Parlamentul a aprobat bugetul pe 2018: Cine primeste mai multi bani decat in varianta Guvernului

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 12:43
4672 citiri
Parlamentul a aprobat bugetul pe 2018: Cine primeste mai multi bani decat in varianta Guvernului
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul, reunit in sedinta comuna, a adoptat vineri cu 255 de voturi "pentru" si 95 de voturi "impotriva" legea bugetului de stat pentru anul 2018.

Fata de proiectul aprobat initial de Guvern, Parlamentul a suplimentat bugetele mai multor institutii.

Cea mai mare suma, 350 de milioane de lei, a fost transferata fondului de rezerva al Guvernului, iar banii au fost luati din bugetul alocat pentru contributia Romaniei la Uniunea Europeana.

Astfel, au fost acordate 60 de milioane de lei in plus Secretariatului General al Guvernului pentru finantarea cultelor religioase si alte 5 milioane pentru minoritati.

De asemenea, Ministerul Culturii a primit in plus 8 milioane de lei pentru construirea monumentului Unirii de la Alba Iulia.

Tot 10 milioane de lei in plus a primit si Ministerul Energiei pentru un program de cercetare in domeniul nuclear.

Radioul public a primit 3 milioane de lei in plus fata de ce daduse Guvernul initial.

Tot cu 3 milioane de lei a fost majorat si bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

Nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala a primit 2 milioane de lei in plus fata de varianta aprobata initial de Guvern.

In schimb, plenul reunit al Parlamentului a respins, luni, amendamentul adoptat vineri in Comisiile de Buget-Finante privind cresterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale.

Amendamenul adoptat initial in comisii stabilea ca: "In anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 si art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe venit, cu exceptia impozitului din venituri din pensii, estimat a fi incasat la bugetul de stat se repartizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale astfel: a) 18% la bugetul local al judetului; b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 15,2% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet".

Amendamentul a fost depus de catre senatorul PSD Eugen Teodorovici, PNL, USR, PMP si UDMR, dar a fost respins in plenul Parlamentului.

Proiectul de buget pentru 2018 a fost construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

In proiectul de buget au fost prevazute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanta pentru toti salariatii din sistemul public, cresterea salariului minim si mediu net in intreaga economie (public si privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% si a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Parlament adoptat buget 2018 , #buget