Multiple ministere pentru economie: Eficienta sau satisfacerea orgoliilor politice?

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 07:14
3088 citiri
Multiple ministere pentru economie: Eficienta sau satisfacerea orgoliilor politice?
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce toate tarile din Europa si nu numai incearca sa reduca aparatul de stat si, implicit, si cheltuielile alocate acestuia, in Romania, Guvernul Ponta II ar putea avea circa 27 de membri.

Premierul Victor Ponta sustine ca majorarea numarului de ministere nu va duce si la cresterea numarului de angajati, respectiv a cheltuielilor.

"Avem finalizata si structura Guvernului, secretarul general Moraru (Ion Moraru - n.red.) are pregatita si ordonanta de sambata si partea logistica, astfel incat, indiferent de restructurari, de reimpartiri ale portofoliilor, nu se sporeste numarul de angajati nici macar cu un om", a spus premierul, la inceputul ultimei sedinte a Guvernului Ponta I.

"Dimpotriva, aveti ocazia prin aceste restructurari, acolo unde sunt prea multi si care nu fac nimic si care au fost angajati doar ca sinecura politica, sa le multumiti si sa ii trimiteti la munca. Nu se angajeaza niciun om nou, nu se primesc bani in plus la fondul de salarii", a mai adaugat Ponta.

Pe de alta parte, analistii sustin ca majorarea cheltuielilor cu personalul este inevitabila, iar impartirea ministerelor este ineficienta.

Pe domeniile ce tin de economie, potrivit surselor, ar putea exista ministere pentru Buget, Finante, Economie, Energie, Comunicatii, Dezvoltare Regionala, Industrie si Comert, Fonduri Europene, Mediu, Marile Lucrari Publice, Agricultura, Transporturi, Paduri si Ape, IMM-uri si Mediul de Afaceri.

"Tine, in primul rand, cont de schema politica din alianta, si nu de economie. Am impresia ca s-a facut o astfel de impartire pentru ca fiecare participant la aceasta coalitie sa poata sa aiba o acoperire, in functie de revendicarile pe care le au", a declarat analistul economic Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, Ministerul Finantelor nu ar fi trebuit separat de Buget, deoarece metoda a mai fost incercata in anii 1990, fara succes. In plus, unul dintre ministere ar fi la PSD, iar celalalt la PNL, respectiv doua viziuni diferite, care ar putea avea probleme in a se coordona.

"Depinde foarte mult de persoana care este intr-un domeniu sau altul. De exemplu, Maria Grapini fara indoiala ca va incerca sa faca mai multe pentru IMM-uri, ca si pana acum. Faptul ca exista un minister pentru IMM-uri ii da pozitia si vizibilitatea necesara. Dar asta nu inseamana ca in ansamblul general al structurilor ministeriale va reusi sa invinga si sa combata si sa creeze toate aliantele necesare pentru a promova anumite proiecte", a comentat si analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

El sustine ca o problema majora o va reprezenta prioritizarea proiectelor in cadrul ministerelor. "Daca aduni proiecte publice de dimensiuni mari, intervin potentiale conflicte cu ministerele de ramura. Inevitabil vor aparea niste tensiuni, pentru ca beneficiarul nu este Ministerul Marilor Lucrari, ci o alta autoritate si care, in mod normal, ar fi vrut sa aiba un cuvant de spus", a adaugat Dochia.

Ce varianta ar fi mai buna?

Cei doi analisti sunt de parere ca ar trebui un guvern mult mai restrans, cu putine schimbari in privinta numarului de ministere.

"Ministerul Energiei s-ar justifica si cred ca ar trebui sa ramana asa. Romania inca nu a atins o independenta energetica si aici trebuie puse in aplicare anumite masuri pe specific de energie", a explicat Cosea. Pe de alta parte, un minister pentru Marile Proiecte nu mare justificat, avand in vedere ca aceste proiecte vor fi din diverse domenii.

De asemenea, analistul este de parere ca nu ar trebui sa existe un minister al Fondurilor Europene, un segment ce ar putea fi doar un departament in cadrul Ministerului de Externe.

"In general, mi se pare ca este o fragmentare prea mare, ca este o foarte complicata problema de punere de acord a acestor ministere, mai ales ca apartin unor partide diferite, cu ideologii diferite", a opinat Cosea.

Nu in ultimul rand, el este de parere ca nici un minister al IMM-urilor si Mediului de Afaceri nu isi are rostul, deoarece politica pentru IMM-uri nu poate fi stabilita separat de politica economica generala.

La randul sau, Aurelian Dochia este de parere ca simpla infiintare a unui minister nu va ajuta la rezolvarea problemelor din economia romaneasca.

"Diavolul sta in detalii. Nu faptul ca am facut o lista de ministere ne rezolva problemele. Depinde foarte mult de oamenii care vor fi acolo, de cum va functiona colaborarea intre ei, de dinamica generala a Guvernului, sunt multe lucruri care intervin si care pun sub semnul intrebarii eficienta structurilor", a conchis Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Guvern Ponta ministere noi, #Victor Ponta guvern ministere, #ministere economie Guvern Ponta , #buget