M.Cosea: Consiliul Fiscal are dreptate. Guvernul e disperat sa aduca bani la buget

Joi, 15 August 2013, ora 14:25
2410 citiri
M.Cosea: Consiliul Fiscal are dreptate. Guvernul e disperat sa aduca bani la buget
Foto: Guvernul Romaniei

Bugetul pe 2013 a fost conceput pe date iluzorii, nerealiste, in special pe o cota ireala de atragere a fondurilor europene. Cresterea economica este conjuncturala, nu bazata pe politici proactive, asa ca Guvernul va mari taxele si impozitele din disperarea de a colecta fonduri.

Acestea sunt cateva dintre opiniile exprimate de analistul economic Mircea Cosea, invitat de Ziare.com sa "arbitreze" lupta de idei dintre Consiliul Fiscal si Guvern.

Marti, Consiliul Fiscal a prezentat public o analiza cu privire la situatia economica si bugetara pe primele sase luni, cei cinci specialisti sustinand ca rectificarea bugetara incalca mai multe reguli fiscal bugetare si ca ea a fost facuta pe baza unor "proiectii nerealiste". In plus, Consiliul Fiscal semnaleaza "esecul major in absorbtia fondurilor europene" si critica "reducerea cheltuielilor pentru investitii".

Premierul Ponta a respins criticile si i-a ironizat pe membrii Consiliului Fiscal, in incercarea de a minimaliza impactul negativ al analizei.

"Eu va anunt ca bugetul asta nu l-am adoptat, rectificarea, decat dupa ce l-am negociat la fiecare cifra cu FMI si Comisia Europeana. Daca e mai bun domnul asta de la Consiliul de unde e el, mai bun decat FMI si Comisia Europeana, e in regula. (...) Al doilea lucru: tot domnul respectiv spune ca avem o mare problema cu fondurile europene. Chiar avem o mare problema, in sensul in care de la 7% anul trecut suntem la 21% acum. Care e marea problema? Sau imi reprosezi mie ca n-a absorbit Udrea fonduri?", s-a aratat indignat premierul Ponta marti seara, intr-o emisiune de televiziune.

Mircea Cosea da dreptate Consiliului Fiscal.

"Eu ma bucur ca si de data aceasta Consiliul Fiscal a avut o parere pe care a facut-o publica in timp util, pentru ca lumea sa inteleaga de la specialisti (pentru ca acolo in Consiliu sunt specialisti) ce se intampla cu politica bugetara in Romania.

Eu dau dreptate Consiliului Fiscal pentru ca ei au sesizat lucruri care sunt corecte. Ele tin de o anumita discordanta intre capacitatea de absorbtie a impozitelor si taxelor, in vederea colectarii la buget, si sarcinile de finantare pe care bugetul le are pana la sfarsitul acestui an.

Asa cum merg lucrurile in prezent e foarte putin probabil ca obiectivele de investitii pe care guvernul si le-a propus sa fie indeplinite. Ma astept ca unele investitii sa fie reduse sau chiar oprite pana la sfarsitul anului, din lipsa de fonduri", a comentat prof. Mircea Cosea.

Recolta mancata de evaziune si exporturi dependente de piata europeana

Analistul economic subliniaza faptul ca Romania nu are o crestere economica bazata pe politici menite sa relanseze economia, asa cum ar trebui, adica pe investitii si creare de locuri de munca.

"Nu trebuie sa ne amagim prea mult cu rezultatele statistice care au aparut in aceste zile si care arata o crestere economica. E o crestere economica mica (dar nu asta conteaza, ce e in plus e bun) insa e o crestere care se bazeaza pe elemente conjuncturale, care nu sunt expresia sau consecinta unor politici, a unor politici proactive, a unor incercari pe care guvernul le face de a relansa economia.

Este o conjunctura faptul ca avem o recolta bogata la grau, la cereale in general, dar e o recolta care nu aduce in PIB cat ar trebui sa aduca pentru ca exista un indice foarte mare de evaziune in agricultura.

Avem in continuare exportul, care lucreaza ca un motor de crestere economica, dar si el este conjunctural pentru ca depinde de cererile pe cateva piete importante din Europa occidentala, in care noi exportam cu predilectie. Deci, deocamdata, ceea ce sesizeaza Consiliul Fiscal are un indice de realitate foarte insemnat, cu care eu sunt de acord", a precizat Mircea Cosea.

Nu creste numarul locurilor de munca, dar cresc impozitele

In ceea ce priveste politica fiscala, prof. Cosea spune ca Guvernul nu duce o politica de creare de locuri de munca, pentru marirea bazei de impozitare, ci va miza tot pe alimentarea bugetului prin cresterea taxelor si impozitelor.

"Deocamdata, nu putem spune ca politica fiscala pe care guvernul a dus-o pana la aceasta data a asigurat o colectare mai buna a fondurilor la bugetul statului, ca a asigurat, printr-un mediu economic mai favorabil o absorbtie mai buna a fondurilor structurale si mie mi se pare credibila aceasta afirmatie pe care mass-media a pus-o in circulatie si care se bazeaza pe scrisoarea de intentie catre FMI, adica mi se pare credibila o politica de ridicare a unor taxe si impozite in perioada imediat urmatoare.

Poate ca ele nu vor fi la nivelul celor care s-au auzit, poate ca nu vor fi asa cum s-a auzit, pe produse casnice, pe chirii, dar va fi o crestere a taxelor si impozitelor pentru ca guvernul nu reuseste altfel sa isi ridice cota de colectare si sa continue investitiile pe care si le-a propus, si asa foarte, foarte mici.

Asta pentru ca nu exista, si Consiliul Fiscal sesizeaza lucrul asta, o politica reala de creare a locurilor de munca, adica o politica de creare a masei de impozitare, de marire a ei, care e, de fapt, singura garantie ca bugetul ar putea sa fie alimentat altfel decat prin impozite si taxe de la populatie", explica Mircea Cosea.

Incapacitatea de a creste consumul si puterea de cumparare

Acesta mai spune ca Guvernul este disperat sa colecteze bani la buget, dar nu prin politici economice, ci prin impozite conjuncturale, care vor creste si mai mult gradul de evaziune.

"Celelalte impozite care vor fi introduse, pe iahturi, pe blanuri, pe aur, accizele care vor fi introduse sunt paleative, sunt lucruri care arata o oarecare disperare pe care guvernul o are in prezent, in a colecta fonduri. Si ele au un caracter conjunctural, pentru ca astfel de impozite introduse in maniera in care sunt introduse acum, duc la o crestere a gradului de evaziune.

Deocamdata, parerea mea este ca nu avem garantia ca acest an va beneficia de o politica bugetara bine gandita. Ea e orientata, in general, pe filosofia FMI, care are ca baza cresterea impozitelor si taxelor pentru mentinerea echilibrului bugetar, care a devenit un element de lauda. Guvernul se lauda cu faptul ca are un deficit mic si o echilibrare bugetara, dar in spatele acestei echilibrari stau, de fapt, niste efecte perverse destul de complicate: incapacitatea cresterii consumului, incapacitatea cresterii puterii de cumparare, restructurari masive in anumite domenii, si, lucrul cel mai grav in opinia mea, intrarea in 2014 cu o economie care inca nu si-a gasit o forma eficienta de crestere pe politici de crestere economica, si nu pe recolte mai bune, adica pe ploile pe care Dumnezeu le-a dat atunci cand a trebuit pentru grau", a subliniat prof. Cosea.

Fondurile europene? UE a spus ca programele romanesti sunt copy-paste

Si in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene prof. Cosea da dreptate Consiliului Fiscal, precizand ca acestea au crescut, intr-adevar, dar prin deblocarea unor programe si nu la nivelul la care Guvernul promisese.

"Absorbtia pe care premierul o prezinta ca fiind o crestere are un graunte de adevar, si anume acela ca in perioada asta s-a reusit deblocarea unor sanctionari pe care UE le pusese ca urmare a unor deficiente de alocare si a unor fapte de coruptie. Lucrul este bine stiut. In mare parte cresterea se bazeaza pe reluarea anumitor procese de finantare pe fonduri, care fusesera oprite acum un numar de luni. Ele s-au oprit si pe timpul guvernului Boc, si pe timpul guvernului Ponta, dar se datoreaza, si trebuie spus foarte clar, numai guvernului Boc. Pe timpul guvernului Boc s-au blocat si POSDRU si celelalte, iar actualul guvern are meritul ca a deblocat lucrurile.

Dar asta nu inseamna ca s-au atras fonduri europene la nivelul la care ministrul Fondurilor europene a promis si, incepand de la aceasta data, din 15 august, este foarte complicat ca cineva sa isi inchipuie ca a doua parte a anului situatia va fi miraculoasa, o sa creasca absorbtia ca Fat-Frumos si va functiona planul de investitii si de locuri de munca pe care guvernul l-a pus in circulatie la sfarsitul lunii iulie si care prevedea intr-o maniera aproape absurda crearea de 50.000 de locuri de munca si atragerea a 10 miliarde de euro de la fondurile comunitare", a opinat prof.Cosea.

De ce nu reuseste Romania sa absoarba banii europeni?

"Nu exista inca o clarificare a metodelor si a modurilor de atragere a fondurilor. Au fost si multe esecuri, uitati-va ce s-a intamplat la Bruxelles, ministrul Bugetului si ministrul Fondurilor europene au avut pareri contrare, nu au putut sa se puna de acord, iar Uniunea Europeana a dat cel mai acid comunicat in legatura cu profesionalismul romanesc, spunand ca programele romanesti sunt copy-paste", a explicat acesta.

In concluzie, Consiliul Fiscal are si in privinta fondurilor europene - Guvernul Ponta si-a bazat bugetul pe acest an pe o fantezie.

"Putem sa spunem ca nici pe departe nu s-a ajuns la ce s-a promis. Consiliul Fiscal are dreptate, pentru ca bugetul pe 2013 a fost conceput pe o cota ireala de atragere a fondurilor comunitare. Este o imagine foarte tulbure asupra posibilitatii de incheiere corecta a acestui an, atata timp cat ai prevazut niste intrari, pe care ai facut o planificare a investitiilor, dar care intrari sunt aproape imaginare, pentru ca ele pana la aceasta data nu au venit si nici nu mai e timp sa vina de acum inainte.

Asta este observatia Consiliului Fiscal si este foarte buna. Bugetul a fost elaborat pe niste date iluzorii, nu au fost date corecte, nu au fost date realiste", a conchis Mircea Cosea.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Consiliul Fiscal rectificare bugetara, #Consiliul Fiscal fonduri europene, #Consiliul Fiscal Ponta buget , #buget