Premiera: Alesii USL nu au amendamente la buget

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 16:17
3137 citiri
Premiera: Alesii USL nu au amendamente la buget
Foto: Realitatea TV

In premiera in Parlament, alesii USL nu vor depune niciun amendament la bugetul pentru 2013, care va fi votat saptamana viitoare.

Decizia ar fi fost luata de conducerea USL, informeaza Realiatatea TV. Unul dintre motive poate fi acela ca Opozitia a depus mii si mii de amendamente, ceea ce va intarzia votul in Parlament.

Daca pentru fiecare propunere a alesilor PDL, PPDD si UDMR ar fi alocat un singur minut, atunci ar fi nevoie de o saptamana, doar ca sa fie trecute in revista toate, arata calculele jurnalistilor Digi24.

Miza acestor amendamente nu este sa determine Guvernul sa faca modificari de substanta in structura bugetului, pentru ca USL are majoritate in Parlament, asadar bugetul poate trece exact in forma dorita de Executiv.

PDL va depune 9.000 de amendamente la bugetul pe 2013

Parlamentarii din Opozitie vor sa ii sicaneze si sa arate ca nici social democratii nu sunt in stare sa onoreze si sa voteze pozitiv solicitari facute in alti ani si adresate Guvernului Boc.

Ce prevede bugetul pe 2013

Bugetul Romaniei pe anul 2013 a fost adoptat, miercuri, de catre Guvern.

Bugetul pe 2013 a fost adoptat de Guvern (Video)

Acesta este bazat pe o crestere economica de 1,6% si se estimeaza ca cheltuielile vor fi de 128 miliarde de lei, iar veniturile vor creste la 98 miliarde de lei. Deficitul rezultat este de 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).

Incasarile din TVA sunt estimate la 52,95 miliarde lei, in crestere cu 2,26% fata de 2012, suma din care se aloca 14,64 milioane lei pentru bugetele locale.

Pe de alta parte, cheltuielile de personal se ridica la 19,55 miliarde lei, mai mari cu 13,98% fata de anul trecut, iar cele cu bunuri si servicii la 4,33 miliarde lei, cu 2,97% mai mici, potrivit proiectului remis Ziare.com.

Cursul mediu anticipat de Guvern este de 4,5 lei, iar inflatia la 4,3%.

Guvernul isi propune sa ajunga la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune nerambursabile pana la sfarsitul anului 2015 in intervalul 50 - 80 %, bani europeni utilizati si returnati de Comisia Europeana.

Nivelul estimat al datoriei guvenamentale brute conform metodologiei UE pentru sfarsitul lui 2012 este de 38,1% din PIB in timp ce datoria guvernamentala neta, reprezentand datoria guvernamentala bruta diminuata cu rezerva in valuta la dispozitia Trezoreriei statului este estimata la 35,5% din PIB.

Pentru sfarsitul anului 2013, pe fondul unui deficit bugetar sub 3% din PIB, se estimeaza ca nivelul datoriei brute va fi de 38,7% din PIB, iar datoria guvernamentala neta de 36,2% din PIB.

"Bugetul a fost construit ca un proiect de dezvoltare economica, pe indicatori macroeconomici in crestere, avem o crestere de 15,4 miliarde de lei la cheltuilelile bugetului general consolidat, orientata pentru investitii si cofinantari la fonduri europene, am prevazut o serie de prevederi astfel ca cheltuielile sa fie axate pe investitii prioritare si sa reducem arieratele", a explicat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, intr-o conferinta de presa.

Principalele masuri fiscale pentru anul 2013

-Majorarea plafonului de deducere fiscala pentru cheltuielile de cercetare - dezvoltare de la 20 la 50%

- Limitarea unor cheltuieli care nu se considera ca sunt direct conexate activitatii desfasurate - nededucerea cheltuielilor de amortizare a autoturismelor destinate transportului de persoane pentru partea de valoare care depaseste 18.000 lei pe an amortizare pentru fiecare autoturism

- Impozit simplificat de 3% pentru contribuabili a caror cifra este mai mica de 65.000 euro

- Impozitarea indemnizatiei (diurnei) primite de angajati pe perioada delegarii - detasarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice

- Revizuirea bazei de impunere a veniturilor din activitati agricole prin stabilirea unor norme de venit

- Majorarea accizei pentru bere cu 10%

- Devansarea cu trei luni a calendarului de crestere a accizei la tigari

- Se includ in baza de calcul a contributiilor sociale indemnizatiile (diurnei) primite de angajati pe perioada delegarii - detasarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#buget 2013 amendamente USL, #amendamente PDL buget 2013 , #buget