Lupta pentru banii europeni: Cine a iesit castigator?

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 08:42
4698 citiri
Lupta pentru banii europeni: Cine a iesit castigator?
Foto: Arhiva

Liderii europeni au fost de acord, vineri, cu o reducere fara precedent a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, cancelarul german, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, reusind sa impuna programul de austeritate pentru urmatorii ani.

In acest proces indelungat, inceput in noiembrie 2012, a avut de pierdut a doua economie a zonei euro, Franta, adepta unui buget mai generos, crescand tensiunile intre presedintele Francois Hollande, Cameron si Merkel.

Europa, slabita de criza, a fost nevoita sa-si ajusteze bugetul, pentru prima data in istorie, dupa ce si guvernele tarilor membre au facut acelasi lucru pe plan national. Pentru perioada 2014 - 2020, va exista o scadere de trei procente fata de intervalul 2007 - 2013. In plus, daca se iau in considerare cifrele propuse initial, in noiembrie, de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scaderea este de 8 la suta.

"Meritul" poate fi revendicat de un singur om, David Cameron, pe care multi il vedeau deja marginalizat in Uniunea Europeana, dupa ce a promis britanicilor ca, daca partidul sau va castiga alegerile urmatoare, va organiza un referendum prin care sa voteze daca mai vor sa ramana in UE sau nu. Insa, contrar sperantelor francezilor si italienilor, prim-ministrul britanic a iesit invingator in lupta pentru banii europeni.

Premierul britanic se intoarce acasa cu o dubla victorie: euroscepticilor le-a confirmat capacitatea sa de a limita ambitiile Bruxelles-ului, considerate invazive. "Eurofililor", le-a demonstrat ca Regatul Unit poate avea o influenta puternica asupra deciziilor in interiorul UE, relateaza Le Figaro.

Dincolo de cifre, sta o lupta politica apriga intre Hollande si Cameron. Joi noapte, de exemplu, presedintele francez a refuzat sa vina la o intalnire cu premierul britanic, in ciuda faptului ca fusese invitat acolo chiar de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Hollande a refuzat chiar sa discute la telefon cu prim-ministrul britanic, potrivit unor surse.

Merkel face cartile

Acest schimb neprietenos intre Franta si Marea Britanie ascunde un plan secund mai ingrijorator pentru viitor: paralizia relatiilor franco-germane.

Angela Merkel l-a asteptat, la randul sau, in zadar pe Francois Hollande sa vina la intalnirea din timpul noptii, desi cei doi lideri se intalnisera in alta parte, mai devreme.

"Fondul problemei este un dezacord politic profund intre Paris si Berlin", a explicat un oficial european. "Acest lucru a afectat, in cele din urma, toata masinaria europeana", a adaugat acesta.

Astfel, in ciuda sperantelor din Paris privind relatia cu Berlinul, negocierea pentru buget este in avantajul lui David Cameron.

Herman Van Rompuy a fost primul care a anuntat incheierea acordului, pe contul sau de Twitter. Pretul? O scadere a bugetului pana la 908 miliarde de euro pentru cheltuieli, foarte aproape de cifra ceruta de britanici, de 905 miliarde de euro, si sub nivelul pe care spera Parisul sa-l impuna, de 913 miliarde de euro.

Chiar daca premierul britanic a avut un cuvant greu de spus, un diplomat a explicat foarte clar cine conduce Europa. "In cele din urma, tot Angela Merkel a inclinat balanta", a conchis acesta.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#buget european 2014 2020, #Angela Merkel buget european, #David Cameron buget UE, #scandal Franta Marea Britanie buget , #buget