Kelemen Hunor, despre buget: Are probleme serioase. Vom discuta cu Dancila

Luni, 04 Februarie 2019, ora 19:13
3768 citiri
Kelemen Hunor, despre buget: Are probleme serioase. Vom discuta cu Dancila
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca forma actuala a proiectului de buget pe 2019 are niste probleme serioase, mai ales in zona administratiei locale. Liderii Uniunii urmeaza sa se intalneasca cu reprezentantii Guvernului.

"Forma actuala a proiectului are niste probleme serioase, mai ales in zona administratiei locale. Nu putem pleca la drum in februarie sau in martie cu un buget si cu un deficit urias la nivelul autoritatilor locale.

Este adevarat ca se lasa 100% din impozitul pe venit la nivelul autoritatilor locale, dar responsabilitatile date cu aceste sume depasesc mult suma care ramane pe plan local. Noi am facut calcule in cateva judete, cateva localitati si de la 60 de milioane in minus pana la 11, 7, 18, 21 milioane sunt multe variante, fiindca tot ceea ce inseamna protectia copilului, tot ceea ce inseamna banii pentru persoane cu handicap, plus personalul neclerical inseamna mult ca si sume ce trebuie platite decat sumele care raman la nivelul local", a declarat, luni, la Parlament, Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii propune recalcularea sumelor, spunand ca "e greu sa pleci la drum cu acest deficit".

"Noi am spus o recalculare, o rediscutare a acestor sume, inclusiv daca se poate sa revenim in ceea ce priveste alocatiile pentru copii si celelalte cheltuieli la nivel central impartite asa cum era pana acum. Aici este o problema si e greu sa pleci la drum cu acest deficit si inca nu mai vorbim de investitii de tot ce inseamna", a apreciat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a anuntat ca se va intalni cu liderii coalitiei de guvernare pentru a discuta despre buget.

"Urmeaza sa discutam cu doamna premier, cu colegii din Guvern si vom decide daca il vom sustine. Legea bugetului este o restanta, nu este proiectul anului 2019. Si cu Liviu Dragnea, si cu Calin Popescu Tariceanu si cu Ludovic Orban, Dan Barna vom discuta.

Colegii mei au avut niste discutii cu domnul Teodorovici, dar nu s-au finalizat cu un rezultat acceptabil din punctul nostru de vedere. (...) Oricum vom avea amendamente la buget", a declarat liderul UDMR.

Primarii municipiilor din tara s-au declarat nemultumiti de alocarea bugetara. Edilii, reuniti in Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), condusa de Robert Negoita, au discutat cu premierul Viorica Dancila la Palatul Victoria.

Primarii au cerut ministrului Finantelor Eugen Teodorovici alocarea unui procent de 30% din bugetul national catre administratia locala, in conditiile in care in prezent sustin ca primesc mai putin de 20%.

Guvernul ar putea amana, pentru vineri, adoptarea bugetului pentru 2019, au declarat surse politice.

Bugetul se face foarte greu. La Dragnea in birou, au venit la negocieri Dancila si Tariceanu

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#UDMR probleme buget 2019 , #buget