Protestul de la Finante blocheaza Romania. Acordul cu FMI, in pericol

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 19:12
3584 citiri
Protestul de la Finante blocheaza Romania. Acordul cu FMI, in pericol
Foto: Evz

Protestele angajatilor din Ministerul Finantelor Publice izbucnite miercuri din cauza faptului ca nu le-au fost platite sporurile si stimulentele, ar avea un efect negativ imens asupra bugetului de stat, potrivit specialistilor.

"In situatia in care blocajul de la Ministerul Finantelor ar dura pana spre sfarsitul lunii, atunci efectul ar fi dramatic pentru buget, pentru ca octombrie este o luna de varf", a explicat, pentru Ziare.com, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat.

"Ianuarie, aprilie, iulie si octombrie sunt lunile in care se percepe impozitul pe profit. Asadar, este o luna de varf si daca nu se fac cum trebuie veniturile - si asa ele sunt la muchie si deficitul este la muchie - impactul asupra executiei bugetare ar fi dramatic. Nu mai vorbim de faptul ca ceea ce se intampla la Ministerul de Finante a contaminat si Ministerul Muncii, unde si acolo sunt sporuri", a adaugat Vosganian.

Proteste spontane in toata tara - functionarii blocheaza institutiile

Situatia este cu atat mai grava cu cat si angajatii Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala, din care multi nu si-au primit salariile de doua luni, au blocat institutiile din Constanta, Timisoara, Buzau, Deva, Suceava, Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Alba, Teleorman si Ploiesti.

"Blocarea unui sistem financiar la nivelul unui minister e foarte grava. Toate fluxurile economice au o gandire fiscala, financiara si inseamna ca se blocheaza tot, incepand de la activitatile bugetare la activitatile cu asa-numitii clienti ai statului: facturarea, TVA, toate se blocheaza", a explicat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

Acodrul cu FMI, in pericol

Blocarea activitatii Ministerului Finantelor are un impact negativ serios si in privinta acordului pe care Romania il are cu Fondul Monetar International.

"Mai este important si faptul ca noi inca suntem intr-o relatie permanenta cu Fondul Monetar International prin Ministerul de Finante, prin raportarea datelor, raportarea efectelor programelor. Lucrurile sunt foarte grave. Daca se blocheaza situatia pe o perioada mai lunga, de asta-seara, daca se prelungeste si maine, lucrurile incep sa fie foarte complicate", a mai spus Cosea.

De altfel, economistul sustine ca un program de austeritate presupune aplicarea unor masuri la nivelul intregului sistem si nu exista motive pentru care o anumita categorie ar trebui privilegiata.

"S-a luat o hotarare. Cea mai mare parte a populatiei Romaniei din sfera bugetara sufera reduceri masive de venituri, care merg nu numai pana la 25%, ci, cateodata, pana la 40%, nu vad de ce ar exista anumite privilegii pentru anumite categorii de functionari publici. Toti trebuie sa fie in aceeasi categorie. Aceasta este o conditie esentiala a unui program de austeritate, el trebuie aplicat constant, uniform, la toate nivelurile", a spus Cosea.

Cum poate fi rezolvat un dezastru prezis de luni de zile

Potrivit lui Varujan Vosganian, era de asteptat ca acest lucru sa se intample.

"Eu am stiut in clipa in care Traian Basescu a cerut ministrului de Finante sa taie sporurile, stimulentele, ca asa se va intampla. Pentru ca, in ciuda legendei propagandiste ca veniturile bugetarilor sunt foarte mari, salariile sunt mici. Chiar si cu marirea pe care am facut-o, salariile la inspectorii fiscali sunt foarte mici", ne-a declarat Vosganian.

"De exemplu, dupa taierile de la 1 iulie, peste 50 la suta din inspectorii fiscali au un salariu brut sub 1.000 de lei. Iar 75 la suta au salariul brut sub 1.500 de lei. Ei se mai incropeau cu stimulentele, pentru ca la importanta si prestigiul muncii lor, salariile erau foarte mici", a adaugat acesta.

Seful ANAF, catre protestatari: Din cauza presei si a statului ati ramas fara stimulente

Presedintele Comisiei economice din Senat sustine ca, daca li s-ar acorda aceste stimulente, dupa cum cer, nu ar exista niciun impact negativ asupra bugetului institutiei, deoarece banii provin din arierate, de exemplu.

"Nu trebuie sa taie de nicaieri, sunt sume care vin din arierate, care sunt peste veniturile obisnuite ale bugetului, nu ar trebui sa ia de la nimeni. E vorba doar de o atitudine aproape comunista care porneste chiar de la presedintele Basescu, ca sa moara si capra vecinului", a explicat Vosganian.

Mircea Cosea militeaza pentru negocieri de urgenta pentru a se debloca aceasta situatie, atragand atentia ca protestul de la Finante este mai grav decat al oricaror alte proteste.

"Cred ca va fi nevoie de o negociere urgenta si de o gasire a unei solutii, pentru ca ceea ce se intampla acolo este mult mai grav decat toate manifestarile si manifestatiile care au avut loc pana acum pe strada. Aici sunt niste lucruri care tin de tehnica politicilor fiscale si economice, de mecanismele bugetare si nu pot fi blocate pentru o perioada mai indelungata", a incheiat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#proteste Ministerul Finantelor Publice, #Varujan Vosganian proteste, #buget stat proteste , #buget
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Cand golanul se trezeste cu o capră căpătată de pomană, el nu face altceva decat să o mulgă continuu. După ce a ucis-o prin infometare, continuă mulsul si rage că nu mai curge laptele. Exact asa face omul democratiei originale KGB cu Romania.