Ponta: Reducerea CAS cu 5%, din octombrie. FMI nu este de acord

Joi, 12 Iunie 2014, ora 18:44
5800 citiri
Ponta: Reducerea CAS cu 5%, din octombrie. FMI nu este de acord

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, de la Palatul Victoria, ca guvernul a decis scaderea CAS cu 5% de la 1 octombrie, dand asigurari ca nu vor fi crescute taxele si impozitele.

Anuntul a fost facut in conditiile in care delegatia FMI, prezenta pentru negocieri la Bucuresti, nu si-a dat acordul cu privire la aceasta masura.

Victor Ponta a precizat ca se intentioneaza punerea in aplicare in perioada urmatoare a unui "model economic diferit" de cel aplicat pana in 2012, cand a preluat mandatul.

"Consideram ca reducerea CAS cu 5% trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem lucrul acesta", a subliniat seful Executivului, adaugand ca masura poate fi sustenabila.

De asemenea, Victor Ponta a anuntat ca proiectul de lege privind reducerea cu 5% a CAS pentru ultimul trimestru, incepand cu 1 octombrie, va fi trimis la Parlament, iar data a fost aleasa pentru ca exista "capacitatea de a acoperi impactul negativ pe care aceasta reducere il va avea".

"In acest fel nu trebuie sa crestem niciun fel de taxa, niciun fel de impozit", a mai sustinut Victor Ponta, estimand impactul asupra bugetului la 850 de milioane de lei, bani care, a afirmat el, se gasesc in buget.

"Nu marim deficitul bugetar, nu crestem taxe sau impozite", a subliniat inca o data premierul, angajandu-se, in numele coalitiei de guvernare, ca proiectul de lege va fi votat in Parlament, astfel ca "legitimitatea politica va fi deplina". In acest context, presedintele PSD si-a exprimat speranta ca si Opozitia va vota acest proiect de lege, astfel incat el va fi "expresia unui consens politic".

Pe de alta parte, premierul a explicat ca acordul pe care Romania il are cu CE, FMI si Banca Mondiala ramane "functional, nu se intrerupe, nu se reziliaza, nu se denunta", adaugand ca discutiile cu FMI se vor relua in noiembrie, cand va fi abordata constructia bugetului pe anul viitor, astfel incat Romania sa isi pastreze toate tintele macroeconomice.

"Aceasta decizie ne-o asumam ca guvern si o vom sprijini in privinta implementarii", a mai spus Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca FMI si-a dat acordul cu privire la reducerea CAS, premierul a raspuns: "Nu", dar a precizat ca institutiile internationale trebuie sa stie doar ca Romania ramane in tintele macroeconomice pentru 2014, tinte pe care le va respecta.

"Nu e niciun acord, niciun dezacord", a adaugat premierul, reamintind situatia din 2010, cand Guvernul Romaniei a fost cel care a decis taierea salariilor si pensiilor, nu FMI.

"Ei ne cer un singur lucru: sa ne pastram obligatiile asumate si sa continuam reformele structurale. Si sa imbunatatim managementul", a continuat seful Executivului.

Intrebat ce sanse sunt ca masura de reducere a CAS cu 5% sa se poata prelungi si in 2015, Victor Ponta a replicat: "Nu e masura temporara, nu e pana la finalul anului!".

"Avem acoperite resursele in bugetul pe 2014, nu avem cum in 2015, pentru ca nu exista bugetul pe 2015, dar in 2014 impactul e acoperit prin incasarile pe care le avem la buget", a completat acesta.

Ce spune ministrul Finantelor

Victor Ponta a parasit conferinta de presa lasand-o pe Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, sa raspunda la intrebarile tehnice ale jurnalistilor.

Aceasta nu a putut sa explice de ce FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS, daca exista bani la buget.

"Au fost negocieri destul de dificile, dar am insistat mult sa facem aceasta masura, dar sa nu punem in locul ei o masura care sa raneasca mediul de afaceri, in schimb. Am discutat mai multe scenarii.

Am fost de acord cu principiul ca trebuie sa stam in tinta de deficit. Am ajuns la concluzia ca e mai intelept sa aplicam de la 1 octombrie, impactul e mult mai redus, ne putem permite acest lucru si din incasarile bugetare. Deocamdata, pe primele 5 luni s-a cheltuit sub asteptari (...) avem mai multe buffere care, la 1 octombrie, daca celelalte solutii nu merg, se pot accesa", a raspuns Ioana Petrescu, subliniind ca reducerea CAS cu 5% la angajator "se poate acoperi pe ultimele trei luni".

De asemenea, aceasta a confirmat faptul ca delegatia FMI va reveni la Bucuresti si in noiembrie, cand se va discuta proiectul de buget pe anul viitor. "Ne angajam ca acel buget sa indeplineasca tintele de deficit. Vom continua aceasta masura, dar deciziile vor fi luate pe noul buget", a explicat ministrul de Finante.

Ioana Petrescu a fost intrebata ce s-a schimbat in ultimele zile, din moment ce reducerea CAS nu se aplica de la 1 iulie, asa cum ea insasi a anuntat in urma cu doua saptamani, cand spunea ca "prioritatea zero" pentru ea este ca masura sa se aplice de luna viitoare. Ministrul nu a putut preciza decat ca acela a fost "planul initial", dupa care a reluat argumentele prezentate anterior.

Intrebata daca in acest moment acordul cu FMI este suspendat, ca data trecuta cand delegatia Fondului a plecat de la Bucuresti fara sa se inteleaga cu guvernul, Ioana Petrescu a subliniat ca acordul este in derulare.

"Acordul cu FMI este in derulare, top-up raman acele zece procente procentuale. Vor veni si in iulie sa ne ajute cu rectificarea bugetara, si in noiembrie sa discutam pentru bugetul pe 2015. Acordul e inca in derulare", a incheiat Ioana Petrescu, dupa care a parasit sala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Ponta reducere CAS octombrie, #Ioana Petrescu reducere CAS, #scadere CAS , #buget