Ziare.com

Ministerul de Finante propune a doua rectificare bugetara, cu un deficit de 2,97% si PIB de 949,6 miliarde lei

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 23:30

   

Ministerul de Finante propune a doua rectificare bugetara, cu un deficit de 2,97% si PIB de 949,6 miliarde lei
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, miercuri seara, ca a elaborat proiectul celei de a doua rectificari bugetare din acest an, cu incadrarea in tinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

"Rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, fata de 907,9 miliarde de lei cat s-a estimat la fundamentarea bugetului initial pe acest an si fata de 945 miliarde de lei cat s-a estimat la elaborarea primei rectificari bugetare.

Astfel, proiectul de rectificare bugetara are in vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majoreaza, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei", au anuntat reprezentantii Finantelor.

S-au asigurat fonduri suplimentare pentru:

  • MFP - Actiuni Generale de 2,69 miliarde de lei din care un miliard de lei dobanzi, 671,6 milioane de lei pentru contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene (UE) si 700 de milioane de lei la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului;
  • Ministerul Muncii si Justitiei Sociale de 787 de milioane de lei, in principal pentru alocatii de stat pentru copii si drepturi pentru persoane cu handicap;
  • Ministerul Sanatatii de 211,5 milioane de lei, in principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat in cazul centrelor de permanenta, a unitatilor si compartimentelor de primiri urgente.

In plus, alte venituri suplimentare primesc:

  • Ministerul Justitiei, de 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal;
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice de 85,2 milioane de lei per sold.

S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finantare externa nerambursabila aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operational Regional), de 98,42 milioane de lei, mai arata sursa citata.

Alte fonduri suplimentare au primit:

  • Ministerul Afacerilor Interne, de 70,6 milioane de lei per sold, in conditiile in care au fost identificate economii la cheltuielile de personal si au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat;
  • Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se majoreaza la cheltuieli cu suma de 600 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale, a medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale cu scop curativ;
  • Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat: se majoreaza la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei;
  • Bugetului Asigurarilor pentru Somaj:se majoreaza la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.

Citeste si: CE inaspreste recomandarile economice pentru Romania: Guvernul nu a luat masuri, vom avea cel mai mare deficit din UE.

De unde se taie

Diminuari au fost operate avand in vedere gradul de executie a cheltuielilor, in principal, la proiectele finantate din fonduri europene la: Ministerul Transporturilor (1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetarii si Inovarii (228,9 milioane de lei), Ministerul Educatiei Nationale (198 de milioane de lei), Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (164,9 milioane de lei), Ministerul Finantelor Publice (128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor si Padurilor (95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (71,6 milioane de lei) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (49 de milioane de lei).

Proiectul de rectificare a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale si poate fi consultat pe site-ul MFP la rubrica Transparenta decizionala, precizeaza Ministerul Finantelor.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Evident

Educatia oricum nu atinge 6%. Asa ca... ce mi-e 3.1 sau 3.2%... La urma urmei, avem scoli de secolul XXII, cu dotari nevisate prin vestul Europei. Iar invatamantul superior si cercetarea-s peste ceea ce viseaza Universitatile de top.
Cat despre fondurile europene, 0 apeluri lansate = 0 fonduri investite. Prin urmare, liber la "rectificat".
Ma intreb insa ce rost o mai avea acest minister?

 

A mai aparut gindacul ala pe tricolor ?

.

Winter is commming. 1 miliard la fondul de rezerva al guvernului.

De ce daca mai este o luna pina la sfarsitul anului se aloca la fondul de rezerva al guvernului o suma de 700 milioane lei? Viscol la kisselef?

 

Ca sa aiba de unde fura.

Asta e!

Interesant

Deficitul bugetar de 2.97 % inseamnă bani pe care statul ii imprumută pentru ca mafiotii PSD sa-si satisfaca promisiuni electorale care mimeaza bunastarea și sa-și asigure astfel un confort de putere pe termen scurt care sa le permita mutilarea legilor justitiei astfel incat mafiotii PSD sa scape de puscarie.

 

De fapt, deficitul ala e mai mare. Statistica stie de ce

Guvernul il tine in limita de 3% prin PIB-ul, pentru ca statistica creste PIB-ul ca pe o paina calda, de la luna la luna. Ca PIB-ul ala e doar o cifra pe hartie si hartia suporta orice. Ia uite cresteri: estimat initial - 907,9 miliarde de lei, prima rectificare 945 miliarde de lei, a doua rectificare 949 miliarde de lei si tot asa.

"Dati-mi un PIB mai mare", striga prim-ministru la subalterni. Si subalternul se executa. Poate nu stiati, pe 12 aprilie 2018, Institutul National de Statistică a trecut si legislativ in coordonarea prim-ministrului.

E o cale simpla de a imprumuta mai multi bani (pentru cheltuielile curenta, da? adica salarii, pensii, asistenta sociala, nu mai visati la spitale, scoli, autoastrazi sau cai ferate) incercand totusi sa ii pacaleasca si constrangerea aia externa cu deficitul de 3% din PIB.

PSD impinge sume uriase in electorat si in clientela politica, ca sa nu cada de tot in sondaje, urmand ca nota de plata sa o plateasca prostii aia care mai raman sa lucreze in tara si copiii lor. Discutam de aproape 30 de miliarde de lei imprumutati anual pe care trebuie sa ii plateasca cineva, pana la urma.

Nu suntem noi primii care au inventatu suveica asta. Grecii au facut-o cu 20 de ani inaintea noastra. Si ia uite ce "bine" o duc acum, cand a venit momentul platii. Acum nu mai zice nimeni in Grecia ca de vina au fost politicienii si electoratul care a pus botul la asta, de vina sunt bancile, americanii, Soros si asa mai departe.

nu stiu cui folosesc

minciunile astea
masa de manevra nu este interesata si nici nu intelege iar ceilalti nu pot fi pacaliti
poate doar asa... pentru ei, sa se simta cu margele
happy thanksgiving!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor