Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Bugetul se insanatoseste - in curand, taxa pe vant

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 07:49
2111 citiri
Presa de azi: Bugetul se insanatoseste - in curand, taxa pe vant
Foto: Arhiva

Dorinta Fiscului de a-i pune pe bogatii Romaniei sa depuna declaratii de avere, dar si protectia acordata de acesta firmelor demnitarilor si companiilor nationale cu restante la CAS sunt subiectele de interes major pentru ziarele centrale de joi. Rolul mai mult sau mai putin indeplinit al cresterii TVA si economia care da semne de redresare sunt, de asemenea, comentate de jurnalisti.

In timp ce Romania Libera ne anunta ca "masurile de austeritate dau roade: bugetul se insanatoseste", Jurnalul National sustine ca "taxa pe vant" va domoli miza certificatelor verzi pentru companii, iar Evenimentul Zilei ne dezvaluieste "cat a castigat statul din majorarea TVA".

Gandul: Fiscul ii pune pe miliardarii romani sa depuna "declaratii de bogatie". Ce patesc cei care au firme pe pierdere, dar le creste averea

Incepand cu 2011, nu numai politicienii vor fi obligati sa depuna, o data pe an, declaratie de avere. Fiscul se pregateste sa le impuna romanilor bogati a caror avere creste cu cel putin 50 de mii de euro intr-un an sa depuna o declaratie de patrimoniu, a declarat pentru Gandul directorul Directiei de Control din ANAF, Marian Morcoasa.

Daca dividendele declarate de firma bogatului nu se "potriveste" cu declaratia de patrimoniu, atunci averea nedeclarata va fi impozitata cu 16%. "Tot prin aceste modificari legislative este prevazuta competenta organelor fiscale de a exercita inspectia fiscala pentru o anumita pe-rioada, asupra persoanelor fizice la care se constata o crestere de patrimoniu, nejustificata prin veniturile declarate la organele fiscale competente", a declarat Marian Morcoasa, pentru Gandul.

Pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale caror companii au declarat pierderi ani la rand. Inspectorii fiscali, care se vor ocupa de romanii bogati, vor face parte dintr-o structura noua in ANAF, in subordinea Directiei de Mari Contribuabili, si vor fi scoliti, incepand cu luna octombrie, de specialisti din UE care vin la Bucuresti special pentru asta, a mai declarat directorul ANAF.

Puterea: Fiscul protejeaza firmele demnitarilor si companiile nationale cu restante la CAS

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativa care prevede ca ANAF va executa silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile datorate fondului asigurarilor sociale de sanatate. Potrivit reprezentantilor pensionarilor, executarea silita a persoanelor fizice care nu achita contributiile pentru bugetul asigurarilor sociale nu va aduce multe imbunatatiri sistemului, cat timp statul va continua sa protejeze firmele demnitarilor si companiile nationale cu restante de ordinal miliardelor. ANAF a compensat datoriile la CAS ale marilor companii cu arierate.

Reprezentantii pensionarilor sustin ca executarea silita a persoanelor fizice care nu achita contributiile la bugetul asigurarilor sociale de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este "frectie la picior de lemn", cat timp statul continua sa protejeze angajatorii cu restante semnificative. In 2008, au fost "sterse" 4,7 miliarde de lei, reprezentand datorii ale marilor companii la bugetul asigurarilor sociale de stat, iar in 2009, au fost echivalate alte 4,3 miliarde de lei.

"Jumatate dintre firmele ale caror datorii au fost acoperite sunt regii autonome sau companii nationale, iar celelalte sunt societati private. Ne intrebam de ce legea se aplica doar pentru unii. Multe dintre aceste datorii au fost compensate cu arieratele, datoriile statului catre societatile respective. Tocmai din banii pentru pensii si-a gasit statul sa-si achite datoriile?", a declarat presedintele Federatiei Nationale "Unirea" a Pensionarilor din Romania, Dumitru Cojanu, pentru Puterea.

Acesta nu exclude ca numeroase societati comerciale, ce au restante majore la bugetul asigurarilor sociale de stat, sa fie detinute de anumiti demnitari. "Probabil ca vom constata ca multe dintre aceste firme apartin unor demnitari. Este bine ca vor putea fi executate silit persoanele fizice care nu platesc CAS. Totusi, angajatorii puteau fi de mult executati silit, dar acest lucru nu se intampla in toate cazurile. Erau executate doar anumite companii. Cat timp se va proceda in aceeasi maniera, noua lege nu va aduce mari imbunatatiri", a mai spus Dumitru Cojanu.

Romania Libera: Masurile de austeritate dau roade: bugetul se insanatoseste

Veniturile bugetarilor au scazut abrupt in august, dupa un varf in iulie, dar incasarile din TVA s-au oprit la doar jumatate din cat ar fi trebuit sa aduca - teoretic - marirea taxei. Totusi, bugetul isi continua tendinta de insanatosire.

Cheltuielile bugetare de personal au scazut cu 40% in luna august fata de iulie, luna in care bugetarii incasasera un plus de venituri, ceea ce inseamna ca socul austeritatii pentru angajatii de la stat a fost mai mare decat s-a estimat. Fata de luna august a anului trecut, scaderea cheltuielilor de personal a fost de exact 25%. In total, statul a avut in august costuri totale cu salariile de doar 2,48 miliarde de lei

Executia bugetara pentru luna august ia in calcul salariile platite pentru luna iulie, cand bugetarii au suferit o taiere de un sfert, iar TVA a crescut de la 19% la 24%. Totusi, datele Ministerului Finantelor nu coincid cu cele raportate de Institutul National de Statistica, potrivit caruia salariile aferente lunii iulie ar fi scazut cu 20% in educatie si sanatate si cu doar 15% in administratia publica, scrie Romania Libera.

In cazul TVA, cresterea cotei de la 19 la 24% ar fi trebuit sa aduca incasari teoretice cu 26% mai mari. Executia arata incasari cu doar 13% mai mari de la o luna la alta, ceea ce inseamna ca restul banilor s-au pierdut din cauza reducerii consumului sau a evaziunii fiscale. Totusi, fata de luna similara a anului trecut, cand consumul atinsese un nivel minim, incasarile din TVA au crescut cu nu mai putin de 47%.

Evenimentul Zilei: Cat a castigat statul din majorarea TVA

In cifre, majorarea TVA la 24% de la 1 iulie a adus statului un castig net de 1,63 miliarde lei la buget. In primele doua luni de la introducerea taxei marite veniturile la acest capitol au fost de 6,85 miliarde lei, in crestere cu 31% fata de 5,22 miliarde lei, suma incasate din TVA in lunile iulie si august din 2009.

La sfarsitul primelor opt luni ale acestui an, veniturile din TVA s-au cifrat la 23,29 miliarde lei, in crestere cu 4,5% comparativ cu nivelul raportat in perioada similara din 2009. Ponderea incasarilor din TVA in totalul veniturilor a fost de de 21,9% la finele lunii august.

Pana la jumatatea anului, incasarile din TVA se situau sub valorile din 2009, anunta Evenimentul Zilei.

Guvernul a decis sa majoreze TVA pentru a creste veniturile la vistieria statului in vederea incadrarii in tinta de deficit bugetar negociata cu FMI de 6,8% in 2010. Decizia a fost adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%.

Jurnalul National: Taxa pe vant

Iar daca majorarea TVA nu a adus efectul scontat, demnitarii isi doresc inca o taxa, cea pe vant. Daca societatile care folosesc apa sa produca energie electrica platesc o redeventa pentru cantitatea consumata, daca cei care extrag petrol din subsolul tarii cotizeaza anual pentru asta, atunci de ce n-ar plati si companiile cu mori de vant pentru acelasi lucru?

Exact la asta s-a gandit si Comisia Europeana, care vrea sa introduca aceasta prevedere intr-un nou set legislativ care sa reglementeze trecerea Uniunii Europene la o economie mai "verde" si fara emisii de carbon. "Este o mare problema redeventa pentru energia eoliana si solara, a scapat total pana acum aceasta problema Comisiei Europene", a spus Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.

Propunerea europeana vine in contextul in care energia eoliana este un domeniu exploziv in Romania, existand pana in acest moment proiecte depuse care insumeaza 11.000 MW, adica mai mult decat sistemul energetic existent la ora actuala in Romania. Potrivit Transelectrica, doar 1.000-1.500 MW pot fi integrati in Romania zilelor noastre din cauza limitarilor sistemului, titreaza Jurnalul National.

Invazia de proiecte eoliene a venit o data cu adoptarea in toamna lui 2008 a legii energiilor regenerabile. Mari companii, precum CEZ, Iberdrola, Enel sau chiar Electrica, dezvolta ferme eoliene la noi in tara. CEZ vrea sa construiasca 600 de MW de ferme de vant in Dobrogea si a inaugurat deja prima faza a investitiei. Spaniolii de la Iberdola au si ei proiecte care insumeaza 1.600 MW.

A.B.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#masuri austeritate, #declaratie bogatie, #Fisc companii , #buget