dus inclusiv pe medicamente eliberate unor persoane decedate, dar care figurau ca internate in spital, potrivit sursei citate.

Cheltuieli cu bunuri si servicii

Ministerul Sanatatii: 750,7 milioane de lei (18% din totalul platilor)

Ministerul Apararii Nationale: 720,6 milioane de lei (17% din totalul platilor)

Ministerul Administratiei si Internelor: 636,7 milioane de lei (15% din totalul platilor)

Blanculescu: Raportul arata putreziciunea statului

Analistul Ionel Blanculescu a precizat, pentru acelasi post de televiziune, ca rapoartele Curtii de Conturi din ultimii ani releva cheltuieli "nejudicioase"

"Controlul Curtii de Conturi releva ca in ultimii ani de zile discutam de aproape zece miliarde de euro pe an, sume care au fost cheltuite in mod fraudulos, neeficient. Insa releva faptul ca aceste rapoarte ale Curtii de Conturi nu ajung cu celeritate la judecata astfel incat responsabilii sa raspunda inclusiv cu averile proprii, cu tot ceea ce au acumulat din fraudarea banului public", a comentat Ionel Blanculescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3128 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Atentzie, romani !

Guvernul din Romanika mareste periodic impozitele si taxele la prostime, fiindca amantele domnilor directori din companiile de stat s-au scumpit, da' merita......
Romani, cat mai suportatzi o conducere de hotzi comunisti/securisti ?!

 

Dar cine-i "boierul" din fruntea C#urtii de Conturi ?

...parca nea'Saniuta,ala care tace ca purceaua in cotet cand se discuta despre flota.Cum se face ca ies la iveala fapte de asemenea gravitate dupa atata-amar de vreme.Miroase a tainuiala.
Se lasa cu puscarie si confiscari de averi sau ne imbatam iar cut apa chioara?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor