Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat, pe articole

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 23:05
1423 citiri
Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat, pe articole
Foto: Realitatea TV

Deputatii si senatorii au finalizat, luni seara, dezbaterea si votul pe articole, urmand ca marti sa se intre in dezbaterile pe anexele legii, incepand cu ora 9:00.

Dupa circa cinci ore de dezbateri si doua pauze de consultari, parlamentarii au dat un vot pe articole asupra Legii bugetului, cu 142 de voturi pentru si 46 contra.

Plenul a adoptat un singur amendament, al deputatului PD-L Petru Calian, care prevede ca Posta Romana va primi un comision negociabil de pana la 1,05% din valoarea drepturilor de asistenta sociala pe care aceasta companie le va livra la domiciliul beneficiarilor in 2011. In proiectul initial, comisionul era de 1%, iar in comisiile de buget-finante amendamentul lui Calian fusese respins.

Un moment mai tensionat a fost provocat de respingerea a patru amendamente ale opozitiei care fusesera admise in comisiile de specialitate, opozitia invocand o intelegere cu ministrul de Finante pentru a debloca lucrarile, intelegere pe care ministrul Gheorghe Ialomitianu si arcul guvernamental au incalcat-o.

"E o chestiune de lasitate, e o chestiune de lipsa de onorabilitate in Parlamentul Romaniei", a apreciat senatorul PSD Titus Corlatean. Ialomitianu a admis existenta acestei intelegeri, sustinand in schimb ca ea viza doar dezbaterile din comisii, nu si cele din plen. "Eu nu am spus ca aceste amendamente trec in plen, nu pot eu sa spun plenului ca aceste amendamente trec sau nu", s-a aparat ministrul.

De asemenea, au fost respinse prevederile unui capitol nou introdus in comisie la initiativa parlamentarilor PNL care prevedea un impozit simplificat, de 3%, pe cifra de afaceri a IMM-urilor. Din nou, amendarea a fost respinsa de plen.

"Intr-adevar, s-a vorbit de introducerea unui impozit simplificat de 3% pe cifra de afaceri, dar locul impozitelor este in Codul Fiscal, nu intr-o lege a bugetului. Oricum, Guvernul vrea sa introduca acest impozit in Codul Fiscal din ianuarie 2011", a spus Ialomitianu.

In schimb, deputatul PNL Daniel Chitoiu i-a atras atentia ministrului ca guvernul Boc a introdus impozitul forfetar tot printr-o lege a bugetului, fapt ce a avut consecinte dramatice asupra IMM-urilor, multe dintre ele intrand in faliment.

Dupa votul pe articole dat pe textul propriu-zis al legii, fara anexe, presedintele de sedinta Ioan Oltean (PDL) a suspendat lucrarile pana marti dimineata.

"Am epuizat legea pe articole. Conform intelegerii intre liderii de grup, sedinta se suspenda aici", a anuntat Oltean precizand ca lucrarile se reiau marti, de la ora 9:00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#buget 2011, #legea bugetului Parlament, #buget adoptat articole , #buget