Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 12:37
3163 citiri
Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca negocierile Guvernului cu delegatia FMI privind bugetul pentru anul 2015 se vor incheia marti, iar proiectul va fi trimis vineri Parlamentului.

De asemenea, prim-ministrul a precizat, intr-o conferinta de presa, ca va propune si un calendar parlamentarilor in acest sens.

Astfel, senatorii si deputatii ar urma sa dea votul final pentru bugetul pe anul viitor duminica, 21 decembrie, cand Parlamentul oricum se reuneste in sedinta comuna cu ocazia depunerii juramantului de catre presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis.

"In cursul zilei de luni, marti cel tarziu, finalizam negocierile cu partanerii internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe liniile principale pe care le-am anuntat, si anume ca nu se adauga niciun fel de taxa sau impozit si ca se acopera toate masurile de crestere economica si protectie sociala pe care le-am anuntat deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit, indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati", a declarat Victor Ponta, dupa incheierea sedintei BPN al PSD.

Premierul a anuntat ca "bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata, dupa ce finalizam toate amanuntele tehnice, catre Parlament".

"Daca vineri dimineata pleaca catre Parlament, dupa o sedinta pe care o vom avea probabil vineri, la ora 09:00, Parlamentul are timp sa isi indeplineasca propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea in comisii si adoptarea in plen", a explicat acesta.

Seful PSD a mentionat ca Guvernul va propune si un calendar in acest sens, care urmeaza sa fie aprobat de conducerea Parlamentului.

"Propunem un vot final pe buget in data de 21 decembrie, zi in care oricum Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru depunerea juramantului de catre noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis", a spus Ponta.

Prim-ministrul a adaugat ca, dupa finalizarea negocierilor cu partenerii internationali, "intentionez sa prezint proiectul de buget grupurilor noastre parlamentare si grupurilor Opozitiei", inclusiv sa il sune pe co-presedintele PNL, Vasile Blaga.

Ponta a declarat ca intelege decizia politica a PNL de a vota impotriva proiectului de buget pe 2015, "dar toti parlamentarii trebuie sa cunoasca prevederile bugetului".

El a subliniat ca masurile legate de Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si legea redeventelor trebuie sustinute atat de Putere, cat si de Opozitie, "pentru a asigura predictibilitatea si stabilitatea in anii ce urmeaza".

"Vreau sa dovedim capacitatea Romaniei de a fi stabila din punct de vedere fiscal pe o perioada care sa depaseasca un ciclu electoral", a incheiat premierul.

Deficit de 1,4%, acceptat de FMI

Anuntul premierului vine dupa ce Fondul Monetar International ar fi renuntat la ideea ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie de 0,9%, acceptand nivelul propus de Guvern, de 1,4%.

FMI merge pe mana Guvernului: Accepta un deficit de 1,4%

In consecinta, discutiile legate de bugetul pe 2015 vor incepe de la cifra inaintata de Executiv, arata Digi 24. O noua runda de negocieri se va purta, luni, de la ora 14.00.

S-ar putea ca dupa aceste discutii sa se ajunga chiar la un deficit mai mare, in jur de 2%, deoarece reprezentantii Guvernului spun ca au nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile pentru anul viitor, legate de cofinantarea priectelor din bani europeni, precum si pentru sustinerea masurilor sociale promise.

Decizia FMI vine dupa ce surse guvernamentale au afirmat ca premierul Victor Ponta a avut o scurta intrevedere, luni dimineata, la Palatul Victoria cu delegatia creditorilor internationali pe tema proiectului de buget pe anul viitor.

Ponta, Petrescu si Valcov s-au intalnit cu reprezentantii FMI - surse

Seful Executivului a reafirmat, sambata, dupa o runda esuata de negocieri, ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4% in negocierile cu finantatorii externi.

Ponta: FMI se descarca pe elevul din ultima banca

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ponta buget Parlament, #trimitere buget Parlament vineri, #vor final buget , #buget