O noua propunere pentru bugetul UE - Administratia Prezidentiala

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:22
2887 citiri
O noua propunere pentru bugetul UE - Administratia Prezidentiala

Administratia prezidentiala a anuntat, joi, ca negocierile pentru bugetul Uniunii Europene au ajuns intr-un nou punct.

Potrivit comunicatului publicat pe site, se va discuta despre o noua propunere de buget, care va tine cont de pozitiile tuturor statelor implicate.

"Ca urmare a presiunii tarilor contributoare nete si a discutiilor care au loc in cursul zilei de astazi intre, pe de o parte, presedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, si, pe de cealalta parte, sefii de stat si de guvern ai statelor membre, este de asteptat sa fie prezentata o noua propunere de buget", se arata in comunicat.

Aceasta ar urma sa tina cont de solicitarile tarilor contributoare de reducere a contributiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar si de solicitarile tarilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odata cu intrarea in vigoare a bugetului.

Potrivit documentului citat, propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE 2014 - 2020 nu mai este de actualitate din data de 14 noiembrie, cand a fost inaintata o noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

De asemenea, se arata ca in prezent liderii Uniunii Europene poarta negocieri raportandu-se la propunerea lui Herman Van Rompuy, discutata si in cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) de marti, reuniune in cadrul careia si-a exprimat pozitia oficiala si un reprezentant al Guvernului Romaniei.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca noua propunere de constructie a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene este sustinuta in acest moment si de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care negociaza impreuna pe aceasta formula cu statele membre.

Incep negocierile pentru bugetul UE - care sunt cerintele?

Initial, Comisia Europeana a propus un buget de 1.030 de miliarde de euro, insa mai multi oficiali europeni si state membre au cerut reducerea plafonului cu 50 de miliarde de euro, pana la 200 de miliarde de euro.

Un scenariu vehiculat implica scaderea din buget a 75 de miliarde de euro, idee formulata de Rompuy, care ar urma sa afecteze in special nivelul fondurilor de coeziune si pentru agricultura. Intr-un astfel de scenariu, Romania ar pierde aproximativ 8 miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de circa 47 de miliarde euro.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, presedintele Van Rompuy urmeaza sa prezinte joi seara, la inceputul reuniunii oficiale a Consiliului European, o noua propunere de buget, in conditiile in care mai toate tarile membre au obiectii importante fata de cea aceasta propunere.

Intr-un memorandum avizat de Guvern se sustine ca Romania ar trebui sa foloseasca dreptul de veto daca presedintele Consiliului European mentine o pozitie ferma legata de reducerea alocarilor, mizandu-se pe o renegociere in 2013.

Si alte state au amenintat direct sau indirect ca isi vor folosi dreptul de veto, printre ele aflandu-se Marea Britanie, Franta, Danemarca, Austria, Suedia si, recent, Italia.

Premierul britanic David Cameron a cerut mentinerea cheltuielilor europene la nivelul din 2011, estimate la 886 miliarde de euro, dar si a rabatului asupra contributiei Marii Britanii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca propunerea Comisiei nu mai este subiect de discutie, avand in vedere pozitia tarilor donatoare care vor reduceri ale acesteia variind intre 100 si 200 de miliarde de euro.

Cum se imparte Europa, din cauza bugetului

- trei tari care cer reducerea drastica a bugetului (Finlanda, Marea Britanie, Olanda)

- noua tari care accepta o anumita reducere a bugetului, ca rezultat al unui compromis rezonabil (Germania, Suedia, Danemarca, Franta, Italia, Austria, Luxemburg, Belgia, Irlanda)

- 15 tari care vor mentinerea bugetului in limitele actuale, propuse de Comisia Europeana (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta).

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#propunere buget UE, #Consiliul Europei buget UE, #discutii buget UE , #buget