Presa internationala - Spania isi reduce bugetul de austeritate

Joi, 19 August 2010, ora 09:57
1113 citiri
Presa internationala - Spania isi reduce bugetul de austeritate

Oficialii spanioli au declarat miercuri ca vor reduce bugetul de austeritate pentru anul viitor cu 500 milioane euro, bani ce se vor orienta catre infrastructura de stat, insa isi va tine promisiunile de reducere a bugetului anual, in linie cu acordurile europene in domeniu.

Ministrul de finante spaniol, Elena Salgado, a facut anuntul in Madrid, in cadrul unei conferinte comune cu Jose Blanco, ministrul lucrarilor publice, informeaza Reuters.

"Peste 50 de proiecte vor beneficia in 2011 ca rezultat al acestor resurse aditionale", a declarat Blanco. A adaugat si faptul ca cele 17 regiuni autonome ale tarii vor avea de beneficiat si ca principala prioritate este dezvoltarea autostrazii A8, care leaga nordul Spaniei de Franta si restul Europei.

Reducerile de 6.4 miliarde din sectorul investitiilor publice au fost printre cele mai severe masuri de austeritate anuntate de catre guvernul spaniol, ca rezultat al crizei globale.

O sugestie data saptamana trecuta de catre Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru spaniol, dupa care Spania se pregatea sa elibereze bani dela bugetul de stat pentru infrastructura, a agitat pietele financiare europene. Marti insa Spania a imprumutat 5.51 miliarde euro prin emiterea unor titluri de Trezorerie pe 12 si 18 luni, la o dobanda mai mica decat anterior, sugerand ca presiunea pusa pe Madrid a fost depasita.

Slagado a insistat pe faptul ca Spania isi urmeaza cu fidelitate strategia pentru a atinge tintele de buget anuntate, cu deficitul scazand pana la 11.2 procente din PIB in 2009, la 9.3 procente anul acesta, 6 procente in 2011, 4.4 procente in 2012 si 3 procente - limita nominala a Uniunii Europene - in 2013.

De asemenea parea a contrazice sugestiile initiale ale ministrului lucrarilor publice conform carora guvernul va impune cresteri ale taxelor pentru a-si acoperi cheltuielile. A explicat ca actuala structura a taxelor este suficienta, in conditiile in care ultima crestere a taxelor a fost facuta in iulie, la nivelul prognozat sau chiar usor peste acesta.

Zapatero si guvernul sau socialist, impreuna cu liderii altor economii afectate de catre criza, incearca sa balanseze impunerile austeritatii cu nevoia de a mentine in miscare economia - daca este necesar prin intermediul programelor guvernamentale de lucrari publice, de tipul celor promovate la inceputul crizei.

Dilema este in mod special dificila in Spania care are un mare deficit bugetar insa sufera, de asemenea, de o rata a somajului de 20 de procente, afectand peste 4 milioane de spanioli.

O intalnire programata pentru miercuri intre Zapatero si liderul marilor companii de constructii spaniole a fost anulata, aparent pentru a nu sugera votantilor ca guvernul este in liga marilor afaceristi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza Europa, #austeritate Spania, #austeritate Europa, #criza globala , #buget