Proiectul de buget pentru 2018, publicat de BNS: Ce masuri fiscale sunt prevazute si ce deficit estimeaza Guvernul

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 23:21
5631 citiri
Proiectul de buget pentru 2018, publicat de BNS: Ce masuri fiscale sunt prevazute si ce deficit estimeaza Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit cash estimat la 2,97% din PIB, deficitul ESA fiind preconizat la 2,96% din PIB, iar in sectorul bugetar vor fi mentinute masuri precum compensarea cu zile libere si nu in bani a muncii efectuate suplimentar, neacordarea de tichete cadou sau a indemnizatiilor de hrana si de vacanta, potrivit documentului publicat pe site-ul Blocului National Sindical.

De asemenea, pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante in sectorul bugetar se va aplica principiul "unu la doi", respectiv la doua posturi vacante se va ocupa unul, de la 1 ianuarie 2018.

Totodata, ordonatorii de credite trebuie sa reduca cu 10% cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei.

Nici anul viitor invatamantul nu va primi o alocare de 6% din produsul intern brut. De asemenea, in acest sector, nu vor fi acordate cupoane sociale pentru educatia timpurie si nici echivalentul in lei a 500 euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut. Alocarea de la buget pentru cercetare nu va atinge 1% din PIB.

Pe de alta parte, pentru Ministerul Apararii Nationale va fi asigurat un buget la nivelul a 2% din PIB.

"Continuarea aplicarii si in anul 2018 a unora dintre masurile aprobate in anii anteriori, respectiv:

  • munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzator
  • neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizatiilor de hrana si a indemnizatiei de vacanta prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017
  • neacordarea de ajutoare, plati compensatorii la pensionare
  • mentinerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiaza personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2017
  • majorarea cuantumului brut stabilit pentru luna decembrie 2017 astfel incat incepand cu 1 ianuarie 2018 sa se mentina nivelul net in plata in luna decembrie 2017 a unor indemnizatii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizatiile persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizatii academicieni si urmasii acestora etc_
  • nealocarea a 6% din PIB pentru invatamant si 1% pentru cercetare
  • neacordarea de cupoane sociale pentru educatia timpurie
  • neacordarea echivalentului in lei a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascuti",

se precizeaza in expunerea de motive care insoteste le proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2028.

Potrivit proiectului, cheltuielile de personal sunt estimate la 8,9% din PIB.

Ce masuri fiscale sunt prevazute

Alte masuri de politica fiscal-bugetara pentru anul 2018 sunt cele deja anuntate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu doua puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii de la angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor si introducerea unei noi contributii, respectiv 'Contributia asiguratorie pentru munca' in cota de 2,25% aplicata la veniturile din salarii si asimilate salariilor.

Din 2018 va scadea contributia pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%, de la 5,1% in prezent.

Salariul minim brut pe tara garantat in plata creste la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, iar punctul de pensie se majoreaza la 1.100 lei de la 1 iulie 2018.

In perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018 nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari este de 640 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#proiect buget 2018 , #buget