Noul ministru de Finante anunta cifrele de baza si cand e gata bugetul pe 2016

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:23
2837 citiri
Noul ministru de Finante anunta cifrele de baza si cand e gata bugetul pe 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit ESA de 2,95%, contine majorarea salariilor bugetarilor cu 10% si toate celelalte acte normative in vigoare si va fi transmis Parlamentului in jurul datei de 10 decembrie, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

"Am aprobat ieri (miercuri - n.red.) in sedinta de guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmeaza ca ministerele sa finalizeze partea de anexe la buget, apoi il vom pune in discutie publica, il vom aproba si il vom trimite la Parlament. Speram ca toate astea sa se intample undeva pana in 10 decembrie.

Anuntul lui Ciolos, dupa ce Iohannis a promulgat legea care majoreaza salariile bugetarilor

Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai putin aceleasi (cu cele anuntate de vechiul Guvern - n.red.). Pe partea de cheltuieli, am introdus cresterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, in acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative in vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare", a mai pus noul ministru.

Potrivit acesteia, bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit in termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.

Cand ar putea fi aprobat bugetul pe 2016

In ceea ce priveste posibilitatea de a amana aplicarea unora dintre masurile de relaxare fiscala anuntate de fostul Executiv, noul ministru a spus ca actualul Guvern pune accent pe stabilitate si predictibilitate, iar o amanare a unor reduceri de taxe ar fi fost primita prost de mediul de afaceri.

"Ceea ce noi dorim este sa asiguram o stabilitate si o predictibilitate fiscala. Pentru ca exact acestea vor duce la cresterea increderii mediului de afaceri si, in general, a consumatorilor in economia romaneasca, va stimula investitiile si in cele din urma vor duce la o crestere economica si la o convergenta reala care, in cele din urma, se va simti in mai multi bani in buzunar, intr-un standard de viata mai ridicat.

Amanarea masurilor, in special in zona de relaxare fiscala, cred ca ar fi fost extrem de prost primita de mediul de afaceri", a subliniat Anca Dragu.

Relaxarea fiscala din 2016

Principalele masuri fiscale care vor intra in vigoare anul viitor se refera la reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitarii microintreprinderilor si scutirea de la plata impozitului pe profit pentru invatamantului preuniversitar.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit de 2,8% din produsul intern brut pe cash, ceea ce corespunde unui deficit de 2,95% din PIB pe ESA in conditiile unor venituri estimate la 227,3 miliarde de lei, respectiv 30,5% din PIB si ale unor cheltuieli de 248,2 miliarde de lei reprezentand 33,3% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor prezentate in 18 noiembrie.

Bugetul are la baza o crestere economica de 4,1%. Produsul intern brut este estimat la 746,6 miliarde de lei. Inflatia medie anuala luata in calcul este 0,5% iar cursul mediu leu/euro este 4,44.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#buget 2016, #proiect buget 2016 Ministerul de Finante , #buget